Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Παραγωγοί και επιχειρηματίες χαρτογραφούν την ελληνική γαστρονομία

Με στόχο την χαρτογράφηση των ελληνικών προϊόντων και συνταγών κατά τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών κρατών -ήδη το έχουν πράξει η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία- δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας, στο οποίο προεδρεύει ο Νίκος Φωτιάδης. Η επαγγελματική ιδιότητα του οποίου είναι αρχιμάγειρας σε μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Στους πρωτεργάτες του Ινστιτούτου μετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Οικονόμου (γενικός διευθυντής στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου), ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος (της γνωστής οινοποιίας), ο Γρηγόρης Γλιλής (παραγωγός βιολογικού κρασιού στη Μυτιλήνη), ο Ζαφείρης Τρικαλινός (παραγωγός αυγοτάραχου), ο Θόδωρος Γεωργόπουλος (γενικός διευθυντής στο Σύνδεσμο Ελληνικών Οινοποιείων) και άλλοι.

Συνολικά μετέχουν 50 εταιρείες από τον κλάδο του επισιτισμού, του τουρισμού, καθώς και επιστήμονες (π.χ.γεωπόνοι), λαογράφοι από την Ακαδημία Αθηνών κ.λπ, ενώ στους άμεσους στόχους είναι να ενταχθούν ως μέλη εταιρείες από τα τυροκομικά είδη, τα αλλαντικά και το μέλι, όπου και έχουν γίνει οι απαραίτητες κρούσεις σε επιχειρήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θράκη και την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Νίκο Φωτιάδη, ο πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι η αναβίωση υλικών αλλά και συνταγών ανά την Ελλάδα. Για αυτό το σκοπό, όπως μας ανέφερε ήδη έχουν συσταθεί ομάδες εργασιών για την Πιερία, τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη, οι οποίες αναζητούν και καταγράφουν παραδοσιακές συνταγές.

Προκειμένου, ωστόσο, να εντατικοποιηθεί και να συστηματοποιηθεί το έργο του Ινστιτούτου, ο Νίκος Φωτιάδης, μας αποκάλυψε ότι έχει ζητηθεί η συμβουλευτική υποστήριξη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και ήδη συζητάτε το πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας. Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να συμβάλλει στα μέγιστα όσον αφορά την γενικότερη παρουσίαση του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού & Γαστρονομίας μέσω του site που διατηρεί, στην επικοινωνία του έργου που επιτελεί, στην συστηματοποίηση της καταγραφής και βεβαίως στην διοργάνωση ημερίδων, όπου μπορεί να γίνει ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα της ελληνικής γαστρονομίας.


Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου