Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τιτζάν Τιάμ: Αφρικανικός «αέρας» στη Ζυρίχη


Οταν ο Τιτζάν Τιάμ ανέλαβε τα ηνία του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Prudential το 2009 έγραψε ιστορία ως ο πρώτος έγχρωμος επικεφαλής εισηγμένης εταιρείας του FTSE 100. Ένα χρόνο αργότερα, ενώ ετοιμαζόταν για την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων το 2010, κάποιος του πρότεινε διακριτικά να έχει μαζί του δύο σακάκια, γιατί υπήρχε η πιθανότητα να του... πετάξουν αβγά! Ο λόγος;

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Τιάμ είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει την ΑΙΑ, τον ασιατικό βραχίονα της αμερικανικής AIG, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανταρσία των μετόχων της «Pru» που θεώρησαν την τιμή εξαγοράς υπερβολικά υψηλή. Ήταν λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να εκτονώσουν την οργή τους στη Γενική Συνέλευση.

Ο Τιάμ, όμως, όχι απλώς γλίτωσε τα αβγά, αλλά και δικαιώθηκε εκ των υστέρων, καθώς μερικά χρόνια αργότερα η ΑΙΑ εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ, με τιμή εισαγωγής της μετοχής διπλάσια σε σχέση με αυτή που είχε προσφέρει η Prudential. Επέμεινε δε να θέσει την Ασία στο επίκεντρο της στρατηγικής της «γηραιάς κυρίας» του βρετανικού ασφαλιστικού κλάδου. Αποτέλεσμα; Από το 2009, η τιμή της μετοχής της Pru τριπλασιάστηκε, η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 77% και το μέρισμα -πάντα σε ρευστό- κατά 160%.

Ψήφος εμπιστοσύνης
Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Τιάμ μετακομίζει οσονούπω από το Λονδίνο στη Ζυρίχη για να αναλάβει τα ηνία της Credit Suisse, η τιμή της μετοχής της Prudential υποχώρησε κατά 3,1% «ψαλιδίζοντας» την κεφαλαιοποίηση του ομίλου κατά 1,66 δισ. δολ. Στον αντίποδα, η μετοχή της CS πραγματοποίησε άλμα 7%, με τους επενδυτές του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού να δίνουν εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης στον 52χρονο Γαλλο-Ιβοριανό που θα διαδεχθεί τον Ιούνιο τον Αμερικανό Μπρέιντι Ντούγκαν, διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Suisse από το 2007, που μαζί με τους Λόιντ Μπλανκφάιν της Goldman Sachs και τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan ήταν οι μοναδικοί επικεφαλής μεγάλων τραπεζών που επέζησαν της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και παραμένουν στις θέσεις τους.

Ανορθόδοξη επιλογή
Σε πρώτη ανάγνωση, η επιλογή του Τιάμ μοιάζει κάπως ανορθόδοξη: Τι δουλειά έχει ένας πανύψηλος Γαλλο-Ιβοριανός (που μιλά πάντως καλά γερμανικά, τη γλώσσα εργασίας στη Ζυρίχη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του...) στον κλειστό κύκλο των συντηρητικών ελβετών τραπεζιτών; Και πολύ περισσότερο, πώς επελέγη ένα στέλεχος που θεωρείται μεν κορυφή στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά δεν έχει δουλέψει ούτε μια ημέρα σε τράπεζα για να αναλάβει την Credit Suisse που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή; «Έχω αναδιαρθρώσει πολλές τράπεζες στην πολύχρονη καριέρα μου ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην McKinsey», απάντησε ο ίδιος ο Τιάμ στη συνέντευξη Τύπου της CS στη Ζυρίχη, επ' αφορμής της πρόσληψής του. «Και έχω σπουδάσει φυσική και ανώτερα μαθηματικά... Τα μαθηματικά πίσω από τα παράγωγα αποτελούν μια πρωτόλεια μορφή αυτών. Δεν υπάρχεί τίποτε που να μην καταλαβαίνω στην επενδυτική τραπεζική...». Γιατί ουδείς αμφιβάλλει για τις ικανότητες και την εμπειρία του Τιάμ στον άλλο τομέα δραστηριότητας της Credit Suisse, τη διαχείριση ενεργητικού: Οι επιδόσεις του στην Prudential μιλούν από μόνες τους και εκτιμάται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που επελέγη ήταν η βαθιά γνώση των αγορών της Ασίας, όπου το κλαμπ των πολυεκατομμυριούχων αυξάνεται ραγδαία, δημιουργώντας πεδίο δόξης λαμπρόν για τις τράπεζες.

Φρέσκια ματιά
Όπως σημειώνει η Le Monde, η επιλογή του Τιάμ δείχνει την επιθυμία του Δ.Σ. για μια φρέσκια ματιά στην στρατηγική του ελβετικού ομίλου, την οποία δεν μπορούσε να προσφέρει ο Ντούγκαν, βετεράνος της Credit Suisse (με 25 χρόνια στην τράπεζα) που από ταπεινός trader έγινε διευθύνων σύμβουλος.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έλευση του Τιάμ σηματοδοτεί τη δραστική μείωση του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse που απορροφά πάνω από το 50% των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου, αλλά συνεισφέρει αναλογικά λιγότερο στην κερδοφορία του. Ο Ντούγκαν βετεράνος επενδυτικός τραπεζίτης που πέρασε 17 χρόνια «χτίζοντας» τον κλάδο αυτό «δεν θα μπορούσε ποτέ να σκοτώσει το μωρό του», λένε οι Financial Times.

Πλήρωσε όμως αυτή του την απροθυμία, καθώς οι υπόλοιπες τράπεζες (και ιδιαίτερα η βασική ανταγωνίστρια UBS) κινήθηκαν πολύ πιο επιθετικά από την Credit Suisse προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης του investment banking για να μειώσουν τον κίνδυνο που είχαν αναλάβει και να απελευθερώσουν ίδια κεφάλαια, ενόψει και των αυξημένων απαιτήσεων των εποπτικών αρχών.

Αυτό θεωρείται και ο βασικός λόγος που η μετοχή της Credit Suisse έχει ενισχυθεί μόλις 5% την τελευταία τριετία, ενώ αυτή της UBS κατά 40% στο ίδιο διάστημα. Επιπροσθέτως, το προφίλ του Ντούγκαν (που κατόρθωσε να αποφύγει την κρατική διάσωση κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008, σε αντίθεση με την UBS) αμαυρώθηκε και από την «καμπάνα» των 2,6 δις. δολ. που εισέπραξε πέρυσι η Credit Suisse από τις αμερικανικές αρχές επειδή βοηθούσε Αμερικανούς πελάτες της να φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας μάλιστα ένοχη για το αδίκημα. Ο Τιάμ που δεν έχει τέτοιου είδους «βαρίδια» αναμένεται να αλλάξει την κουλτούρα του ελβετικού ομίλου προς μια πιο πελατοκεντρική προσέγγιση. «Ο (Μπρέιντι) Ντούγκαν ήταν ντροπαλός τύπος. Ήταν ένας trader που ενδιαφερόταν μόνο για τα τριμηνιαία αποτελέσματα και δεν ήθελε να συναντά πελάτες. Αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα...», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Credit Suisse.

Πιθανολογείται ακόμα ότι ο νέος επικεφαλής θα κινηθεί δυναμικά για την ενίσχυση του κλάδου διαχείρισης πλούτου, προχωρώντας σε εξαγορά μιας ελβετικής private bank, όπως της Coutts International (την οποία έχει βγάλει στο σφυρί η Royal Bank of Scotland) ή της Julius Baer. Έχοντας πάντως την πικρή εμπειρία της απόπειρας εξαγοράς της ΑΙΑ μάλλον δεν θα βιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι και η διοίκηση της Credit Suisse περιμένουν πολλά από αυτόν. Ερωτώμενος πρόσφατα πώς διαχειρίζεται το βάρος των μεγάλων προσδοκιών, ο Τιάμ απάντησε: «Είναι σαν να είσαι ισορροπιστής σε τεντωμένο σχοινί. Αν έχεις πίστη σε αυτό που θέλεις να επιτύχεις, σε βοηθά να φτάσεις στο τέλος της διαδρομής-και να μην κοιτάξεις κάτω...».

Who is who
Οπαδός της Άρσεναλ, λάτρης του Ντοστογιέφσκι

Ο Τιτζάν Τιάμ γεννήθηκε το 1962 στην Ακτή του Ελεφαντοστού και είναι γόνος δυο εξεχόντων αφρικανικών οικογενειών. Η μητέρα του, Μαριετού, ήταν ανιψιά του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της χώρας. Ο πατέρας του Αμαντού (που μετανάστευσε στην Ακτή από τη Σενεγάλη) είχε υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση του Αμπιτζάν, ενώ ο θείος του Χαμπίμπ χρημάτισε πρωθυπουργός της Σενεγάλης και πρόεδρος της Βουλής. Ο Τιάμ μεγάλωσε στο Παρίσι και έγινε ο πρώτος Ιβοριανός που εισήχθη στην Πολυτεχνική Σχολή των Παρισίων (το 1982). Έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων στο INSEAD, αποφοίτησε το 1988 και άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων της McKinsey στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Το 1994 επέστρεψε στην Ακτή Ελεφαντοστού και ανέλαβε υψηλόβαθμη κυβερνητική θέση. Μετά το πραξικόπημα του 1999 συνελήφθη και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Όταν απελευθερώθηκε, εγκατέλειψε τη χώρα και επέστρεψε στο Παρίσι. «Τότε έχασα τα πάντα,», είπε. «Δεν είχα δουλειά, καριέρα, τίποτε απολύτως. Έμαθα όμως πολλά για τον εαυτό μου. Όταν δεν έχεις τίποτε, δεν φοβάσαι και τίποτε». Επέστρεψε στη McKinsey στο Παρίσι το 2000. Το 2002 διέσχισε τη Μάγχη και προσελήφθη στη βρετανική ασφαλιστική Aviva, όπου έφτασε έως τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Το 2007 προσελήφθη ως οικονομικός διευθυντής της ανταγωνιστικής Prudential και το 2009 έγινε διευθύνων σύμβουλος. Χαρακτηρίζεται άνθρωπος που συνδυάζει το χάρισμα με την ουσία. Ο ίδιος δηλώνει οπαδός της Άρσεναλ και λάτρης του Ντοστογιέφσκι και του Μπομπ Μάρλεϊ.

Αντίθετες τροχιές
Την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Τιάμ μετακομίζει οσονούπω από το Λονδίνο στη Ζυρίχη για να αναλάβει τα ηνία της Credit Suisse, η τιμή της μετοχής της Prudential υποχώρησε κατά 3,1% «ψαλιδίζοντας» την κεφαλαιοποίηση του ομίλου κατά 1,66 δισ. δολ.. Στον αντίποδα, η μετοχή της CS πραγματοποίησε άλμα 7%, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 2,6 δισ. δολ.

Φρέσκια προσέγγιση
Κατά τη Le Monde,η επιλογή του Τιάμ δείχνει την επιθυμία του Δ.Σ. για μια φρέσκια ματιά στη στρατηγική του ελβετικού ομίλου και σηματοδοτεί τη δραστική μείωση του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, που απορροφά πάνω από το 50% των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου, αλλά συνεισφέρει αναλογικά λιγότερο στην κερδοφορία του.




 ΛΑΛΕΛΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου