Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Θέτοντας τις αναπτυξιακές βάσεις σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους (1)


γράφει ο Καραούλης Γεώργιος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» του γραφείου της McKinsey, η οποία δημοσιεύτηκε το Φθινόπωρο του 2011. Χορηγοί της μελέτης είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία και επικεντρώνεται στους πέντε μεγαλύτερους κλάδους παραγωγής (σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας), καθώς και σε οκτώ αναδυόμενους  υποκλάδους της ελληνικής οικονομίας («Αναδυόμενοι Αστέρες»). Το νέο μοντέλο εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει 520.000 νέες θέσεις εργασίας εντός 10 ετών.

Στην έρευνα καταγράφονται ορισμένα από τα αναπτυξιακά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως:
  •  Η αποθάρρυνση των επενδύσεων και της επίτευξης οικονομιών κλίμακας (άρα έλλειψη  της εξειδίκευσης, των επενδύσεων και της καινοτομίας, που προκαλούνται από τις οικονομίες κλίμακας και φάσματος)
  •  Το χάσμα  ανάμεσα στα προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Ι. και τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων να μην μπορούν να απορροφηθούν εύκολα στην αγορά εργασίας 
  • Τα εμπόδια από ένα δύσβατο σύστημα απονομής δικαιοσύνης (μεγάλος αριθμός διφορούμενων, παρωχημένων και αλληλοαναιρούμενων νόμων, με πολλαπλές επικαλύψεις, λ.χ. στον τομέα της φορολογίας) 
  • Η εκτεταμένη παραοικονομία που αναφέρεται στην τακτική φοροδιαφυγή (15-20 δις. Ευρώ για το 2009) και τη μαύρη αγορά εργασίας  (μη είσπραξη φόρου εισοδήματος και μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών) 
Το λανθασμένο, λοιπόν, μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, κύριες συνιστώσες του οποίου πρέπει να είναι:
  • Η εξωστρέφεια της οικονομίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή ποιοτικών αγαθών και υπηρεσιών και η εισαγωγή επενδυτικών κεφαλαίων
  • Η δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, έτσι ώστε να προσελκυθούν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
  • Η βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα
  •   Ένα νέο φορολογικό ήθος και η αποτελεσματική δίωξη της φοροδιαφυγής
  •  Μία νέα αντίληψη εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι νέοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα
στη στήλη της επόμενης Παρασκευής: Τουρισμός και Ενέργεια

Καραούλης Γεώργιος
Σύμβουλος επιχειρηματικότητας Ο.Α.Ε.Δ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ  στις 1-6-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου