Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

16-17/9, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:Διημερίδα με θέμα «Κλιματική Δικαιοσύνη και την Περιβαλλοντική Μετανάστευση»


Μια ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συνάντηση εργασίας (workshop) για την Κλιματική Δικαιοσύνη και την Περιβαλλοντική Μετανάστευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τις 9 το πρωί, στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον 1ον όροφο του Ιδρύματος.

Η συνάντηση, η οποία διοργανώνεται από το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και την Έδρα Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ «Θουκυδίδης», εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ετούς δράσης COST Action IS1101 «Climate change-induced migration: Knowledge, law and policy, and theory».

Αντικείμενα της συνάντησης εργασίας αποτελούν η μετανάστευση ή/και επανατοποθέτηση πληθυσμών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα ζητήματα αυτά χρήζουν συστηματικής μελέτης από τις επιστημονικές κοινότητες αλλά και ανάδειξης στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα λόγω του τελευταίου κύματος προσφύγων, το οποίο λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Στη συνάντηση, ειδικοί από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναλύσουν θεωρητικά αλλά και πρακτικά θέματα. Από ελληνικής πλευράς η Δρ. Δήμητρα Μάνου θα αναδείξει τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς και ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, θα αναλύσουν τα σημαντικότερα σημεία της προσφυγικής κρίσης, τα αίτια και τις επιπτώσεις και θα συζητήσουν την κρισιμότητά της για την ασφάλεια και την ευημερία στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου