Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πριμ για επενδύσεις στη Λάρισα

Μπορούν να επιδοτηθούν, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης σαλιγκαριών, ελαιοτριβείων, οινοποιείων, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης και αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, καθώς και μεταποιητικές μονάδες φρούτων, μαρμελάδων κ.ά.

Χρηματοδοτήσεις κατά 50% για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στους κλάδους της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, της εστίασης, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και των βιοτεχνικών μονάδων. Μέχρι τις 17 Αυγούστου οι αιτήσεις

Επιδοτούνται κατά 50% επιχειρηματικές δραστηριότητες στον νομό της Λάρισας μέσα από το τοπικό πρόγραμμα Leader συνολικού προϋπολογισμού άνω των 940.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις δράσεις που έχει προκηρύξει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας «ΑΕΝΟΛ», ενισχύονται φυσικά πρόσωπα, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μικροί επιχειρηματίες που είτε θέλουν να ασκήσουν μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα είτε να εκσυγχρονίσουν την ήδη υπάρχουσα εταιρεία τους.

Οι κλάδοι που χρηματοδοτούνται είναι της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, της εστίασης και αναψυχής, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, των βιοτεχνικών μονάδων κ.λπ.

Χρηματοδοτούνται επενδυτικές δραστηριότητες σε 103 χωριά των Δήμων Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Λάρισας, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι στις 17 Αυγούστου.

Αναλυτικά οι δράσεις που ενισχύονται είναι:

1. Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων: Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού-τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού.

Επίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβείων, οινοποιείων, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Χρηματοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, χυμοποίησης οπωρών, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών.

2. Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων: Μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα.

3. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής: Η δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής όπως παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Οι παρεμβάσεις δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο), χρήση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών μορφών (στέγη) και χωρίς υπερβολές στη μορφή.

4. Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α' μεταποίηση: Η δράση αφορά ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμούς επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α' μεταποίηση. Ενδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών όπως χυλοπίτες τραχανάδες κ.λπ.

5. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων: Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής-υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).

6. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας): Επιλέξιμες δαπάνες, ανάλογα με τη δράση, είναι η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων, η προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, η αγορά καινούργιων οχημάτων, ισοθερμικών βυτίων για τη μεταφορά του γάλακτος, τα γενικά έξοδα, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, η αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, επίπλων γραφείου και εξοπλισμού.


Πού θα απευθυνθώ

Ελασσόνα - Κεντρικά Γραφεία: Δ. Βλαχοδήμου 1, Ελασσόνα. Τηλ.: 24930 25047, 24222.
Λάρισα (Παράρτημα): Σωκράτους 111, Λάρισα. Τηλ.: 2410 284824, 284696 - http://www.aenol.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου