Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Τρίτη η Ελληνική ομάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιομιμητικής


Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ελληνική ομάδα φοιτητών που κατέλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα σε 127 ομάδες απ'όλο τον κόσμο στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιομιμητικής του Ινστιτούτου Βιομιμητικής.

Η εργασία εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις Νέλλη Κανάτα, Ξανθή - Λήδα Κατωπόδη και Ναταλία Μπαρτζώκα, φοιτήτριες του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, τον Νίκο Κοντονικολή, φοιτητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Θοδωρή Μπεχλιβάνη, φοιτητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η βιομιμητική είναι μια προσέγγιση στην καινοτομία που αναζητεί βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις της ανθρωπότητας μιμούμενη μοντέλα και στρατηγικές που απαντώνται στην φύση. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τον έμβιο κόσμο, αποτέλεσμα δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης, κληθήκαμε να προτείνουμε μία λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η αιτία της κλιματικής αλλαγής έγκειται στην εκπομπή ρύπων και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό διαχέεται στην ατμόσφαιρα αλλά και στην υδρόσφαιρα. Συγκεκριμένα στους ωκεανούς προκαλεί οξίνιση, με καταστροφικές επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Η ομάδα για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα σχεδίασε ένα θεωρητικό μοντέλο, τονCO2EUS (CO2 Efficient Uptake System), το οποίο δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την θάλασσα υπό την μορφή ανθρακικού ασβεστίου, μία διεργασία που επιτελεί και το κοράλι χτίζοντας τον σκελετό του. Για την προστασία των μικροοργανισμών από τις συνθήκες της διεργασίας, αλλά και για την αποφυγή επιμολύνσεων του συστήματος, χρησιμοποιείται φίλτρο εμπνευσμένο δομικά και λειτουργικά από την μπαλένα της φάλαινας. Επιπλέον, για την ψύξη το σύστημα μιμείται την ανατομία των σφηκών.

Δεσμεύοντας το θαλάσσιο διοξείδιο του άνθρακα, το μοντέλο στοχεύει στην ενδυνάμωση της ικανότητας των ωκεανών να απορροφούν και να επεξεργάζονται το διοξείδιο του άνθρακα, και εν τέλει στην επανασταθεροποίηση του κύκλου του άνθρακα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου