Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Τα 10 θετικά της εξ αποστάσεως εργασίας


Tο 50% των εργαζομένων παγκοσμίως ήδη δουλεύει εκτός γραφείου κατά μέσο όρο 2,5 ημέρες την εβδομάδα. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, λόγω κρίσης, η ευέλικτη εργασία μπορεί να είναι η απάντηση και να βοηθήσει πολλούς ανέργους να βρουν ασχολία. Πολλά είναι τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ευέλικτη εργασία τείνει να γίνει ο κανόνας.

Η εταιρεία Citrix, σε δική της αναφορά, προβλέπει ότι το 2020 το ποσοστό των εταιρειών που θα προσφέρουν εργασία από απόσταση θα φθάσει το 89%, ενώ μια σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Vodafone, δείχνει ότι το 86% των πολυεθνικών εταιρειών θέτει την εφαρμογή της ευέλικτης τηλεργασίας ως θέμα μέτριας ή υψηλής προτεραιότητας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δέκα λόγοι αποδεικνύουν ότι η εργασία από απόσταση βοηθάει εργαζομένους και επιχειρήσεις, διαταράσσοντας το παραδοσιακό ωράριο 9.00 πμ–5.00 μμ στο γραφείο:

1 Λιγότερο άγχος για όσους εργάζονται εκτός γραφείου
Πρόσφατη έκθεση της FlexJobs αναφέρει ότι το 91% των ερωτηθέντων εργαζομένων απάντησε ότι η εργασία από απόσταση τους βοηθάει να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους, ενώ το 90% δηλώνει ότι με αυτόν τον τρόπο εργασίας θα μειώνονταν τα επίπεδα του άγχους που έχουν σήμερα.

2 Ποικιλία επιλογών
Το να μπορεί κανείς να επιλέγει είναι πολύ σημαντικό. Γιατί θα πρέπει να εργαζόμαστε με έναν καθορισμένο τρόπο; Μέσω της εργασίας από απόσταση μπορείς να ρυθμίσεις τις δυνάμεις και το πρόγραμμα σου και να αποφύγεις την υπερκόπωση κερδίζοντας χρόνο για αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις.

3 Γλιτώνουμε χρόνο από τη μετακίνηση προς και από τη δουλειά
Γιατί να ξοδεύεις τόσο χρόνο προς και από τη δουλειά όταν μπορείς να το αποφύγεις; Ερευνες αποδεικνύουν ότι εκείνοι που μένουν κοντά στον τόπο εργασίας τους ή εργάζονται από απόσταση έχουν λιγότερο άγχος και είναι πιο ευτυχισμένοι.

4 Οι εξ αποστάσεως χώροι είναι καλύτεροι από το γραφείο
Πολλοί συνεργατικοί χώροι ή business lounges έχουν καλύτερο περιβάλλον από ό,τι τα περισσότερα γραφεία. «Η ευέλικτη εργασία δεν είναι μόνο εργασία από το σπίτι - θα μπορούσε να είναι κάπου κοντά στο σπίτι μας, ένας χώρος με καλύτερες υποδομές» λέει η κυρία Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια.

5 Η επιχείρηση γλιτώνει χώρο που υποχρησιμοποιείται
Ενα από τα πιο χειροπιαστά πλεονεκτήματα για τις εταιρείες είναι η μείωση του υποχρησιμοποιούμενου χώρου γραφείων. Τα χρήματα που ξοδεύουν οι επιχειρήσεις σε ακριβά ενοίκια και υποαπασχολούμενους χώρους θα μπορούσαν να διατεθούν σε πιο αναπτυξιακές ενέργειες.

6 Η ευέλικτη εργασία δημιουργεί ευέλικτες επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς την ευέλικτη εργασία προκειμένου να δημιουργήσουν οργανισμούς που θα μπορούν να προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς με το να επεκτείνονται ή να μικραίνουν ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς.

7 Μείωση των πάγιων εξόδων
Μέσα στην οικονομική κρίση το να μπορεί κανείς να μειώσει τα πάγια έξοδά του είναι πολύ σημαντικό. Με το να επιτρέπει μια επιχείρηση την εργασία από απόσταση δεν χρειάζεται να μισθώνει τόσο μεγάλα γραφεία.

8 Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι είναι καλύτερα δικτυωμένοι
Με την επικράτηση των smartphones και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε δίπλα σε κάποιον για να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Ακόμη και οι νέες τάσεις στην εργασία, όπως η εξ αποστάσεως διαχείριση, η διαχείριση έργων μέσω της τεχνολογίας cloud, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία με τις προσωπικές συσκευές των εργαζομένων (smartphones, laptops κ.λπ.) ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας. 

9 Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως δημιουργούν πιο ισχυρό δεσμό με τη δουλειά τους
Οταν απαντάμε σε mail εκτός του παραδοσιακού ωραρίου εργασίας, βιώνουμε μια εμπειρία «πέρα από τα εργασιακά πλαίσια» και αισθανόμαστε έναν διαφορετικό δεσμό με τη δουλειά μας.

10 Οι νέοι, ευέλικτοι χώροι εργασίας δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας
Η ευέλικτη εργασία είναι ένα παράγοντας-κλειδί για να συνεχίσουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι να προσφέρουν στην οικονομία και να παρατείνουν την καριέρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου