Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Αφιέρωμα της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» στα ελληνικά κρασιά


Η «χαρακτηριστική ποιοτική αναβάθμιση» που καταγράφουν από τη δεκαετία του 1990 τα ελληνικά κρασιά και η σημασία τους στις ελληνικές εξαγωγές, τονίζονται σε  δισέλιδο σχετικό αφιέρωμα στο ένθετο περιοδικό της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ», στο οποίο γίνεται διεξοδική αναφορά στους διαφόρους τύπους κρασιών και στους τόπους προέλευσής τους.

Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται μια αναδρομή στην ιστορία της οινοπαραγωγής στην Ελλάδα, ήδη από την αρχαιότητα, στην εποχή του Μυκηναϊκού και του Μινωικού Πολιτισμού, με παραπομπές στα έργα του Ομήρου και του Ησίοδου,όπου το κρασί εμφανίζεται ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής πραγματικότητας.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι μέχρι τη δεκαετία του 1980, η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα κυριαρχούνταν από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως Αχάια - Κλάους, Μπουτάρη, Κουρτάκη, Τσάνταλη και διάφορους συνεταιρισμούς, ενώ από τη δεκαετία του 1990 εμφανίζονται μικρομεσαίοι οινοπαραγωγοί, οι οποίοι υπήρξαν πρωτοπόροι στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών, υπό τις οδηγίες έμπειρων οινολόγων και διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Στο αφιέρωμα υπογραμμίζεται ότι στο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας ευδοκιμούν πάνω από 300 αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού, που βέβαια δεν είναι όλες κατάλληλες για την παραγωγή κρασιού, ενώ ακολούθως γίνεται επί μέρους παρουσίαση μιας σειράς τύπων κρασιού και του τόπου προέλευσής τους, όπως, για παράδειγμα, στη Μακεδονία το «ξινόμαυρο», στη Θεσσαλία το «ραψάνι», στην Πελοπόννησο το «Νεμέα» για το οποίο χρησιμοποιείται το αγιωργίτικο σταφύλι, ενώ, όπως σημειώνεται, ποιοτικά κόκκινα κρασιά παράγονται στην Πάρο και στην Κρήτη, το «Κοτσιφάλι».

Εκτενής αναφορά γίνεται και στο ποιοτικό λευκό ελληνικό κρασί, που, όπως σημειώνεται, παράγεται, για παράδειγμα, στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, αλλά και στην Κεντρική Πελοπόννησο, το «Μοσχοφίλερο» και «Μαντινεία», όπως επίσης στην Κεφαλλονιά το «Ρομπόλα» , το «Μαλαγουζιά» στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, το «Σαντορίνι» στο ομώνυμο νησί, ενώ από τον χώρο των γλυκών κρασιών αναφέρονται το «Μαυροδάφνη» και το «Σάμος».

Τονίζεται ακόμη ότι είναι αυτονόητο πως στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα κρασιά ποιότητας των γνωστών στο εξωτερικό ποικιλιών, όπως Chardonnay, Sauvignon, Cabernet, Merlot και Syrah.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου