Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Τον προσεχή Οκτώβριο τα εγκαίνια του 5αστερου Hydrama Grand Hotel


Μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να εγκαινιαστεί το Hydrama Grand Hotel, το πρώτο 5αστερο ξενοδοχείο της Δράμας, στο διατηρητέο της καπναποθήκης Σπήρερ.

Σε λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2015, η Δράμα θα αποκτήσει το πρώτο της 5άστερο ξενοδοχείο, το «Hydrama Grand Hotel», ένα ξενοδοχείο που είναι το δημιούργημα του ... έρωτα ενός Κρητικού, για το μοναδικό και εξαιρετικό διατηρητέο κτήριο των παλιών καπνοθηκών Σπήρερ δίπλα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.

Ο άνθρωπος που, από το 2004, ξεκίνησε αυτό το τόσο ιδιαίτερο εγχείρημα είναι ο Μανώλης Λεδάκης, ένας πολυπράγμονας επιχειρηματίας, τολμηρός, που είχε το όραμα αλλά και την ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή να υλοποιήσει αυτή την επένδυση των περίπου 17 εκατ. ευρώ δίνοντας μία άλλη διάσταση στο μέλλον του δραμινού εναλλακτικού τουρισμού.

Η καπναποθήκη, που κτίσθηκε από τον Ελβετό-εβραίο καπνέμπορο Χέρμαν Σπήρερ τη δεκαετία του 1920, για να περάσει το 1932 στην «Αυστοελληνική Εταιρεία Καπνού», είναι ένα πολυώροφο κτήριο, το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ύψους και διαστάσεων με ξύλινο φέροντα οργανισμό. Το κτήριο μετά το 1974, ακολούθησε την κακή τύχη της καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας. Για τρία χρόνια το «πωλείται» στην πρόσοψη δεν τραβούσε το ενδιαφέρον κανενός, μέχρι που σε μία τυχαία επίσκεψη στη Δράμα το είδε ο Μανώλης Λεδάκης. 


Για να εγκριθούν οι μελέτες για τη νέα χρήση του κτηρίου, που είναι ανακηρυγμένο μνημείο, χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια και το καθαυτό έργο, άρχισε μόλις στις αρχές του 2012, πάνω σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου 3SK - Στυλιανίδης. Να σημειωθεί οτι το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 15,073 εκατ. ευρώ, εθνική συμμετοχή 1,2 εκατ και κοινοτική 6,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Λεδάκης, η επένδυση θα ξεπέρασε τα 15 εκατ. και θα απορροφήσει περί τα 17 εκατ. ευρώ καθώς οι εργασίες αποκατάστασης με τη διατήρηση βεβαίως όλων των ξύλινων στοιχείων και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του οικοδημήματος, αποδείχτηκαν πολύ υψηλού κόστους. Να σημειωθεί ότι τη διαχείριση του ιστορικού κτηρίου έχει η «Εργοεπισκευές ΑΕ» ενώ η τεχνική εταιρεία «Ταχυδομή ΑΕ», συμφερόντων Λεδάκη, ανέλαβε το κατασκευαστικό κομμάτι. 

Στο διατηρητέο αυτό κτήριο, που βλέπει στις δύο λιμνούλες των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και έχει μπροστά του μία...«αυλή» 60 στρεμμάτων, η οικογένεια Λεδάκη δημιουργεί ένα ξενοδοχείο που με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους θα μπορεί να αποτελεί εμπειρία για τους επισκέπτες και έναν σημαντικό κρίκο σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στο νομό Δράμας και ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.

Άλλωστε το «Hydrama», που παίρνει το όνομά του από την αρχαία ονομασία της Δράμας, βρίσκεται σε μια ξεχωριστή γειτονιά της παλιάς πόλης, δίπλα στο «μαρμάρινο σπίτι», χτισμένο το 1875 από τον καπνέμπορο Ι. Αναστασιάδη, αλλά και δίπλα στα γραφεία του Φεστιβάλ Δράμας, ενώ μπροστά του έχει το πέτρινο ανοικτό θεατράκι του Δήμου. 

Από τα 7.500 τ.μ., τα δωμάτια, συνολικά 73, θα καλύπτουν μόλις 2.500 τ.μ. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων που θα μετατρέπεται και σε ballroom, ένα a la carte εστιατόριο με δημιουργική ελληνική κουζίνα κι' ένα all day bar- restaurant, ενώ ξεχωριστό μουσικό ύφος στη χαλαρωτική ατμόσφαιρα θα δίνει το jazz bar. Οι νέοι ιδιοκτήτες τονίζουν τη δημιουργία wine bar και κάβας, που θα δίνουν έμφαση στην προβολή των πολύ ξεχωριστών κρασιών των οινοποιείων της Δράμας. 


Ξεχωριστό ξενοδοχείο σε ένα πολύ ιδιαίτερο κτήριο και, στη βάση και την επιλογή αυτή, τρεις μουσιολόγοι, αξιοποιώντας την ιστορία και την αισθητική του χώρου, θα δημιουργήσουν ένα μικρό μουσείο για την ιστορία του «Hydrama», μέσα σε ένα ζωντανό μνημείο. 

Επανερχόμενοι στο παρόν, προσθέτουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του κτηρίου αφιερώνεται, στο διώροφο spa και wellness center, σε αυτό το υπερσύγχρονο κέντρο ευεξίας, που περιλαμβάνει εκτός από τα ατμόλουτρα και τη φιλανδική σάουνα, γυμναστήριο, κομμωτήριο, αίθουσες ατομικής φροντίδας και θεραπειών, αλλά και ένα αλατοσπήλαιο ...«κτισμένο» με αλάτι Ιμαλαΐων. Το κέντρο αυτό, θα λειτουργεί και με εξωτερικούς πελάτες, που θα διαθέτουν κάρτα μέλους. Άλλωστε, η εσωτερική διαμόρφωση του κτηρίου είναι τέτοια που οι επισκέπτες, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένο «περίπατο», που διαχωρίζεται από τους λοιπούς κυρίως χώρους με υαλοπετάσματα. 

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Λεδάκη σημειώνεται ότι στο χώρο του τουρισμού, διαθέτει στη περιοχή των Χανίων τις πριβέ βίλες «Τrinity Villas», είναι ιδιοκτήτης της τεχνικής εταιρείας «Ταχυδομή ΑΕ», της εταιρείας δομικών υλικών «Ivas Hellas» και της «ΤΕΤΕ ΑΕ», εταιρείας ιδιωτικών ΚΤΕΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου