Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Washington Post: Οι διαφορές Ελλάδας- Γερμανίας μέσα από 15 γραφήματα


Η Washington Post καταγράφει μέσα από 15 γραφήματα τις διαφορές των δύο χωρών, δείχνοντας γιατί δεν έχουν καταφέρει να τα βρουν ακόμη.

Πληθυσμός
Ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι οχτώ φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Ελλάδας. Αμφότερες ωστόσο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της συρρίκνωσης του πληθυσμού.



Δύο εντελώς διαφορετικές οικονομίες 
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Από την άλλη, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας πλησιάζει περισσότερο εκείνο των αναπτυσσόμενων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει αναπτύξει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη, τη στιγμή που η Ελλάδα τα έχει συρρικνώσει σε σημαντικό βαθμό.


Αγορά Εργασίας
Οι εργασιακές ευκαιρίες στη Γερμανία είναι μακράν περισσότερες από εκείνες στην Ελλάδα. Στη Γερμανία η αγορά εργασίας ανέκαμψε μετά την κρίση του 2008 ενώ στην Ελλάδα χειροτέρευσε, με την ανεργία να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.


Φιλοσοφία
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία δικαίως αξιώνουν μερικούς από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της ιστορίας. Χρησιμοποιώντας ένα υποκειμενικό μέτρο, στη σύγκριση μεταξύ Πλάτωνα και Νίτσε η Ελλάδα διαθέτει προβάδισμα. Για τον Πλάτωνα υπάρχουν 997.000 αναφορές στο Google Scholar και επιπλέον 503 βιβλία στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Για τον Νίτσε υπάρχουν 702.000 αναφορές στο Google Scholar και 127 βιβλία αντίστοιχα.


Γιατί η Γερμανία ευημερεί και η Ελλάδα όχι
Η Γερμανία έχει ισχυρότερη οικονομία. Είναι πιο ανταγωνιστική και παραγωγική, στοιχείο που της επιτρέπει να εξάγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Η ελληνική οικονομία από την άλλη δεν είναι ανταγωνιστική, πληρώνει ιστορικά στους εργαζόμενους υψηλούς μισθούς και κατά συνέπεια έχει ένα μικρό  μερίδιο εξαγωγών σε σύγκριση με τη Γερμανία. 
Η μεγαλύτερη «εξαγωγή» της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, αλλά και αυτό την κάνει ευάλωτη. Από τη στιγμή που βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας λόγος που κάνει κάποιους να τονίζουν ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα είναι θετική για τη χώρα, καθώς θα καταστεί λιγότερο δαπανηρό για τους ξένους να την επισκέπτονται.


Είσπραξη φόρων
Αυτή η σύγκριση μπορεί να δείξει περισσότερα για τις διαφορές ανάμεσα στην κατάσταση στις δύο χώρες. Η Γερμανία έχει λιγότερα φορολογικά βάρη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα τα περισσότερα. Επιπλέον η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των πολιτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σε αντίθεση με την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό  βοηθάει τη Γερμανία να έχει πιο ισχυρή δημοσιονομική θέση σε σχέση με την Ελλάδα.


Επικοινωνίες
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Γερμανία προηγείται της Ελλάδας σε ευρυζωνικά δίκτυα και υπηρεσίες.


Κόστος δανεισμού
Για το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα οι γερμανικές και οι ελληνικές κυβερνήσεις έπρεπε να πληρώσουν περίπου το ίδιο για να δανειστούν.  Η Ελλάδα είχε μεγαλύτερο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά οι δύο χώρες ήταν μέλη μίας νομισματικής ένωσης και αυτό ωθούσε τους επενδυτές να επιδεικνύουν την ίδια εμπιστοσύνη για το χρέος των δύο χωρών. Όμως τα τελευταία χρόνια το χρέος της Ελλάδας διογκώθηκε. Εν μέσω κρίσης, πρέπει να πληρώσει πολύ περισσότερο για να δανειστεί. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το χρέος της Γερμανίας σχεδόν ως ακίνδυνο.


Αθλητισμός
Μπορεί η Ελλάδα να έχει φιλοσοφικό πλεονέκτημα, αλλά η Γερμανία κυριαρχεί επί μακρόν στο ποδόσφαιρο, έχοντας μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Οι Έλληνες είχαν τις δικές τους καλές στιγμές τα τελευταία χρόνια, αλλά γενικότερα ήταν χαμηλότερα στην κατάταξη της FIFA.


Τα γκρίζα σημεία των δύο οικονομιών
Σε πολλές περιγραφές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ο σπάταλος γείτονας και η Γερμανία ως εκείνη που ξοδεύει πειθαρχημένα. Για πολλούς λόγους αυτό είναι αληθές. Όμως δεν είναι ολόκληρη η εικόνα. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για να περικόψει τις δαπάνες της. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει την κρίση ή να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε μείωση των δικών της δαπανών.


Εργατικότητα
Αν και η Ελλάδα δυσκολεύεται να ανακτήσει μία ευημερούσα οικονομία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούν οι εργαζόμενοί της. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς. Αυτό είναι ένα περίπλοκο θέμα. Με δεδομένο ότι παράγουν λιγότερο, αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο παραγωγικοί. Αλλά δεν κάθονται στο σπίτι τους ζώντας από συντάξεις, ένα στερεότυπο που κάποιοι παρουσιάζουν για να προωθήσουν την επιβολή περισσότερης λιτότητας.


Εκπαίδευση
Η Γερμανία μπορεί να έχει ισχυρότερη οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον καλύτερα εκπαιδευμένο πληθυσμό. Ίσως επειδή το σύστημα της Γερμανίας είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην τοποθέτηση ατόμων σε θέσεις εργασίας παρά στο να  οδηγήσει τους πολίτες στα πανεπιστήμια, ανεξάρτητα από τις προοπτικές καριέρας. Αλλά από τους Έλληνες δε λείπει η εκπαίδευση.


Ρύπανση της ατμόσφαιρας
Τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα επιβαρύνουν σε μικρό βαθμό την ατμόσφαιρα. Η Ελλάδα παράγει ωστόσο λιγότερες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε  σύγκριση με τη Γερμανία.

Τροχαία Ατυχήματα
Ενώ η Γερμανία μπορεί να είναι η πατρίδα της γρήγορης οδήγησης, η Ελλάδα έχει περισσότερες απώλειες από τροχαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου