Το πρώτο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα που συνδυάζει στοιχεία οικο- και αγροτουρισμού με θέματα από την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία και η παραγωγή βιολογικών προϊόντων σε πάρκα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Έξυπνες και καινοτόμες ιδέες για επιχειρήσεις, τις οποίες μετατρέπουν σε ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα business plans, ανέπτυξαν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα που συνδυάζει στοιχεία οικο- και αγροτουρισμού με θέματα από την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία, ρούχα και αξεσουάρ με ενσωματωμένη νανοτεχνολογία, παραγωγή βιολογικών προϊόντων σε πάρκα στο κέντρο της πόλης, παρακίνηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης διαμέσου ορχηστρικής κλασικής μουσικής αλλά και αξιοποίηση μεταχειρισμένων αντικειμένων, είναι ορισμένες μόνο από τις ιδέες των φοιτητών του ΑΠΘ.
Οι καλύτερες ιδέες των φοιτητών θα βραβευτούν από το ΑΠΘ στη διάρκεια τηςΤελετής Απονομής των Βραβείων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Εύγε Επιχειρείν», την Πέμπτη 19 Μαρτίου και ώρα 18:00, στο ΚΕ.ΔΕ.Α.
Συγκεκριμένα, την 1η θέση στην κατηγορία στην κατηγορία “Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία” κέρδισε το “Freelosophy Land”, ενώ την πρωτιά στην κατηγορία Κοινωνική Επιχειρηματικότητα κέρδισε το “ΠρασινίΖΩ”.
“Freelosophy Land”
Φοιτητές: Ιζαμπέλα Ζαμπέτα, Ανδρομάχη Πουικλή, Ιωάννης Σαρρόπουλος από το Τμήμα Βιολογίας
Η Freelosophy Land έχει ως στόχο τη δημιουργία του πρώτου θεματικού πάρκου στην Ελλάδα, που συνδυάζει στοιχεία οικο-και αγροτουρισμού, με θέματα από την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία. Όραμα τις εταιρείας, όπως λένε οι εμπνευστές είναι η σταδιακή ανάδειξή της σε επιβεβλημένο τουριστικό προορισμό, καθώς και η μελλοντική αξιοποίηση του brand name της επιχείρησης σε άλλους οικονομικούς τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή και οι υπηρεσίες εστίασης.
Σύμφωνα με τους φοιτητές και αναφορικά με τις ανάγκες που ικανοποιεί, το θεματικό πάρκο, λένε, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στον τομέα του τουρισμού, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού και προσφέρει μια βιωματική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου στα πρότυπα αντίστοιχων εγχειρημάτων του εξωτερικού, μέσω πολυάριθμων παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως:
-Διαδραστικές δραστηριότητες και παιχνίδια
-Αλληλεπίδραση με ηθοποιούς που υποδύονται ιστορικές και μυθολογικές προσωπικότητες
-Υπηρεσίες περιποίησης και εστίασης
-Αναμνηστικά και παραδοσιακά προϊόντα
Οι φοιτητές σε ότι αφορά την βιωσιμότητα της επιχείρησης, αναφέρουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες, καθώς και τις ευκαιρίες και τις απειλές.
Συγκεκριμένα, μπορεί οι δυνάμεις της επιχείρησης να περιλαμβάνουν την καινοτομία της επιχείρησης,τον συνδυασμό ιστορικο-οικο-αγροτουρισμού με ένα θεματικό πάρκο, την ελκυστικότητα σε παιδιά και την συνέργεια προσφερόμενων υπηρεσιών/ προιόντων, ωστόσο λένε ότι η ιδέα είναι μια μεγάλη επένδυση, με υψηλό κόστος υλοποίησης και ανάγκη χρηματοδότησης.
Ακόμη, ευκαιρίες που θα προσφέρει, σύμφωνα πάντα με τους φοιτητές, είναι το έντονο ενδιαφέρον των τουριστών για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, η επιτυχία παρόμοιων δράσεων-θεματικών πάρκων στο εξωτερικό και η συνεργασία, υποστήριξη και προβολή του πάρκου από διεθνείς και τοπικούς φορείς.
Ωστόσο οι φοιτητές αναγνωρίζουν τις απειλές για την επιχείρηση, αναφέροντας την οικονομική κρίση και μείωση του εσωτερικού τουρισμού και τη μονοδιάστατη αγορά: κυρίως Ανατολλική Ευρώπη και Βαλκανικές χώρες.
Αναφορικά με τα καινοτόμα στοιχεία της επιχείρησης, η ομάδα αναφέρει τον συνδυασμό ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και εκπαίδευσης και τη συνέργεια παρεχόμενων υπηρεσιών και την ολοκληρωμένη εμπειρία.
“ΠρασινίΖΩ”
Φοιτητές: Κρυσταλλία Κύρκα, Χριστίνα Μετοικίδου, Χρύσα Ταζέ από το Τμήμα Βιολογίας
H ΠρασινίΖΩ ΟΕ είναι μια επιχείρηση που στηρίζει την λειτουργία της στο περιβάλλον και στόχο έχει τη δημιουργία εστιών πρασίνου στο κέντρο της πόλης, οι οποίες θα αποτελούν ανάσες δροσιάς και αναψυχής για τους κατοίκους. Παράλληλα, η ΠρασινίΖΩ στηρίζεται στη μαζική παραγωγή και πώληση βιολογικών λαχανικών της στο ευρύ κοινό, ακολουθώντας ως πολιτική πώλησης την ηγεσία κόστους. Επιπλέον διασκεδάζει και εκπαιδεύει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας στην καλλιέργεια και μαγειρική βιολογικών προϊόντων των, παραδίδοντας μαθήματα στο λαχανόκηπο που διαθέτει με αντίτιμο την πληρωμή ενός εισιτηρίου.
Οι ανάγκες που ικανοποιεί είναι σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας είναι:
-Αγορά υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων, σε τιμές χαμηλότερες από τις συνήθεις της αγοράς.
-Επίσκεψη σε ένα χώρο αναψυχής στο κέντρο της πόλης, που αποτελεί εστία πρασίνου και ανάσα δροσιάς.
-Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά μαθήματα τεχνικών καλλιέργειας και μαγειρικής λαχανικών με απλά μέσα
-Λήψη γεύματος από αγνά υλικά
Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα της εταιρίας οι φοιτήτριες αναφέρουν:
-Η Πρασινίζω διαθέτει δικά της χωράφια
-Μοναδικότητα εταιρίας στον ελλαδικό χώρο
-Είναι κοινωνική επιχείρηση
-Απευθύνεται σε ευρύ κοινό
-Δυνατότητα επέκτασης σε Ελλάδα και Βαλκάνια, λόγω πλεονεκτικής θέσης και επιχορηγήσεων
-Ευρωπαϊκά πρότυπα επιχείρησης που έχουν πρόσθετες επιχορηγήσεις και περαιτέρω υποστήριξη
Η καινοτομία της Πρασινίζω, σύμφωνα με τις φοιτήτριες, στηρίζεται στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό προφίλ της. Βασικό της στοιχείο είναι το πάρκο βιολογικών λαχανικών στο κέντρο της πόλης, το οποίο αποτελεί χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους του αστικού κέντρου, ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους επισκέπτες. Ακόμη, δυνατότητα εκπαίδευσης των επισκεπτών σε τεχνικές καλλιέργειας και μαγειρικής βιολογικών λαχανικών σε συνδυασμό με την παροχή θέσεων απασχόλησης ατόμων που επιθυμούν την επανένταξη τους στην κοινωνία, καθώς και στην προσφορά δωρεάν γευμάτων σε απόρους.
Αξιοσημείωτες πάντως είναι και οι υπόλοιπες ιδέες που κατατέθηκαν,οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.
Ενδεικτικά:
“FashionBytes”
Φοιτητές: Λώρα Αργυροπούλου, Βιβή Ριζάβα από το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών
Όραμα: Η FashionBytes κατασκευάζει ρούχα και αξεσουάρ, σύμφωνα με την τελευταία λέξη της χώρας, με ενσωματωμένη νανοτεχνολογία σε όλα τα κομμάτια που σχεδιάζει. Η εταιρία επιχειρεί να αποδείξει πως το τρίπτυχο τεχνολογία-μόδα-επιχειρηματικότητα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα ελληνικό περιβάλλον τόσο πολυπολιτισμικό όσο και μεταβαλλόμενο.
“WaTerminator”
Φοιτητές: Δημήτρης Γλυκοφρύδης, Γρηγόρης Δήμου, Ιάσονας Μπάκας από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Όραμα: Η WaTerminator ΕΠΕ είναι μια εταιρία της οποία το όνομα προέρχεται από την βασική ιδιότητα του υλικού που χρησιμοποιεί, η οποία είναι η άμεση και καθολική απορρόφηση του νερού. Σκοπός της είναι η επίτευξη κέρδους, μέσω της δημιουργίας ποιοτικών οδοστρωμάτων και επιφανειών χρήσης από πεζούς. Η εταιρία επιθυμεί την διευκόλυνση της διάβασης, η επίτευξη υψηλότερου βαθμού ασφάλειας και η μείωση του κόστους εξαιτίας ατυχημάτων. Τελικός σκοπός που προσφέρει η εταιρία είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των χρηστών των οδών και των κατοίκων των πόλεων.
“Petrucciani Orchestra”
Φοιτητές: Ελένη Βασιλειάδου, Σοφία Μπουτζούκη, Άννα Σεβρικόζη από το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών
Όραμα: Η αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μέσα από τη μαγεία της ορχηστρικής μουσικής, η ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες στο κοινωνικό σύνολο, η εξάλειψη κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων και η έμπνευση και παρακίνηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης διαμέσου της ορχηστρικής κλασσικής μουσικής.
“Hand by Hand”
Φοιτητές: Μιχαήλ Βαμβακάρης, Βασίλειος Οικονόμου, Παρασκευή Οικονόμου του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών
Όραμα: Η έμπνευση των πολιτών να αναπτύξουν το αίσθημα του “μοιράζομαι” και να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των μεταχειρισμένων αντικειμένων. Σύνθημα: “Ό,τι είναι άχρηστο για 'σένα, ίσως είναι χρήσιμο για κάποιον άλλο!”
“Ονειρική Απόδραση”
Φοιτητές: Αγγελική Ανδρονίκου, Χρυσή Εβίδου, Δέσποινα Καμπερίδου του Τμήματος Γεωπονίας
Όραμα: Η ένταξη των ευπαθών ομάδων στον κλάδο της εργασίας. Προσφέροντας τις εργασίες τους, όχι μόνο να απαρτίζουν τα εργατικά μέλη της επιχείρησης, αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι έχουν δικαίωμα επί των κερδών.
“e-lawgistiki for koinsep”
Φοιτητές: Μαρίνα- Λουίζα Κωνσταντοπούλου, Ζωή Λιάπη από το Τμήματος Οικονομικών Σπουδών
Όραμα: Παροχή οικονομικών, νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκλειστικά σε ΚοινΣΕΠ, γεφύρωση χάσματος ανάμεσα στις ΚοινΣΕΠ και τους δημόσιους φορείς και εξάπλωση του θεσμού των ΚοινΣΕΠ και αρωγή στην ίδρυση και τη λειτουργία τους.
“AquaGrey O.E.”
Φοιτητές: Ελευθερία – Ρόζα Ρούσου, Ναυσικά Τζιάρου, Μαρία Χειμωνίδου από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Όραμα: H AquaGrey OΕ ασχολείται με την εγκατάσταση “Συστημάτων Ανακύκλωσης Ημιακάθαρτου (Grey) Νερού”, με σκοπό την οικολογική διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση του πόσιμου νερού που καταναλώνεται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, παιδικές κατασκηνώσεις, campings και ενοικιαζόμενα δωμάτια.. Η εταιρία στοχεύει στη διάθεση της τεχνογνωσίας για το σχεδιασμό αποδοτικών συστημάτων για καθαρισμό και ανακύκλωση ημιακάθαρτων νερών, η προσφορά δυνατότητας μείωσης των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων με μεγάλες καταναλώσεις νερού, η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και περιορισμός της σπατάλης του νερού στην Ελλάδα και η ικανοποίηση και αφοσίωση των πελατών της επιχείρησης.
“SPECTRUM 3D Printing Services”
Φοιτητες: Στρατής Γιαννάκης, Άγγελος Ζούφιος, Σταύρος Μποντιτσόπουλος από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Όραμα: Στόχος της Spectrum είναι η ενημέρωση της αγοράς σχετικά με τα οφέλη της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης και η ενθάρρυνση των καταναλωτών να πραγματοποιούν συχνή χρήση των υπηρεσιών που η επιχείρηση προσφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου