Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πρόγραμμα επιδότησης για τους μελισσοκόμους των Κυκλάδων

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις για την αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων κυψελών με νέες, ενώ περιλαμβάνει μέτρα και δράσεις για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους μελισσοκόμους

Κέρδη φέρνει η μελισσοκομία στους κατοίκους των Κυκλάδων, νησιά που έχουν πλούσια κληρονομιά στην παραγωγή μελιού.

Μάλιστα η αξία των συγκεκριμένων μελισσοκομικών προϊόντων μεγιστοποιείται, και μπορούν να αποκτήσουν περίοπτη θέση στη διεθνή αγορά, καθώς προέρχονται από περιοχές παρθένες (χωρίς επιβαρυντικούς ρυπογόνους παράγοντες), με ιδιαίτερο κλίμα και χαρακτηριστική βλάστηση. Με την προϋπόθεση ότι οι μικροί παραγωγοί θα παράγουν τυποποιημένο και επώνυμο προϊόν.

Παράλληλα η πιο μεθοδική οργάνωση και υποστήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων των νησιών που ασχολούνται με τη γεωργία. Ενώ η μελισσοκομία μπορεί να αποφέρει πρόσθετα κέρδη σε συνέργεια με την τουριστική βιομηχανία, όπως για παράδειγμα είναι ο «μελισσοτουρισμός».

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι στα νησιά ενβιούν αυτόχθονες φυλές μελισσών, ανθεκτικές στο ιδιαίτερο κλίμα των Κυκλάδων, ενώ παράγουν προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.

Και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου Μελισσοκομίας που έλαβε χώρα στη Σύρο (συνδιοργάνωση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, και του Eva Crane Trust, κοινωφελές ίδρυμα για θέματα μελισσοκομίας στην Αγγλία): Η σωστή τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων κυψέλης είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας, καθώς και τη σωστή διακίνηση των προϊόντων στην αγορά ως επώνυμων, με ονομασία προέλευσης. Οσο υψηλότερης ποιότητας είναι το τελικό προϊόν τόσο μεγαλύτερες η εμπορική αξία και οι ευκαιρίες εξαγωγής.

Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας του μελιού, κινείται και πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2016.

Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει στήριξη στους μελισσοκόμους, σε θέματα τεχνικής υποδομής, εξοπλισμού και μετακίνησης των κυψελών, θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τη δικτύωση στο internet, την προβολή και προώθηση του προϊόντος.

Μεταξύ των άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα και δράσεις για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους μελισσοκόμους, για τον εξορθολογισμό της νομαδικής μελισσοκομίας, αλλά και για τον εξοπλισμό και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

Ειδικότερα προβλέπονται επιδοτήσεις για την αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων κυψελών με νέες και την αντικατάσταση εξαρτημάτων και μερών των κυψελών και αγορά άλλων μέσων, προς διευκόλυνση των μετακινήσεων, ώστε να γίνεται ορθολογική εκμετάλλευση της ανθοφορίας και της μελιττοφορίας, με σκοπό την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής αμιγών (μονοανθικών) τύπων μελιού.

Προβλέπεται ακόμα οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας. Η δράση αφορά την επιχορήγηση των μελισσοκόμων για την κάλυψη μέρους των δαπανών μετακίνησης των μελισσοσμηνών τους, με σκοπό την εκμετάλλευση μελιττοεκκρίσεων, δεδομένου ότι στη χώρα μας η μελισσοκομία ασκείται κυρίως νομαδικά.


Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου