Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ετσι βγήκε αλώβητος από την κρίση ο όμιλος Μυτιληναίου

Η Protergia, μια από τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Μυτιληναίου, είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Πώς την πενταετία 2009-2014 που η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της θωράκισε την άμυνά του, επεκτάθηκε και βελτίωσε θεαματικά τα μεγέθη του.

H αγορά των εμπορευμάτων πολλές φορές λειτουργεί ως σημείο αναφοράς (benchmark) για τις μελλοντικές μακροοικονομικές εξελίξεις.

Η καθημερινή τριβή και η εμπειρία με τα commodities βοήθησαν τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου (Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ, Protergia, Μ&Μ Gas) να θωρακίσει την άμυνά της προτού ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πενταετία 2009-2014, διάστημα που η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, ο όμιλος να καταφέρει όχι μόνο να βγει αλώβητος από την κρίση αλλά να επεκταθεί και να βελτιώσει θεαματικά τα μεγέθη του.

Στρατηγικές κινήσεις
Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων για τα πεπραγμένα του 2014, που συνέπεσε με τα 20 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραψε στους μετόχους πώς βίωσε ο όμιλος αυτή την πενταετία.

«Από τον Αύγουστο του 2008 είχαμε ως όμιλος εντοπίσει τα αρνητικά σημάδια. Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) στις τιμές του αλουμινίου και να προχωρήσουμε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ζητώντας 200 εκατ. ευρώ, αλλά τότε οι αγορές μάς προσέφεραν 465 εκατ. ευρώ, τα οποία και πήραμε με spread 0,85%. Παράλληλα συνάψαμε δεκαετή συμφωνία για την προπώληση αλουμίνας στην ελβετική Glencore»ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Εναν μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο του 2009, «έσκασε» η Lehman Brothers. Οι τιμές του αλουμινίου από 3.000 δολάρια ο τόνος κατρακύλησαν στα 1.200 δολάρια.

«Ευτυχώς που είχαμε κάνει hedging. Υπήρξαν περίοδοι που χάναμε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα» θυμήθηκε ο κ. Μυτιληναίος και προσέθεσε: «Τότε, το 2009, άρχιζε η βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν το είχε αντιληφθεί. Αφού κατοχυρώσαμε την άμυνά μας, κάναμε ενεργή διαχείριση της κρίσης. Μειώσαμε το κόστος του αλουμινίου, δώσαμε έμφαση στην εξωστρέφεια της ΜΕΤΚΑ και συνεχίσαμε της επενδύσεις στην ενέργεια αντί να τις αναστείλουμε».

Τον Απρίλιο του 2010 έκλεισαν οι αγορές για την Ελλάδα με την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης.

«Τότε βρεθήκαμε με εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες ύψους 650 εκατ. ευρώ που δεν είχαν καμία ισχύ. Η ΜΕΤΚΑ βρισκόταν στην κορύφωση της εξαγωγικής της προσπάθειας. Επρεπε να βρούμε άμεσα εγγυητικές 650 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκές τράπεζες για να κάνουμε τη δουλειά μας. Το λύσαμε το θέμα χάρη στις καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο όμιλος με ξένες τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2010 ήμασταν η πρώτη εταιρεία που επιχείρησε την εισαγωγή LNG και συμβάλαμε στο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Το 2010 εξαγοράσαμε το ποσοστό της ENEL στην Endessa Hellas και το 2012 άρχισε το πρόγραμμα Μέλλον για τη μείωση του κόστους στο Αλουμίνιον της Ελλάδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα που σήμερα αποτυπώνονται στα λειτουργικά κέρδη» επεσήμανε ο επικεφαλής του ομίλου.

Η συμφωνία με τη Fairfax
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συμφωνία με την καναδική επενδυτική εταιρεία Fairfax του Πρεμ Γουάτσα.

«Το 2013 η συμμαχία με τη Fairfax και η είσοδός της στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, εκτός από ουσιαστική, ήταν κυρίως συμβολική αφού μας σταθεροποίησε στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το διάστημα 2009-2014 η λογιστική αξία της μετοχής του ομίλου, δείκτης που παρακολουθούν οι ξένοι θεσμικοί, αυξήθηκε κατά 52%.

Για αυτό και ενώ στην αρχή της κρίσης οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 16% του μετοχικού κεφαλαίου, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ενισχυθεί στο 31%.

Το 2014 ο όμιλος Μυτιληναίου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα κέρδη EBITDA με 254 εκατ. ευρώ, τετραπλασίασε τα καθαρά κέρδη από 15,9 εκατ. ευρώ σε 64,9 εκατ. ευρώ και μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα 374 εκατ. ευρώ από 724 εκατ. ευρώ το 2012. Στο τέλος του 2014 ο καθαρός δανεισμός προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5.

Το κοινωνικό προϊόν του ομίλου (φόροι, μερίσματα, αμοιβές εργαζομένων, εισφορές, χορηγίες κ.ά.) ανήλθε στα 261 εκατ. ευρώ ή στο 24% του κύκλου εργασιών.

Οι εγγυητικές και η ΔΕΗ
Ερωτώμενος ο κ. Μυτιληναίος για το αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ή για delisting της μετοχής με αφορμή την επανεμφάνιση του risk country για την Ελλάδα ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες πιέσεις από τους μετόχους. Επεσήμανε όμως ότι το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει το πρόβλημα των εγγυητικών που εξακολουθούν να είναι ακριβές για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ και το χρηματοοικονομικό κόστος διατηρείται υψηλά. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αν η εταιρεία ήταν γερμανική, θα είχε 50 εκατ. ευρώ λιγότερα χρηματοοικονομικά κόστη.

Για τη διαμάχη με τη ΔΕΗ σχετικά με την τιμολόγηση του Αλουμινίου τόνισε ότι η πολεμική της ΔΕΗ με το σύνολο της βιομηχανίας στην Ελλάδα δεν ωφέλησε κανέναν, εκτός από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Ειδικότερα για το Αλουμίνιον και τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει την εταιρεία επεσήμανε ότι σε λίγο διάστημα από σήμερα θα δουν το φως της δημοσιότητας μελέτες από τον ΣΕΒ και τη ΔΕΗ για το ενεργειακό κόστος και διευκρίνισε ότι ο όμιλος δεν θα δεχθεί παραπάνω τιμολόγηση απ' ό,τι αποφάσισαν τα δικαστήρια.


20 χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η εμπορική εταιρεία που έγινε βιομηχανικός κολοσσός
Η γενική συνέλευση των μετόχων πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα καθώς εφέτος ο όμιλος Mυτιληναίου κλείνει 20 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από μια μικρή εμπορική μεταλλευτική εταιρεία το 1995 με κεφαλαιοποίηση 8 εκατ. ευρώ σήμερα έχει μετασχηματιστεί σε έναν μεγάλο βιομηχανικό όμιλο με κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ και 2.600 εργαζομένους. Ελέγχει τη ΜΕΤΚΑ, που βρίσκεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στην κατασκευή ενεργειακών μονάδων. Ο όμιλος απέκτησε τη Μέτκα το 1998 πραγματοποιώντας την πρώτη επιθετική εξαγορά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το 2005 απέκτησε από τους Γάλλους της Pechiney το Αλουμίνιον της Ελλάδος, που σήμερα είναι η μεγαλύτερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.

Στον τομέα της ενέργειας η θυγατρική Protergia είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Επίσης το 2014 μέσω της θυγατρικής M&M Gas (μαζί με τη Motor Oil) ο όμιλος ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος προμηθευτής που εφοδίασε βιομηχανικό καταναλωτή με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση, η συγκριτική απόδοση της μετοχής από το 1995 ως το τέλος Απριλίου 2015 είναι 818% έναντι αρνητικής απόδοσης 14% του γενικού δείκτη. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν από 4 εκατ. ευρώ το 1995 σε 1,2 δισ. ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου