Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Οι πέντε εργοδότες που σώζουν το οκτάωρο


Κανένα email δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της βάρδιας ή τα Σαββατοκύριακα.

του Έρικ Σέρμαν

Στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας των εργαζομένων με πλήρες ωράριο είναι στην πραγματικότητα 47 ώρες, σύμφωνα με μια έρευνα.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στο Μεξικό, την Ελλάδα, την Κορέα και τη Χιλή εργάζονται περισσότερες ώρες, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να εργάζονται περισσότερες ώρες από τους εργαζόμενους στη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Ιδού μερικές αμερικανικές εταιρείες που αποθαρρύνουν την εργασία περισσότερων ωρών από 40 ώρες την εβδομάδα:



BAMBOOHR

Δραστηριότητα: Λογισμικό ανθρώπινου δυναμικού
Αριθμός εργαζομένων: 150
Τοποθεσία: Λίντον, Γιούτα

Όταν ξεκίνησε η BambooHR, οι ιδρυτές είχαν την ιδέα μιας εταιρείας όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μια καλή ισορροπία εργασίας- προσωπικής ζωής. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε κάτι που πρόκειται να διαρκέσει για πολύ καιρό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Μπεν Πίτερσον στο Fortune. «Είχα προσωπικές συνεντεύξεις με άτομα που ήταν τόσο επιθετικά: ‘Είμαι πρόθυμος να εργαστώ όσο χρειαστεί’. Θέλουν να αποδείξουν στον κόσμο ότι είναι πρόθυμοι για κάθε θυσία αλλά δεν θα το βρουν αυτό εδώ».



UNITED SHORE FINANCIAL SERVICES

Δραστηριότητα: χονδρική στεγαστικών δανείων
Αριθμός εργαζομένων: 1.350
Τοποθεσία: Τρόι, Μίσιγκαν

«Μερικά χρόνια πριν πήραμε θέση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Ματ Ίσμπια στο Fortune. «Μερικές φορές οι άνθρωποι σκέφτονται ότι φαίνεται καλό στον προϊστάμενό μου, αν μπορέσω να μείνω μέχρι τις 6:30 αντί για 6:00 γιατί φαίνεται ότι είμαι σκληρά εργαζόμενος. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να φτάνουν στην εργασία τους πριν από τον προϊστάμενο και να μένουν αφότου έχει φύγει». Αντ’ αυτού, η εταιρεία προτείνει γενικά οι άνθρωποι να φεύγουν στις 6:00 και τα Σαββατοκύριακα να μην εργάζονται. Για να συμβεί αυτό, ο Ίσμπια λέει πρέπει να υπάρχει επαρκής στελέχωση. Ο κλάδος των στεγαστικών δανείων έχει κύκλους και υπάρχουν φορές που τα πράγματα είναι πιεστικά, ακόμη και με επαρκή στελέχωση. «Αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, υπάρχουν πολλοί που εθελοντικά θα εργαστούν μέχρι αργά για να βοηθήσουν», λέει.



MENLO INNOVATIONS

Δραστηριότητα: σχεδιασμός λογισμικού
Αριθμός εργαζομένων: 50
Τοποθεσία: Αν Άρμπορ, Μίσιγκαν

Οι πολλές ώρες μπορεί να ακούγονται σαν πρόσθετη αξία στους εργοδότες, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά όταν οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα υστερούν. «Οι κουρασμένοι προγραμματιστές αρχίζουν να κάνουν πολλά λάθη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ριτς Σέρινταν στο Bloomberg. Το γραφείο κλείνει στις 6 το απόγευμα και οι εργαζόμενοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι. Για να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες δεν θα ζητούν εξυπηρέτηση καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, η εταιρεία προσφέρει εκπτώσεις 25% του έργου σε αντάλλαγμα για ευέλικτες προθεσμίες.


MYHR PARTNER

Δραστηριότητα: outsourcing υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού
Αριθμός εργαζομένων: 14
Τοποθεσία: Άλενταουν, Πενσυλβάνια

«Ξεκίνησα την εταιρεία μου με 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα», δήλωσε η πρόεδρος της εταιρείας Τίνα Χάμιλτον στο Fortune. «Είχα και μια άλλη επιχείρηση, όπου εγώ προσωπικά, μαζί με τους υπαλλήλους μου, δουλεύαμε 70, 80, 90 ώρες. Έτσι μεγάλωσα. Όταν πούλησα την εταιρεία εκείνη, άρχισα να σκέφτομαι για το είδος της ζωής που ήθελα. Ήμουν στα 30 μου, είχα κάποια χρήματα στην τράπεζα και αποφάσισα: θα προσλάμβανα πάντα αρκετά άτομα και για να το πετύχω αυτό θα έπρεπε να πληρώνω για 40 ώρες, όχι για 70 ώρες»



NEVER SETTLE

Δραστηριότητα: ανάπτυξη εξατομικευμένου λογισμικού
Αριθμός εργαζομένων: 11
Τοποθεσία: Λέικγουντ, Κολοράντο

Οι νεοσύστατες τεχνολογικές επιχειρήσεις είναι διαβόητες για τις πολλές ώρες εργασίας. Η Never Settle λέει, «Δουλεύουμε μόνο 40 ώρες την εβδομάδα, και το εννοούμε». Η εταιρεία το εφαρμόζει αυτό εδώ και δύο χρόνια μέχρι σήμερα αφότου ο ιδρυτής της Κεν Κέλι, ο οποίος εργαζόταν «κατά μέσο όρο 60 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών», αναρωτήθηκε «αν αυτό ήταν πραγματικά το σωστό πράγμα». Μέχρι στιγμής, τα οφέλη του πειράματος «υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την πνευματική υγεία και την παραγωγικότητα της ομάδας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου