Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Το Παρίσι Πρωτεύουσα Καινοτομίας της Ευρώπης 2017

Ταλίν και Τελ Αβίβ μαζί με τη γαλλική πρωτεύουσα είναι οι νικητές του φετινού διαγωνισμού Innovation Capital of Europe

Το Παρίσι είναι η πόλη, που έκοψε, τελικά, το νήμα της …καινοτομίας στην Ε.Ε. για το 2017, κατακτώντας τον τίτλο “Innovation Capital of Europe” (iCapital). Το βραβείο iCapital, ύψους €1 εκατ., το οποίο απονεμήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, αναγνωρίζει στο Παρίσι τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη αναφορικά με τη στρατηγική της πόλης σε επίπεδο καινοτομίας. Το Ταλίν (Εσθονία) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) επελέγησαν ως επιλαχούσες πόλεις, λαμβάνοντας €100.000. Τα χρηματικά έπαθλα θα αξιοποιηθούν για την επέκταση και περαιτέρω επέκταση των προσπαθειών καινοτομίας των εν λόγω πόλεων στον τομέα της καινοτομίας.

Το Παρίσι κέρδισε τον τίτλο “Innovation Capital of Europe 2017” για το φιλόδοξο σχέδιο να μετατραπεί η πόλη σε "FabCity", που θα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη startups στον κόσμο.

Το Ταλίν διακρίθηκε για το στόχο του να εξελιχθεί σε πραγματικό πρότυπο “eCity”, ψηφιοποιώντας όλες τις υπηρεσίες της πόλης.

Το Τελ Αβίβ, από την πλευρά του, επιβραβεύθηκε για τα εντυπωσιακά προγράμματα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, που έχουν οδηγήσει την πόλη στην υψηλότερη συγκέντρωση startups στην Ευρώπη.

Συνολικά, δέκα πόλεις, εκτός από τις τρεις νικήτριες, έφτασαν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του φετινού τίτλου: Άαρχους, Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Νίκαια, Τάμπερε και Τουλούζη. Με τη φετινή, τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του σχετικού διαγωνισμού καινοτομίας, η Ευρώπη επιβραβεύει τις πόλεις, που “χτίζουν” το πιο καινοτόμο οικοσύστημα, συνδέοντας μέσω της ψηφιακής οδού πολίτες, δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι, στο φετινό διαγωνισμό, συμμετείχαν 32 πόλεις από 17 ευρωπαϊκές χώρες. Οι δέκα πόλεις, που είχαν φτάσει στον τελικό του διαγωνισμού, κατέθεσαν προτάσεις για την ανάπτυξη ενός συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αποδεικνύοντας, στην πράξη, ότι αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους. Προϋπόθεση για να πάρει μια πόλη μέρος στο διαγωνισμό, είναι να βρίσκεται σε χώρα - μέλος που συμμετέχει στο πρόγραμμα Horizon 2020 και να έχει περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Οι νικητές
Κατά την τελευταία δεκαετία, το Παρίσι έχει κατασκευάσει περισσότερα από 100.000 τετραγωνικά μέτρα “εκκολαπτηρίων” επιχειρήσεων και φιλοξενεί, πλέον, τη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη παγκοσμίως. Επιπλέον, η πόλη δαπανά το 5% του προϋπολογισμού της για έργα, που προτείνονται και εφαρμόζονται από τους πολίτες. Το έργο “Reinventing Paris” είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η πόλη διευκολύνει την καινοτομία, καλώντας εθνικά και διεθνή ταλέντα να ανοικοδομήσουν πολλά από τα σημαντικά αξιοθέατα της. Στην τρέχουσα φάση του έργου, η πόλη καλεί διεπιστημονικές ομάδες να υποβάλουν καινοτόμα σχέδια αστικής ανάπτυξης για τη μετατροπή ορισμένων υπογείων χώρων στο Παρίσι.

Το Ταλίν βραβεύτηκε για την πρωτοβουλία του να λειτουργήσει ως χώρος δοκιμών για μελλοντικές πρωτοποριακές τεχνολογίες. Ο δήμος προώθησε τη χρήση της αυτο-οδήγησης, των ρομπότ παράδοσης δεμάτων, καθώς και ένα καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής διαμονής, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες και επιχειρήσεις να συνεργάζονται στενά με ξένους επιχειρηματίες.

Το Τελ Αβίβ έχει δημιουργήσει ένα ευφυές αστικό εργαστήριο Smart City, το οποίο συνδέει καινοτόμες επιχειρήσεις με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πρωτοποριακές καινοτομίες για την επίλυση αστικών προκλήσεων.

Η Βαρκελώνη
Η πρώτη πόλη που αναδείχτηκε European Capital of Innovation το 2015, όταν δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το θεσμό σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα αστικά κέντρα της Ευρώπης, που κάνουν πρωταθλητισμό στην καινοτομία, ήταν η Βαρκελώνη. Πέρσι το σχετικό τίτλο απέσπασε το Άμστερνταμ. Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες για την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν το 1ο τρίμηνο του 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου