Σελίδες

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Νομοθετική πρωτοβουλία για δημιουργία ξενοδοχείων υγείας σε περιοχές-κλειδιά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 500 εκατ. ευρώ μπορεί να φέρει ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα τον πρώτο χρόνο θεσμοθέτησής του, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Για το λόγο αυτό οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προωθούν άμεσα νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείων υγείας σε περιοχές-κλειδιά. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής των δύο υπουργείων είχαν συνάντηση με στόχο να επιλυθούν τυχόν γραφειοκρατικά θέματα τα οποία ανακύπτουν λόγω συναρμοδιοτήτων διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, αλλά και να δρομολογηθούν από κοινού οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η σύσταση επιτροπής με δύο μέλη από το κάθε υπουργείο, προκειμένου οι κανονιστικές ρυθμίσεις να είναι ώριμες το Σεπτέμβριο.
Ένας πρώτος σχεδιασμός αφορά την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού σε εννιά περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, εξετάζονται Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδος, Καλαμάτα, Πύργος, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Η λογική είναι τα ξενοδοχεία υγείας που θα δημιουργηθούν σε τουριστικά θέρετρα σε συνεργασία με δημόσια νοσοκομεία να κλείνουν συμφωνίες με ξένες ασφαλιστικές εταιρίες ή ιδιώτες ώστε οι επισκέπτες να συνδυάζουν την πραγματοποίηση εξετάσεων ή χειρουργείων με μια περίοδο ανάπαυσης στους ελληνικούς προορισμούς.
Πετυχημένα μοντέλα ιατρικού τουρισμού εφαρμόζονται ήδη σε ορισμένα τουριστικά θέρετρα σε Ιταλία και Ισπανία, όμως η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να στηθούν παραρτήματα ιατρικού τουρισμού σε πολλά νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει ιατρικούς τουρίστες, νεφροπαθείς, ασθενείς μετά από έμφραγμα και εγκεφαλικό ή από ορθοπεδικές επεμβάσεις που χρειάζονται αποκατάσταση ή κάποιους που θέλουν να κάνουν επέμβαση λέιζερ στα μάτια, ζευγάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση, ακόμα και γυναίκες ή άνδρες που ζητούν να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει και την πρόταση να «ενοικιάζονται» κλινικές του ΕΣΥ που υπολειτουργούν. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει επισημάνει ότι θα υπάρξει «αξιοποίηση της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ», η οποία στοχεύει στο να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι στο ΕΣΥ και να ενισχυθεί ο ιατρικός τουρισμός. 
«Θα μπορούσε κάλλιστα μια ομάδα γυναικολόγων μαιευτήρων της Καλαμάτας να πάρει ένα τμήμα, μια πτέρυγα, κάποια κρεβάτια από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και να οργανώσει εκεί την εξυπηρέτηση της ιδιωτικής της πελατείας. Έτσι και η Ελληνίδα θα γλιτώσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της μετακίνησης και το δημόσιο νοσοκομείο θα έχει σημαντικά έσοδα που θα το βοηθήσουν στην επιβίωσή του», αναφέρει ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΠΑ και πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Τούντας. Είναι καλύτερα η χώρα να «εισάγει ιατρικό τουρισμό», παρά «να εξάγει καλούς γιατρούς σε άλλες χώρες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιατρικός τουρισμός ανήκει στους οκτώ τομείς οικονομικής δραστηριότητας που αναδείχθηκαν ως «αναδυόμενοι αστέρες» στη μελέτη της Μc Kinsey, δεδομένου ότι η ανάπτυξή του θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της χώρας.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης με αφορμή την πρότασή του για επιδοτούμενες διακοπές των Γερμανών τουριστών, που επισκέπτονται την Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου, δήλωσε πως «ο τουρισμός υγείας είναι πηγή πλούτου για τον ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά για την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου