Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Capsella Acceleration Programme: Διαγωνισμός διατροφικής καινοτομίας από το Corallia

Ο περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων με εφαρμογές που θα συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά κάθε καλλιέργειας με τις κλιματικές συνθήκες και τη σύνθεση του εδάφους, η σύνδεση ντόπιων παραγωγών οργανικών προϊόντων με τις τοπικές αγορές και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων είναι μόνο μερικές από τις σύγχρονες προκλήσεις γύρω από τη διατροφή, τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία.

Σύνθετες προκλήσεις που απαιτούν καινοτόμες λύσεις. Αυτές θα κληθούν να διαμορφώσουν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό Capsella Acceleration Programme, που διοργανώνεται από το Corallia.

Στόχος του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2017 στην Αθήνα είναι η ανάδειξη και επιβράβευση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στη γεωργική βιοποικιλότητα. Απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών χωρίς κανέναν περιορισμό στο επίπεδο εκπαίδευσης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Φοιτητές, νέοι επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικοί, οικονομολόγοι, γεωπόνοι, γεωργοί, δασοπόνοι/δασολόγοι, γεωγράφοι, στελέχη επικοινωνίας, marketing, entrepreneurs-to-be και λάτρεις των νέων τεχνολογιών θα κληθούν να συνθέσουν ομάδες 2-5 ατόμων και να επιλέξουν τη δική τους πρόκληση αιχμής.

Οι ομάδες με την καθοδήγηση διακεκριμένων μεντόρων θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό τους προϊόν, λύση, εφαρμογή ή/και επιχειρηματική ιδέα. Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας οι ομάδες θα παρουσιάσουν την ιδέα τους στην επιτροπή αξιολόγησης και θα αξιολογηθούν για την καινοτομία, την τεχνολογική προσέγγιση, τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης, την αρτιότητα και συμπληρωματικότητα της ομάδας και τον βαθμό ωριμότητας της ιδέας για τη μετατροπή της σε εφαρμογή, προϊόν, υπηρεσία, πλατφόρμα, μέθοδο ή διεργασία.

Ο διαγωνισμός όμως είναι μόνο η αρχή. Οι ομάδες που θα ξεχωρίσουν θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (bootcamp) μέσα από το οποίο θα μπορέσουν να εξελίξουν την ιδέα τους και να αναπτύξουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο. Στη συνέχεια, η ομάδα που θα αναπτύξει το πιο ολοκληρωμένο business plan θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για την περαιτέρω ωρίμαση της ιδέας της μέσα από ένα σύνολο υποστηρικτικών υπηρεσιών, εμπλουτισμένο με γνωστικά εργαλεία και συμβουλευτική υποστήριξη από καταξιωμένους επαγγελματίες.

Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το αναλυτικό πρόγραμμα, τα κριτήρια αξιολόγησης και τα βραβεία του διαγωνισμού και να γνωριστούν με τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους στο warm-up event που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού http://contest.capsella.eu/.

Το έργο CAPSELLA εστιάζει σε δύο συμπληρωματικούς τομείς: την αγρο-βιοποικιλότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Σκοπός είναι η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη δημιουργία και πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων ICT λύσεων για την προστασία του αγροδιατροφικού τομέα και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αγροδιατροφής. Συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας τεχνολογικής πλατφόρμας, η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης για καινοτομία και πρόσβασης σε μεγάλα δεδομένα (big data), cloud computing, ανοιχτά δεδομένα (open data), λογισμικό ανοιχτής πρόσβασης και πιλοτικές εφαρμογές. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο «Horizon 2020 - the Framework Programme for Research and Innovation (2014-2020)» και έχει διάρκεια 30 μήνες. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.capsella.eu/.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου