Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Παγώνουν τα δίδακτρα για Βρετανούς και Ευρωπαίους προπτυχιακούς φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το πάγωμα των πανεπιστημιακών διδάκτρων για Βρετανούς και Ευρωπαίους προπτυχιακούς φοιτητές στα σημερινά επίπεδα ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι. 
Σε συνέντευξή της την Κυριακή η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι το ανώτατο ύψος των διδάκτρων στο οποίο μπορεί να ανέλθει η χρέωση για τους εγχώριους και τους Ευρωπαίους φοιτητές στα πανεπιστήμια στην Αγγλία παραμένει στις 9.250 λίρες ανά έτος σπουδών.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε αύξηση της τάξης των 250 λιρών ανά έτος σπουδών για τα επόμενα χρόνια.

Η κυρία Μέι πρόσθεσε ότι όλο το σύστημα χρηματοδότησης των σπουδών στα αγγλικά πανεπιστήμια θα επανεξεταστεί, παραδεχόμενη ότι όταν οι Συντηρητικοί τριπλασίασαν το ανώτατο όριο των διδάκτρων για τις προπτυχιακές σπουδές το 2012, δεν ανέμεναν ότι σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια θα προέβαιναν στη συγκεκριμένη χρέωση. Όπως συμπλήρωσε, αναμενόταν ότι παράλληλα θα προσφέρονταν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών μικρότερης διάρκειας, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. 

Παράλληλα προέβη σε αυτή την εξαγγελία από τη στιγμή που το θέμα των πανεπιστημιακών διδάκτρων επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο εξαιτίας της προεκλογικής υπόσχεσης των Εργατικών να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους που συσσωρεύεται για τους απόφοιτους στην Αγγλία. 

Υπενθυμίζεται ότι 9.330 φοιτητές βρετανικών πανεπιστημίων κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2015-16 προέρχονταν από την Κύπρο, με τη χώρα να βρίσκεται στην ενδέκατη θέση διεθνώς και στην έκτη στην ΕΕ (πίσω από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ελλάδα) ως προς τη μεγαλύτερη εθνική κοινότητα φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου