Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

«Νουνού»: Από το 2011 στην Πάτρα, αναζητά νέες ευκαιρίες εξαγοράς στο γαλακτοκομικό κλάδο


Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο η FrieslandCampina, γνωστή στην Ελλάδα για τη διάθεση του Νουνού, να προχωρήσει σε εξαγορά επιχείρησης στον κλάδο των γαλακτοκομικών, εξετάζοντας παράλληλα τη διάθεση της νέας σειράς προϊόντων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες διείσδυσης στη χώρα μας.

Μολονότι στις προθέσεις της γαλακτοβιομηχανίας είναι να προχωρήσει σε αξιολογήσεις εταιρειών που θα μπορούσαν να αναδειχτούν δυνητικά σε ευκαιρίες, πάντα με ξεκάθαρη στόχευση σε κερδοφόρες δραστηριότητες, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής συζητησεις με κάποιον «παίκτη» της αγοράς. Ωστόσο, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, η επιχείρηση δηλώνει σταθερά προσηλωμένη στο έργο της στην Ελλάδα, με τη διοίκηση να υπεραμύνεται πως η FrieslandCampina Hellas θα συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της στη χώρα μας, ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

Οσον αφορά την πορεία της περσινής χρήσης, τα έσοδα της επιχείρησης υποχώρησαν περί το 5,6% στα 286,8 εκατ. ευρώ έναντι 304 εκατ. ευρώ το 2013, εξέλιξη η οποία κρίνεται ικανοποιητική σε σχέση με τη συνολική πορεία που κατέγραψε πέρυσι η αγορά. Σε επίπεδο προ φόρων κερδοφορίας καταγράφηκε βελτίωση στις 951 χιλ. ευρώ έναντι 606 χιλ. την προηγούμενη χρονιά, που αποδίδεται κυρίως στις κινήσεις εξορθολογισμού των λειτουργικών εξόδων.


Η Royal FrieslandCampina είναι μία εταιρεία με νέο όνομα, αλλά μακρά ιστορία. Μία ιστορία που ξεκινά από την ίδρυση ενός τοπικού συνεταιρισμού γαλακτοκομικών το 1871 από μία ομάδα κτηνοτρόφων στην Ολλανδία και φτάνει μέχρι το σήμερα που αποτελούμε έναν από τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό γαλακτοκομικών στον κόσμο.


Στην Ελλάδα, η Friesland-Campina Hellas ουσιαστικά ταυτίζεται με τα προϊόντα Νουνού, για περισσότερα από 85 χρόνια, καλύπτοντας τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες της ελληνικής οικογένειας. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει στην ελληνική αγορά μια ολοκληρωμένη γκάμα σε όλες τις κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων, που περιλαμβάνει βρεφικά γάλατα και κρέμες, γάλατα εβαπορέ και υψηλής παστερίωσης, γιαούρτια, κρέμες γάλακτος και τυριά με τις επωνυμίες Νουνού, Friso, Milner και Fina. Παράλληλα διακινεί προϊόντα για επαγγελματική χρήση με τις επωνυμίες Frico, Debic, Frisian Cow, Μικρή Ολλανδέζα και Farm.

Μέσα από τη σημαντική επένδυση ιδίων κεφαλαίων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας η εταιρεία υλοποίησε τη μεταφορά της παραγωγής γάλακτος από τη Γερμανία στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της FrieslandCampina Hellas στην Πάτρα. Η επένδυση αυτή εντάσσεται στα μακροχρόνια σχέδια ανάπτυξης της FrieslandCampina για την Ελλάδα. Η λειτουργία της μονάδας ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και αποτελείται από 4 γραμμές παραγωγής γάλακτος. Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ακολουθώντας τις τελειότερες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας αλλά και σεβασμού προς το περιβάλλον, με την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή των συστημάτων ISO 9001, ISO 22000, ISO 14000, υπό την εποπτεία άρτια καταρτισμένου προσωπικού. Η μονάδα αξιοποιεί την παραγωγή νωπού γάλατος αυστηρά επιλεγμένων κτηνοτροφικών μονάδων προκειμένου να δημιουργήσει, με ελληνική πρώτη ύλη, την αγαπημένη σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής οικογένειας: γάλατα Νουνού Family, Νουνού Calciplus, Νουνού Kid, Νουνού Νoulac και κρέμες γάλακτος Νουνού.

Δίκτυο διανομής
Οι εργαζόμενοι στη Friesland-Campina Hellas αποτελούν το πλέον πολύτιμο στοιχείο του ενεργητικού της, καθώς η παρούσα και μελλοντική πορεία της εταιρείας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ποιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 490 εργαζόμενους ενώ συμβάλει και στη δημιουργία 100-130 επιπλέον θέσεων εργασίας στα διάφορα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας και των υποστηρικτικών εργασιών στην αγορά.

Η εταιρεία προμηθεύει τους πελάτες από κεντρικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ παράλληλα λειτουργεί περιφερειακά διαμετακομιστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εξυπηρετούνται απευθείας, ενώ περίπου 65 συνεργάτες καλύπτουν την υπόλοιπη Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επαρχιών και των νησιών. Έτσι, και με τη συμβολή χονδρεμπόρων και διανομέων, η διανομή καλύπτει σχεδόν το σύνολο των 20.000 καταστημάτων τροφίμων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Success story
  • Η ιστορία της Royal Friesland Campina ξεκινά από την ίδρυση ενός τοπικού συνεταιρισμού γαλακτοκομικών το 1871, στην Ολλανδία.
  • Η Friesland Campina Hellas ουσιαστικά ταυτίζεται με τα προϊόντα Νουνού, για περισσότερα από 80 χρόνια.
  • Η λειτουργία της μονάδας στην Πάτρα ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και αποτελείται από τέσσερις γραμμές παραγωγής γάλακτος.
  • Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ακολουθώντας τις τελειότερες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας.
  • Η διανομή καλύπτει σχεδόν το σύνολο των 20.000 κα-ταστημάτων τρο-φίμων που υπάρχουν στην Ελλάδα.



Κοσμάς Ζακυνθινός




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου