Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Το success story του Νίκου Κουκούντζου, ιδρυτή της βιομηχανίας ανελκυστήρων Kleemann Hellas


Από το 2010, όταν φάνηκε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Νίκος Κουκούντζος, ιδρυτής της βιομηχανίας κατασκευής ανελκυστήρων Kleemann Hellas, έβαλε έναν στόχο. Να αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξαγωγές.

Εκείνη τη χρονιά ο τζίρος του ομίλους ήταν περί τα 90 εκατ. ευρώ και το μερίδιο της εγχώριας αγοράς 45%. Σήμερα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, καθώς ο στόχος του κ. Κουκούντζου έχει επιτευχθεί, κάτι που τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα για το μέλλον. Γι’ αυτό πρόσφατα έδωσε αυξήσεις στο προσωπικό της εταιρίας, περί τους 1100 εργαζομένους.

Το 2014 ο όμιλος της Kleemann, που έχει την έδρα του στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, πραγματοποίησε πωλήσεις 98 εκατ. ευρώ, το 89% των οποίων στο εξωτερικό με τα προϊόντα της να φτάνουν σε 102 χώρες. Η μεγαλύτερη αγορά της Kleemann είναι η Τουρκία με 17% των πωλήσεων, ενώ περίπου 35% των πωλήσεων αντιπροσωπεύουν ειδικά συστήματα ανελκυστήρων (αεροδρόμια κ.λπ.).

Σύντομο Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1945. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Μικρά Ασία και ήταν βιοπαλαιστής. Είχε κρεοπωλείο στην αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης και αργότερα άνοιξε ταβέρνα στη Σίνδο. Στην περιορισμένη κοινωνία του χωριού ο μικρός Νίκος από 8 ετών βρήκε καταφύγιο στον προσκοπισμό, τον οποίο δεν εγκατέλειψε πριν κλείσει τα 30. Ο ίδιος δηλώνει ότι πρόκειται για «μεγάλο σχολείο», μέσω του οποίου μυήθηκε στο ομαδικό πνεύμα. Επίσης, στη σκληρή διαβίωση και στις εξορμήσεις στο Χορτιάτη και στα Πλατανάκια, διδάχτηκε την τέχνη της αυτάρκειας, ώστε να αντιμετωπίζει μόνος οποιαδήποτε δυσκολία. Οι «κόμποι» του έμαθαν να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα και μέχρι σήμερα θεωρεί αξεπέραστα ορισμένα από τα κατορθώματά του στον προσκοπισμό.


                                                        Ο κ. Κουκούντζος άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος σε εταιρεία τοποθέτησης ασανσέρ το 1965


Το 1965, ο Νίκος Κουκούντζος άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος σε εταιρία τοποθέτησης και συντήρησης ασανσέρ, χωρίς να υπολογίζει ότι θα αφοσιωθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο για μια ολόκληρη ζωή. Σύντομα κατάλαβε ότι τα ασανσέρ θα είχαν στην Ελλάδα πολύ μέλλον, αφού η ανοικοδόμηση στη χώρα μόλις ξεκινούσε. Και κάτι ακόμη: Η φύση της δουλειάς ήταν ένα επιπλέον κίνητρο. Τα άψυχα μέταλλα και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη, καταλήγουν σε κάτι που κινείται, σε κάτι που, κατά κάποιο τρόπο, ζωντανεύει.


Ραγδαία εξέλιξη

Από εκεί και πέρα η εξέλιξη υπήρξε ραγδαία. Το 1970 ο Νίκος Κουκούντζος δημιούργησε την πρώτη τεχνική εταιρία εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων. Το 1974 η εταιρεία επεκτάθηκε στην εμπορία ανελκυστήρων που προμηθευόταν από την Ευρώπη και απέκτησε –με έδρα τη Θεσσαλονίκη- πανελλαδικό δίκτυο. Το 1981 ο Κουκούντζος κατέληξε σε συμφωνία μεταφοράς τεχνολογίας με τη γερμανική Kleemann Hubtechink Gmbh, που δρστηριοποιείται στο χώρο των υδραυλικών συστημάτων από το 1857. Το 1983 ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου στο Κιλκίς, που άρχισε να λειτουργεί το 1985. Στη δεκαετία του 1990 οι δουλειές «άνοιξαν» και το 1999 η Kleemann Hellas εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τότε η ανάπτυξη συνεχίζεται, ενώ η δεύτερη γενιά, οι δύο γιοί του Ν. Κουκούντζου, βρίσκονται ήδη στην επιχείρηση.

Ο Νίκος Κουκούντζος θεωρεί την επιλογή των κατάλληλων συνεργατών και του προσωπικού ως σημαντική δυσκολία για μια ελληνική επιχείρηση, ιδιαίτερα όταν αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια. Όπως συνηθίζει να λέει η Kleemann εκπαιδεύει τους εργαζομένους, αλλά και τους πελάτες της στη δική της φιλοσοφία. Κι αυτό -αν μη τι άλλο- συνιστά αυτό που λέμε «γερά θεμέλια».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου