Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Δύο Ελληνικές Ομάδες στον Τελικό του διαγωνισμού Μηχανικών του Best


Οι ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα εκπροσωπήσουν φέτος την Ελλάδα στον Τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Μηχανικών EBEC (European BEST Engineering Competition) που διοργανώνεται από το BEST στο Βελιγράδι της Σερβίας, μεταξύ 1ης και 10ης Αυγούστου.

Το EBEC είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός μηχανικών που διοργανώνεται από τον πανευρωπαϊκό φοιτητικό οργανισμό BEST (Board of European Students of Technology) και συγκεντρώνει δραστήριους φοιτητές από όλη την Ευρώπη που καλούνται να επιλύσουν ένα ρεαλιστικό, διατμηματικό πρόβλημα. Οι δύο ελληνικές ομάδες που αποτελούνται από τέσσερις προπτυχιακούς φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, διακρίθηκαν στις κατηγορίες του Team Design και του Case Study αντίστοιχα, στους τοπικούς γύρους που διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιό τους. Στη συνέχεια, κέρδισαν στην ίδια κατηγορία στον εθνικό γύρο, EBEC Greece, που διεξήχθη φέτος στα Χανιά με τη συμμετοχή ομάδων από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από την 1η μέχρι την 10η Αυγούστου, οι δύο ομάδες θα διαγωνιστούν ανάμεσα σε 120 ευρηματικούς φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών όλης της Ευρώπης στον Τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Μηχανικών EBEC (European BEST Engineering Competition) που διεξάγεται στο Βελιγράδι της Σερβίας.


Περισσότεροι από 7000 φοιτητές από όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν φέτος στην 8η διεξαγωγή του EBEC. Το ταξίδι προς το Βελιγράδι ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με τη διοργάνωση του πρώτου από τους συνολικά 84 τοπικούς και 15 Εθνικούς/Περιφερειακούς Γύρους που διεξήχθησαν σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες. Οι φοιτητές συμμετείχαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων σε μία από τις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού: Case Study (επίλυση προβλήματος βελτιστοποίησης) ή Team Design (κατασκευή πρωτοτύπου). Οι 30 ομάδες που προκρίθηκαν από τους δύο γύρους θα συναντηθούν στον Τελικό για να διεκδικήσουν τον τίτλο σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς μηχανικών στην Ευρώπη.

Οι δοκιμασίες του EBEC σχεδιάζονται με τρόπο που ενθαρρύνουν και αναδεικνύουν όχι μόνο το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των φοιτητών, αλλά και τη δημιουργικότητά τους, τις οργανωτικές τους ικανότητες, τη δυνατότητα συνεργασίας και άλλα χαρακτηριστικά σημαντικά για τη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία ως μηχανικοί. Το Case Study περιλαμβάνει την ανάλυση και παρουσίαση μιας λύσης σε ένα πρόβλημα βελτιστοποίησης που έχει τεθεί, ενώ το Team Design συνίσταται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός πρωτότυπου μοντέλου που ικανοποιεί συγκεκριμένες απαιτήσεις. Φέτος, κάποιες από τις δοκιμασίες παρέχονται από τους συνεργάτες του EBEC, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (European Patent Office, EPO), ΕΑΤΟΝ και Autodesk.


Το BEST είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος, μη κερδοσκοπικός, μη πολιτικός, εθελοντικός οργανισμός φοιτητών που στοχεύει στην Ανάπτυξη των Φοιτητών. Όντας παρόν σε 95 τεχνολογικά ιδρύματα σε 33 χώρες, οι υπηρεσίες του στη Συμπληρωματική Εκπαίδευση, την Υποστήριξη της Σταδιοδρομίας και την Συμμετοχή στην Εκπαίδευση απευθύνονται σε περισσότερους από 1.300.000 φοιτητές τεχνολογίας. Με όραμα την Ενισχυμένη Διαφορετικότητα, το BEST δίνει στους φοιτητές την ευκαιρία να βιώσουν ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να αναπτύξουν μία πανευρωπαϊκή συνείδηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου