Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: ένας φάρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην Αθήνα


Μια από τις πιο όμορφες εκπλήξεις που συναντά κανείς στην Αθήνα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Nιάρχος. Η πρόσβαση είναι απλή, στο τέλος της λεωφόρου Συγγρού στο ρεύμα προς Πειραιά, υπάρχει έξοδος που σε οδηγεί απευθείας στο κλειστό πάρκινγκ. Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα από όσα έχεις δει μέχρι στιγμής δεν θυμίζει Ελλάδα. 

Περισσότερο από εντυπωσιακό, είναι χαρακτηριστικό ότι για την κατασκευή του φυτεύτηκαν 1.400 δέντρα, 300.000 θάμνοι και αρωματικά φυτά. Σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano το ΚΠΙΣΝ στεγάζει την Λυρική Σκηνή (ΕΣΝ), την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ) και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με την ελπίδα να αποτελέσει μέρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ είναι το πρώτο κτήριο του συγκροτήματος και προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες κατασκευής του έργου, την αποστολή του ΚΠΙΣΝ και δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκθέσεις και δραστηριότητες που θα αυξάνονται σταδιακά. 

Κάτω από τον τεχνητό λόφο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΣΝ). Η αγορά είναι ο κοινός χώρος μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) 

Το νέο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει έκταση 22.000τμ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.000.000 βιβλία. Το υπερσύγχρονο αυτό κτήριο συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία και θα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της καθώς θα εκτίθενται ορισμένα χειρόγραφα, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και σύντομα θα αποκτήσει και ένα πανεθνικό έργο ψηφιοποίησης με πρόσβαση στις συλλογές της βιβλιοθήκης. 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ 

Ιδιαίτερα τιμητική για το Ρέθυμνο είναι η παρουσία του μεγάλου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη στο «τιμόνι» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος είναι και στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Ο κ. Κουμεντάκης είναι από τους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες με αξιοζήλευτο βιογραφικό και έργο και είναι σίγουρο ότι η παρουσία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ θα δώσει έναν νέο αέρα. Είναι δεδομένο ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή διαθέτει κοινό αντάξιο του μεγέθους της, στοίχημα όμως αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Κουμεντάκη, η προσέλκυση της νέας γενιάς ώστε το μεγάλο έργο που θα παρουσιάζεται να βρίσκει ανταπόκριση, όπως ο ίδιος μας είπε όταν συναντηθήκαμε στο κέντρο. 

Η κεντρική αίθουσα της όπερας διαθέτει 1.400 θέσεις και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε απαιτητικές παραγωγές με την εναλλαγή σκηνικών πάνω, κάτω, αριστερά και δίπλα από τη σκηνή. Η κορυφαία ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες και η ευκολία στην εναλλαγή σκηνικών την καθιστούν αντάξια των καλύτερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης. Το νέο κτήριο δίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή τη δυνατότητα να ενισχύσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η παιδική σκηνή εξασφαλίζει ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών με διευρυμένα προγράμματα που έχουν ως στόχο να κάνουν τους νέους θαυμαστές της όπερας. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η πειραματική σκηνή 450 θέσεων αφιερωμένη στη σύγχρονη και νεανική δημιουργία η οποία θα φιλοξενεί εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας. 

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ 

Εντυπωσιακό δε, είναι και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα πάρκο φιλικό και προσβάσιμο στο οποίο συναντάς φυτά ενδημικά της Μεσογείου και μόνο. Το κανάλι βάζει και αυτό μια πινελιά ομορφιάς στο ειδυλλιακό αυτό τοπίο, με μήκος 400μ. και βάθος 70εκ. τροφοδοτείται με νερό από τη θάλασσα και επιστρέφει πίσω με συνεχόμενη ροή. 

Σπάνιο για τα διεθνή κατασκευαστικά δεδομένα αποτελεί το ενεργειακό στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ, αποτελείται από 2 καμπύλες πλάκες τσιμέντου, έχει ύψος 46 μέτρα και μέσω αυτού τροφοδοτείται το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το ΚΠΙΣΝ. 

Έκπληξη αποτελεί για τον επισκέπτη το σκηνικό με τα αρχαιολογικά ευρήματα απέναντι από το κανάλι. Ένα αρχαίο νεκροταφείο εκτεταμένης έκτασης είναι η αιτία που η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε ανασκαφές τον προηγούμενο αιώνα διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για ένα από το μεγαλύτερα νεκροταφεία της Αττικής στην αρχαϊκή περίοδο. Σε μία έκταση περίπου 3000 τ.μ., και συγκεκριμένα σε τμήμα της περιοχής όπου κατασκευάστηκε ο τεχνητός λόφος και το κανάλι αποκαλύφτηκε ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο. Η περίοδος χρήσης του νεκροταφείου ήταν μεγάλη, καλύπτοντας το διάστημα τριών σχεδόν αιώνων από τον ύστερο 8ο έως τον πρώιμο 5ο αιώνα π.Χ. Η έκταση, η πυκνότητα και η μεγάλη διάρκεια χρήσης συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού του ως μιας από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις της Αττικής κατά την αρχαϊκή εποχή. Ανασκάφηκαν συνολικά 1.069 ταφές εκ των οποίων οι 587 είναι διανοιγμένες στο μαλακό αμμώδες έδαφος, οι 358 είναι ταφές βρεφών και νηπίων μέσα σε αγγεία και οι 88 είναι ταφικές πυρές. Έχουν ακόμα ανασκαφεί 11 ταφές σε λάρνακες, 9 κιβωτιόσχημοι τάφοι και 15 ταφές ζώων. 

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν μια ξύλινη θήκη που χρησιμοποιήθηκε ως φέρετρο για την ταφή νεαρού ατόμου. Το ξύλινο φέρετρο βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και η διατήρηση ενός τόσο μεγάλου ξύλινου αντικειμένου είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα και οφείλεται στις ειδικές συνθήκες της περιοχής του Δέλτα Φαλήρου. 

Η ταφονομία του νεκροταφείου χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη πυκνότητα των τάφων, τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος. 

Το ΚΠΙΣΝ προσφέρει στους ενδιαφερόμενους καθημερινά ξεναγήσεις στο συγκρότημα που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ), επίσης προσφέρονται καθημερινά ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος το οποίο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, σεβόμενο το οικοσύστημα. 

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κουμεντάκη, οι μέχρι σήμερα επισκέπτες του ιδρύματος ξεπερνούν τους 800.000, ενώ δεκάδες είναι τα σχολεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ καθώς έχουν δημιουργηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το χειμερινό ωράριο λειτουργίας είναι 06-20.00 για το Πάρκο Νιάρχος και 9.00 -20.00 για το κέντρο επισκεπτών. 

Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφεί το κοινό στο πρόγραμμα μελών του ΚΠΙΣΝ και να αποκτήσει μια σειρά από αποκλειστικά προνόμια στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Η σύσταση του προγράμματος μελών του ΚΠΙΣΝ έχει απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια του ιδρύματος. Οι συνδρομές των μελών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων στο ΚΠΙΣΝ και έχουν κόστος 30 ευρώ για άτομα ηλικίας έως 30 ετών και 50 ευρώ για άτομα άνω των 50. 

Σε μια εποχή που όλοι ήρθαν για να ζητήσουν, το ΚΠΙΣΝ είναι εδώ για την Ελλάδα, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και αναμένεται να αφήσει «εποχή» ως μία από τις μεγαλύτερες δωρεές. Το στοίχημα είναι αν θα καταφέρει να αποστασιοποιηθεί και να αποφύγει τον μαρασμό όπως πολλά άλλα έργα που πέρασαν στον έλεγχο του δημοσίου.



Στέλιος Καλαϊτζάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου