Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Έλληνες αρχιτέκτονες σχεδιάζουν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο

                           Η μακέτα του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσταθμού στον κόσμο που πρόκειται να λειτουργήσει στο Πεκίνο

Στο σχεδιασμό του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσταθμού στον κόσμο συμμετέχουν δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Ερμής Χαλβατζής και η Νατάσα Λιανού. Οι νεαροί επιστήμονες εργάζονται στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο και είναι βασικά μέλη της σχεδιαστικής ομάδας του νέου διεθνούς αερολιμένα του Πεκίνου, στο πλαίσιο κοινοπραξίας όπου συμμετέχει η εταιρεία της διεθνούς φήμης ιρακινής αρχιτέκτονα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο τεχνικό έργο που θα αναπτυχθεί σε 700 στρέμματα (και σε άλλα 80 στρέμματα θα δημιουργηθεί συγκοινωνιακό κέντρο), στην τοποθεσία Ντάσινγκ νότια του Πεκίνου, και σε πρώτη φάση θα εξυπηρετεί 45 εκατ. επιβάτες ανά έτος και 75 εκατ. στα επόμενα στάδια της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τη Νατάσα Λιανού, από τον τερματικό σταθμό θα αναπτύσσονται ακτινωτά έξι πέταλα, ο χώρος θα είναι πλημμυρισμένος από φως και θα υπάρχουν παντού έντονοι συμβολισμοί, κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στους Κινέζους.

Από την πλευρά του ο Ερμής Χαλβατζής δηλώνει πως «οι δυναμικές ενός αεροδρομίου διαφέρουν από αυτές ενός κτηρίου διότι αφορούν και τις επόμενες γενιές αλλά και μακρόπνοα σχέδια δεκαετιών, οπότε η επιλογή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία αφού πρέπει να αποδείξεις και να δικαιολογήσεις την ορθότητα κάθε γραμμής που χαράσσεις».

Συμπληρώνει δε ότι «αυτά τα μεγάλα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ έρχονται να δείξουν πως πολλές αρχιτεκτονικές σχολές διεθνώς βρίσκονται έξω από τη λογική των πραγματικών αναγκών της αγοράς, ωθώντας τους φοιτητές στο να φτιάχνουν απλώς ωραίες εικόνες χωρίς να τους εμφυτεύονται κανόνες και ουσιαστική επιστημονική γνώση».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου