Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Οι µεταπτυχιακές σπουδές στη Γερµανία


Στη Γερµανία υπάρχουν πάνω από 350 κρατικά ιδρύµατα Ανώτατης τριτοβάθµιας εκπαίδευσης. Στα Γερµανικά Πανεπιστήμια προσφέρονται µεταπτυχιακά προγράµµατα υψηλής ειδίκευσης που καλύπτουν ένα ευρύ επιστηµονικό φάσµα. Ιδιαίτερη προτίµηση, τόσο από αλλοδαπούς όσο και από Γερµανούς φοιτητές, παρατηρείται στις σπουδές τεχνολογικής κατεύθυνσης, σε µεταπτυχιακό επίπεδο που προσφέρονται από τις Ανώτατες Πολυτεχνικές Σχολές. Επίσης τα τελευταία χρόνια προτίµηση εκδηλώνεται και στις σπουδές της αρχιτεκτονικής.

Ειδικά προγράµµατα συνεργασίας και ανταλλαγών συνδέουν τα γερµανικά πανεπιστηµιακά ιδρύµατα µε τον υπόλοιπο κόσµο. Η Γερµανικής Υπηρεσίας Ακαδηµαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) αποτελεί τον βασικό φορέα ακαδηµαϊκών ανταλλαγών και υποτροφιών για τα πανεπιστήµια της Γερµανίας, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες σε αλλοδαπούς για ακαδηµαϊκά θέµατα (Akademisches Auslandsamt-AAA). Φορείς πληροφοριών για σπουδές στην Γερµανία, εκτός από την DAAD, είναι η Γερµανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Προξενείο της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας στην Θεσσαλονίκη και τα Ινστιτούτα Γκαίτε. Επίσης οι πρώτες βασικές πληροφορίες για σπουδές στην Γερµανία δίδονται από καθηγητές-συνδέσµους που βρίσκονται στα Ελληνικά πανεπιστήµια και είναι εκπρόσωποι θεµάτων της Γερµανικής Υπηρεσίας Ακαδηµαϊκών Ανταλλαγών.



Εκπαιδευτικά ιδρύµατα

Τα εκπαιδευτικά ιδρύµατα που παρέχουν προγράµµατα µεταπτυχιακών σπουδών είναι:

1. Τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα που περιλαµβάνουν:
• Τα πανεπιστήµια (universitat) τα οποία δίνουν βάρος στην ανάπτυξη της ακαδηµαϊκής γνώσης.
• Τα τεχνικά πανεπιστήµια (technische universitat) που παρέχουν κατά κύριο λόγο σπουδές σε τοµείς αντίστοιχους µε αυτούς των ελληνικών πολυτεχνείων.
• Άλλα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα (ανώτατες σχολές, ενοποιηµένα πανεπιστήµια κα).

2. Οι Ακαδηµίες Καλών Τεχνών και µουσικής που προσφέρουν σπουδές αντίστοιχες µε τον τίτλο τους. Σπουδές καλών τεχνών και µουσικής προσφέρονται και από τα αντίστοιχα τµήµατα των πανεπιστηµίων. Η δοµή των σπουδών διαφέρει σηµαντικά από αυτή των πανεπιστηµίων.

3. Fachhochschulen – Universities of Applied Sciences, όπου επικεντρώνονται στην εφαρµοσµένη κατάρτιση και έρευνα και έχουν µικρότερης διάρκειας χρόνο σπουδών σε σχέση µε τα πανεπιστήµια. Επισηµαίνουµε ότι οι τίτλοι σπουδών αυτών των σχολών εν γένει δεν αναγνωρίζονται από τον Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ανώτατοι ακαδηµαϊκοί τίτλοι.

Οι µεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών

Οι απόφοιτοι Ελληνικών πανεπιστηµίων που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Γερµανία έχουν τρεις δυνατότητες:

1. Να παρακολουθήσουν µεταπτυχιακά προγράµµατα επαγγελµατικής εξειδίκευσης (Aufbaustudium, Zusatzstudium, Erganzungsstudium) µε διάρκεια σπουδών από 6 µήνες έως και δύο έτη. Με την ολοκλήρωση αυτών των σπουδών ο απόφοιτος αποκτά ένα πιστοποιητικό (Zertifikat/Lizentiat) ή τον τίτλο Magister (από σχολές Θεωρητικών και Κοινωνικών Επιστηµών) ή τον τίτλο Diplom (από σχολές Θετικών, Τεχνικών και Οικονοµικών επιστηµών).

2. Να αποκτήσουν τον τίτλο Master*- M.A., M.Sc., L.L.M., µέσω προγραµµάτων σπουδών γερµανικών πανεπιστηµίων που δηµιουργήθηκαν κυρίως για αλλοδαπούς µεταπτυχιακούς φοιτητές και είναι σε συνεργασία µε ευρωπαϊκά και αµερικανικά πανεπιστήµια.

3. Να ακολουθήσουν σπουδές διδακτορικού επιπέδου µε διάρκεια από 2 έως και 5 έτη και µε κύριο σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Βασική προϋπόθεση είναι η επίβλεψη της εργασίας από καθηγητή (Doktorvater/Doktormutter). Για την απόκτηση διδακτορικού ο υποψήφιος πρέπει να δώσει και προφορικές εξετάσεις (Rigorosum) στον τοµέα που εκπονεί την διατριβή του. Στα πανεπιστήµια υπάρχουν ειδικά τµήµατα (Graduiertenkollegs) που παρέχουν προγράµµατα διδακτορικών σπουδών**. Με την ολοκλήρωση της διατριβής απονέµεται ο τίτλος Promotion.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Κάθε πανεπιστήµιο έχει τα δικά του κριτήρια αξιολόγησης υποψηφίων. Υπάρχουν βέβαια βασικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή Ελλήνων φοιτητών σε µεταπτυχιακά προγράµµατα γερµανικών πανεπιστηµίων τα οποία είναι:

1. Πτυχίο/δίπλωµα από Ελληνικό πανεπιστήµιο µε βαθµολογία συνήθως πάνω 7/10

2. Ένα από τα παρακάτω πιστοποιητικά γνώσης της γερµανικής γλώσσας*** Μικρό ή µεγάλο πτυχίο γλώσσας του Ινστιτούτου Γκαίτε (Kleines/Gro?es Deutsches Sprachdiplom).
Εξέταση Γερµανικής γλώσσας για την εισαγωγή αλλοδαπών υποψηφίων στα ΑΕΙ (DSH).
• Πτυχίο Γερµανικής γλώσσας της ∆ιάσκεψης των Υπουργών Παιδείας (ΚΜΚ, Stufe ΙΙ).
• Κεντρική Εξέταση Ανωτέρου Επιπέδου του Ινστιτούτου Γκαίτε (Zentrale Oberstufenprufung), ή (για αρκετά πανεπιστήµια) Μέσου Επιπέδου (Zentrale Mittelstufenprufung).

3. Βιογραφικό Σηµείωµα και τυχόν επιστηµονικές δηµοσιεύσεις

4. Συστατικές Επιστολές.

Η αίτηση

Οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να επικοινωνήσουν απ΄ευθείας µε το πανεπιστήµιο και πιο συγκεκριµένα µε την Ακαδηµαϊκή Υπηρεσία Αλλοδαπών (Akademisches Auslandsamt-ΑΑΑ) του πανεπιστηµίου, τουλάχιστον 9-10 µήνες πριν την αναµενόµενη ηµεροµηνία εισαγωγής, για πληροφορίες σχετικά µε το πρόγραµµα σπουδών, τα κριτήρια αποδοχής, όπως επίσης και τις φόρµες αιτήσεως. Η αποστολή των αιτήσεων πρέπει να γίνει στα περισσότερα πανεπιστήµια, έως τις 15 Ιουλίου ή τις 15 Ιανουαρίου εφόσον η περίοδος εισαγωγής στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα είναι αντίστοιχα το χειµερινό ή το θερινό εξάµηνο. Ειδικά για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στη Γερµανία, ο υποψήφιος πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήµατα:
• Να συµβουλευτεί τον Κανονισµό ∆ιδακτορικών ∆ιατριβών που µπορεί να προµηθευτεί από την σχολή που τον ενδιαφέρει,
• Να έλθει σε επικοινωνία µε καθηγητή του πανεπιστηµίου στον κλάδο που τον ενδιαφέρει και ο οποίος είναι πρόθυµος να αναλάβει ως επιβλέπων της διατριβής,
• Να υποβάλλει µία άτυπη αίτηση (εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του από το πανεπιστήµιο) για την αναγνώριση του πτυχίου του, στην Επιτροπή ∆ιατριβών που υπάρχει σε κάθε σχολή,
• Να υποβάλλει αίτηση εισαγωγής µε σκοπό την διατριβή στην Ακαδηµαϊκή Υπηρεσία Αλλοδαπών της σχολής που θα πραγµατοποιήσει την διατριβή.

Κόστος σπουδών και διαβίωσης

∆εν υπάρχουν δίδακτρα για σπουδές στα δηµόσια Γερµανικά πανεπιστήµια. Οι οικονοµικές υποχρεώσεις των φοιτητών περιλαµβάνουν µία εισφορά (Semesterbeitrag) για τη χρήση των εγκαταστάσεων του Πανεπιστηµίου και του Οργανισµού Φοιτητικής Μέριµνας (Studentwerke) µέσου ύψους 33€ ανά εξάµηνο. Σε µερικά πανεπιστήµια δίδεται, έναντι περίπου 50€, ένα φοιτητικό εισιτήριο (Semesterticket) για χρήση δηµόσιων µεταφορικών µέσων, µέσα και γύρω από την πανεπιστηµιούπολη για ένα εξάµηνο. Επιπλέον, στις περιοχές Βερολίνου και Baden-Wurttemberg υπάρχει κόστος εγγραφής ύψους περίπου 50€ το εξάµηνο. Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης, σύµφωνα µε στοιχεία του έτους 2003 αυτά κυµαίνονται από 650€-750€ τον µήνα. Επίσης τα βιβλία αποτελούν σηµαντικό επιπλέον έξοδο για τους φοιτητές, που µπορεί να φτάσει µεταξύ 200€ – 300€ το εξάµηνο.

Ιατρική ασφάλιση

Η ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική µε κόστος της τάξεως των 320€ το εξάµηνο για φοιτητές που είναι έως και 30 ετών. Οι φοιτητές που έχουν ήδη ιατρική ασφάλιση από την Ελλάδα, πρέπει απλά να προσκοµίσουν τα αντίστοιχα έντυπα που τους δίνονται από τις αρµόδιες υπηρεσίες για αυτές τις περιπτώσεις.


Στέγαση

Υπάρχουν φορείς του πανεπιστηµίου που µπορούν να σας βοηθήσουν στην ανεύρεση στέγης, όπως το γραφείο αλλοδαπών φοιτητών και ο σύλλογος φοιτητών (AstA) όπου µπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά µε διαθέσιµα δωµάτια ή διαµερίσµατα και την διαδικασία αίτησης για στέγαση στις αντίστοιχες τοποθεσίες. Επίσης ο οργανισµός φοιτητικής µέριµνας (Studentenwerk), προσφέρει διαµονή σε φοιτητικές εστίες σχεδόν σε όλες τις πόλεις που έχουν πανεπιστήµια. Βέβαια η διαθεσιµότητα σε δωµάτια είναι µικρή. Η τιµή ενός δωµατίου σε εστίες συµπεριλαµβανοµένων των εξόδων θέρµανσης, ηλεκτρικού και νερού κυµαίνεται µεταξύ 170€-350€ το µήνα (στοιχεία έτους 2003). Το µεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών στη Γερµανία νοικιάζουν δωµάτια ή διαµερίσµατα σε ιδιωτικές κατοικίες. Σε γενικές γραµµές η διαµονή στη Γερµανία είναι ακριβή και δυσεύρετη ιδιαίτερα στις µεγάλες πόλεις όπως Μόναχο, Βερολίνο και Στουτγάρδη.

Υποτροφίες

Σε γενικές γραµµές τα Γερµανικά πανεπιστήµια δεν απονέµουν υποτροφίες που προέρχονται απ΄ευθείας από τα ιδρύµατα. Το κατ΄εξοχήν πρόγραµµα υποτροφιών για µεταπτυχιακές σπουδές στην Γερµανία είναι το πρόγραµµα της Γερµανικής Υπηρεσίας Ακαδηµαϊκών Ανταλλαγών DAAD. Κάθε χρόνο η DAAD προσφέρει περίπου 15 υποτροφίες σε αποφοίτους Ελληνικών πανεπιστηµίων όλων των επιστηµονικών κλάδων και των κλάδων Μουσικής και Καλών Τεχνών, για µεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολύ καλή γνώση της γερµανικής γλώσσας. Οι υποτροφίες έχουν διάρκεια ένα ακαδηµαϊκό έτος και κατά κανόνα δεν παίρνουν παράταση. Η σχετική προκήρυξη βγαίνει συνήθως κάθε Σεπτέµβριο και µπορείτε να την αναζητήσετε στο Γραφείο ∆ιασύνδεσης. Επίσης η γερµανική πρεσβεία διαθέτει στους ενδιαφερόµενους το ειδικό ενηµερωτικό φυλλάδιο ‘‘Οι υποτροφίες της DAAD”. Τέλος στο έντυπο ‘‘Υποτροφίες και χρηµατοδότηση για αλλοδαπούς φοιτητές’’ που εκδίδεται επίσης από την DAAD, υπάρχει λίστα ιδιωτικών φορέων που παρέχουν χρηµατοδότηση σε αλλοδαπoύς φοιτητές.

Εργασία µεταπτυχιακών φοιτητών στη Γερµανία

Προκειµένου για την εύρεση εργασίας παράλληλα µε τις σπουδές, η καλύτερη λύση είναι προσφερόµενες θέσεις εργασίας µέσα στην πανεπιστηµιούπολη, οι οποίες βέβαια είναι περιορισµένου αριθµού. Πληροφορίες µπορεί να βρει κανείς από το γραφείο υπηρεσιών φοιτητών ή κατ’ ευθείαν από το τµήµα σας. Επίσης πληροφορίες για προσωρινή εργασία εκτός πανεπιστηµιούπολης µπορεί να βρει µέσω του γραφείου υπηρεσιών για φοιτητές. Οι Έλληνες φοιτητές σαν µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπόκεινται στην ίδια νοµοθεσία µε τους Γερµανούς φοιτητές. Έτσι εφόσον κερδίζουν πάνω από ένα ορισµένο πόσο τον µήνα υπόκεινται αυτόµατα σε φορολογία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου