Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό για τη νέα τραπεζική πραγματικότητα


Οι απορίες, η αγωνία και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες στους πολίτες, οι οποίοι πλέον δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα όποια χρήματά τους και κυρίως στους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Ο «Ε.Τ.» συγκέντρωσε 40 ερωτήσεις και δίνει οδηγίες για τη νέα τραπεζική πραγματικότητα με τα capital controls, τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

1. Τι σημαίνει τραπεζική αργία;
Τραπεζική αργία σημαίνει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για κάποιες μέρες.

2. Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;
Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

3. Οσο διαρκεί, τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά; 
Τα ΑΤΜ θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης τραπεζικής αργίας.

4. Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ; 
Το ημερήσιο όριο ανάληψης είναι 60 ευρώ ανά κάρτα. Αυτό σημαίνει ότι αν σε έναν λογαριασμό υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι και κατέχουν ισάριθμες κάρτες αναλήψεων, μπορούν όλοι να κάνουν ανάληψη.

5. Αν σε μία κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, τι ισχύει;
Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ.

6. Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους τι ισχύει;
Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε ένα λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ ανά κάρτα, δηλαδή 120 ευρώ για το λογαριασμό. 
Εάν ο λογαριασμός έχει περισσότερους δικαιούχους και ένας μόνο έχει κάρτα, θα βγάζει μόνο 60 ευρώ τη μέρα.

7. Εάν ένας λογαριασμός έχει ένα δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες αναλήψεων, τι ισχύει;
Σε αυτή την περίπτωση το ημερήσιο όριο 60 ευρώ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με ένα δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60 ευρώ.

8. Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με την πιστωτική μου κάρτα;
Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο (60 ευρώ). Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

9. Θα μπορώ να κάνω υπερανάληψη από τρεχούμενο λογαριασμό ή από λογαριασμό καταναλωτικού δανείου;
Υπερανάληψη γίνεται με βάση το ημερήσιο όριο εφόσον επιτρέπεται από τη σύμβαση με την τράπεζα.

10. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα.

11. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή τη χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο Ιντερνετ;
Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

12. Θα μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid);
Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή έως τις 28/6/2015. Οι προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να επαναφορτιστούν και δεν θα εκδίδονται νέες.

13. Θα μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω Ιντερνετ/web banking ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κ.λπ.);
Μεταφορές χρημάτων μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

14. Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω Ιντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κ.λπ.);
Πληρωμές μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

15. Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);
Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

16. Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές;
Διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

17. Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία;
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εξόδων εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:
- Για υποχρεώσεις καταβολής - βεβαιωμένων ή/και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύνανται να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web/Internet banking, phone banking, μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ’s), με καταβολή μετρητών στα ΕΛΤΑ ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.λπ.) στις κατά τόπους ΔΟΥ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με τους ανωτέρω τρόπους όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα απόλλυνται οι ρυθμίσεις για το ίδιο παραπάνω διάστημα.
- Περιλαμβάνονται και οι αιτήσεις ρυθμίσεων που έγιναν από 24.6.2015 με υποχρέωση καταβολής της 1ης δόσης ή της προκαταβολής από 29.6.2015 και μετά.
- Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες. Για την καταβολή οφειλών που προκύπτουν από αυτές, ισχύουν τα προαναφερόμενα.

18. Τι θα γίνει με τα τελωνεία;
Τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών και συνεπώς οι συναλλασσόμενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακές οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω web-banking.

19. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

20. Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μου (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);
Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ.

21. Πώς θα μπορέσω να στείλω έμβασμα στο εξωτερικό (έμβασμα σε φοιτητές, χρήματα για λόγους υγείας);
Γι’ αυτή την περίπτωση αρμόδια είναι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο ενδιαφερόμενος αποστέλλει το αίτημα στην τράπεζά του και αυτή ενημερώνει την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία αποφασίζει εάν θα δεχθεί το αίτημα και μέχρι ποιο ποσό.

22. Οι πιστωτικές κάρτες ξένων τραπεζών θα χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά. Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

23. Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά; Θα μπορέσω να πάρω τα χρήματά μου;
Οι συντάξεις θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς. Οι αναλήψεις θα γίνονται με βάση το ημερήσιο όριο.

24. Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;
Ναι, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο. Εάν δεν έχει δώσει διατραπεζική εντολή, μπορεί να επικοινωνεί με την τράπεζά του, ώστε να ρυθμιστεί η μισθοδοσία και να λυθούν τυχόν προβλήματα.

25. Εμβάσματα από το εξωτερικό προς ελληνικές τράπεζες γίνονται;
Υπάρχει όριο στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, δεν υπάρχει, όμως, όριο για τα εμβάσματα που θα πραγματοποιηθούν από το εξωτερικό προς ελληνικές τράπεζες.

26. Εάν δεν βγάλω μία μέρα τα 60 ευρώ, μπορώ να βγάλω 120 ευρώ την επόμενη;
Οχι, δεν λειτουργεί σωρευτικά. Εάν μία μέρα δεν κάνετε ανάληψη τα 60 ευρώ, την επόμενη δεν σας αναλογεί μεγαλύτερο ποσό.

27. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν χρεωστικές κάρτες ή αναλήψεων τι θα κάνουν;
Επιλεγμένα τραπεζικά καταστήματα θα ανοίξουν για αυτούς πιθανότατα την Πέμπτη, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ένα μέρος της σύνταξής τους αναλογικά: τα 60 ευρώ επί τις ημέρες που δεν «τράβηξαν» χρήματα, δηλαδή έως 240 ευρώ.

28. Οι επιχειρήσεις που έχουν αυξημένα μετρητά, όπως τα σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων κ.λπ., τι θα κάνουν όσες ημέρες είναι κλειστά τα τραπεζικά καταστήματα;
Μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και να κλείνουν ειδικό ραντεβού ώστε να μεταφέρουν τα χρήματα με αστυνομική συνοδεία. Επίσης έχει ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη των τραπεζών.

29. Εχω μια επιταγή που λήγει. Μπορώ να την εισπράξω;
Οχι. Η επιταγή θα προσκομιστεί στην τράπεζα μετά τη λήξη της αργίας και θα κατατεθεί στο λογαριασμό που επιθυμείτε.

30. Εχει σημασία αν η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μου είναι Visa ή Mastercard;
Οχι, τις χρησιμοποιείτε κανονικά. Τόσο η Visa όσο και η Mastercard ανακοίνωσαν ότι τα συστήματα διαχείρισης συναλλαγών τους λειτουργούν κανονικά. Οι κάρτες λειτουργούν για αγορές σε επιχειρήσεις αλλά και στα ΑΤΜ εντός Ελλάδας και σύμφωνα με τα όρια που έχουν καθοριστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

31. Με τη μέθοδο πληρωμής paysafecard τι ισχύει;
Λόγω της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, η πώληση κωδικών PIN της paysafecard αναστέλλεται άμεσα μέχρι νεωτέρας και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκτήσει κάποιος νέους κωδικούς PIN. Η εξαργύρωση των υφιστάμενων κωδικών PIN της paysafecard παραμένει εφικτή.

32. Πώς θα αντιμετωπιστούν άλλα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στις καθημερινές συναλλαγές;
Εχει συσταθεί ομάδα αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων στο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε κάθε τράπεζα θα λειτουργούν call centers, που θα δίνουν οδηγίες στους πελάτες για οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει και θα είναι και σε άμεση επικοινωνία με την Ομάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

33. Αν δεν έχω χρήματα να πληρώσω τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, θα μου «κόψουν» το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο;
Οχι. Για όσο διαρκεί η τραπεζική αργία, δηλαδή μέχρι την επόμενη Δευτέρα, δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής των παροχών από ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ιντερνετ, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Παράλληλα οι οφειλές δεν χρεώνονται με τόκους υπερημερίας.

34. Μέχρι πότε θα ισχύσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων;
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει μέχρι την επόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή εάν στο μεσοδιάστημα υπάρξει κάποια αλλαγή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς. 
Η εμπειρία της Ισλανδίας και της Κύπρου έδειξε ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που διαρκεί τουλάχιστον μία διετία. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 27/3/2013 μέχρι και πριν από δύο μήνες.

35. Το πλαφόν αφορά και τα χρήματά μου σε ξένη τράπεζα εντός Ελλάδος ή σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό;
Ισχύει για όλες τις τράπεζες, εντός και εκτός επικράτειας.

36. Καταθέσεις μπορώ να κάνω;
Βεβαίως. Για μία εβδομάδα μέσω των ΑΤΜ και από τις 7 Ιουλίου και στα γκισέ των τραπεζών.

37. Τι θα γίνει με τις προθεσμιακές καταθέσεις;
Μια προθεσμιακή κατάθεση δεν μπορεί να «σπάσει» πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της. Στην πρώτη ημερομηνία λήξης της κατάθεσης προθεσμίας, το μεγαλύτερο ποσό της θα μεταφερθεί ή σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο ή σε νέα κατάθεση προθεσμίας στην ίδια τράπεζα.

38. Ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων αφορά και στην επιχείρησή μου;
Οι περιορισμοί ισχύουν για τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό, ώστε να ελεγχθεί η έξοδος χρημάτων εκτός Ελλάδος. Οσοι κάνουν πληρωμές στο εξωτερικό, π.χ. εισαγωγικές επιχειρήσεις, υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και αυτή θα εγκρίνει ή όχι εμβάσματα και πληρωμές στο εξωτερικό. Προτεραιότητα στην κάλυψη υποχρεώσεων επιχειρήσεων από εισαγωγές έχουν τα καύσιμα, τα φάρμακα και τα τρόφιμα.

39. Εχω προγραμματίσει μια αγορά αυτοκινήτου. Μπορώ να την κάνω;
Ναι, εφόσον τα χρήματα μένουν μέσα στο ελληνικό σύστημα. Εάν θέλετε να κάνετε την αγορά στο εξωτερικό, όχι.

40. Το στεγαστικό μου δάνειο αλλά και τα άλλα δάνεια που έχω θα πληρώνονται κανονικά;
Ναι, θα είναι κανονικά απαιτητά και θα εξοφλούνται με τους όρους που ισχύουν και σήμερα. Η τράπεζα θα «τραβάει» τη μηνιαία δόση από το λογαριασμό σας εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο. Εάν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο όσες ημέρες ισχύει η τραπεζική αργία, δεν θα χρεωθείτε με τόκους υπερημερίας.



Ρόη Χάικου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου