Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Εργοστάσιο στη Σλοβακία ανοίγει η Chipita


Παραγωγική μονάδα στη Σλοβακία σκοπεύει να εγκαταστήσει η Chipita επενδύοντας περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ. Με το εργοστάσιο θα δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας ενώ η πολυεθνική θα διευρύνει αισθητά την παρουσία της τόσο στη συγκεκριμένη όσο και στις γύρω χώρες. Το πλάνο διεθνούς ανάπτυξης υπηρετείται κανονικά ενώ πλέον ο στόχος έχει μπει στο να φτάσουν τα ετήσια έσοδα τουλάχιστον στα 500 εκατ. ευρώ.

Η θετική πορεία που καταγράφει ο όμιλος Chipita εντός και εκτός Ελλάδος επιτρέπει την ανάπτυξη σχεδιασμών παραγωγικών επενδύσεων από την Ασία και την Ευρώπη έως την Αφρική. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, πέρα από τη Σλοβακία, στην παρούσα φάση ενισχύεται και η μονάδα στην Πολωνία όπου έχει δρομολογηθεί και τρίτη επέκταση που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2018. Μέσα από την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας στην Πολωνία, η Chipita θα καλύψει την αύξηση της ζήτησης στην τοπική αγορά, αλλά και στην αγορά της Γερμανίας. Επίσης, η Chipita την περσινή χρονιά προχώρησε στη δημιουργία κοινοπραξίας με την εταιρεία Munchy’s για την κατασκευή εργοστασίου στη Μαλαισία, ενώ τον φετινό Μάρτιο προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση κοινοπραξίας με τον ινδικό όμιλο Britannia, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργείται νέα εταιρεία που θα φέρει την επωνυμία Britchip Ltd. Η συμφωνία για το joint venture προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής κρουασάν, επένδυση ύψους 14,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Chipita διαθέτει 11 εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Επίσης, διαθέτει 6 εργοστάσια και 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία όπου δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Η επένδυση στη Σλοβακία

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον τοπικό Τύπο της Σλοβακίας, το νέο εργοστάσιο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2019. Το επενδυτικό σχέδιο, προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου με τέσσερις γραμμές παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, χώρους γραφείων, κέντρο ενέργειας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 600 νέες θέσεις εργασίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την παραγωγή περισσότερων από 72.000 τόνων προϊόντων αρτοποιίας ετησίως, που σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της σημερινής εθνικής παραγωγής στη Σλοβακία. Το μεγάλο «αρτοποιείο» της Chipita θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή Kostolne Kracany, κοντά στην Dunajska Streda (περιοχή Trnava), πέριξ της οποίας υπάρχουν αρκετοί μύλοι για την προμήθεια αλεύρων. Στη νέα μονάδα θα παράγονται τα πιο γνωστά brand της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων των κρουασάν «7 days» και των «Bake Rolls». Σημειώνεται ότι η θυγατρική Chipita Slovakia λειτουργεί από το 2004, με βασική δραστηριότητα την εισαγωγή και διανομή των προϊόντων. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 10 άτομα, εμφανίζοντας έσοδα της τάξεως των 8,7 εκατ. ευρώ και κέρδη ύψους 450 χιλ. ευρώ.

Τα μεγέθη του ομίλου της Chipita υπολογίζεται ότι εμφάνισαν το 2016 ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 18% έως 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιευμένου ισολογισμού το 2015, οι συνολικές δραστηριότητες απέφεραν έσοδα της τάξεως των 389 εκατ. ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου