Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

420 στοχευμένες Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Σμύρνη το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα και του τουρκικού Υπουργείου Οικονομίας.
Στο φόρουμ παρευρέθησαν ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας κ. Nihat Zeybekci , οι οποίοι εκφώνησαν και τις κεντρικές ομιλίες. 

Την εκδήλωση, την ευθύνη για τη συνδιοργάνωση της οποίας είχαν το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK), το Enterprise Greece του Υπουργείου Ανάπτυξης και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, παρακολούθησαν συνολικά άνω των 400 συμμετεχόντων, εκπροσώπων υπουργείων, θεσμικών φορέων, τοπικών παραγόντων και επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες. Το συντονισμό της όλης διοργάνωσης είχε το Γραφείο ΟΕΥ Αγκύρας, το οποίο θα καταγράψει και τα follow up της εκδήλωσης, βάσει των αποτελεσμάτων που θα οι ίδιοι οι Έλληνες συμμετέχοντες θα δηλώσουν. 

Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί το επιστέγασμα σειράς προσπαθειών της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγκυρα και του Γραφείου ΟΕΥ αυτής για ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και τη δημιουργία πλαισίου για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν επισκέψεις σε περιφερειακά επιμελητήρια (Σμύρνης, Τραπεζούντας, Ντιαρμπακιρ, Καισάρειας) και στοχευμενες επαφές με μεγάλες επιχειρήσεις της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου, στις οποίες συμμετείχαν επιχειρηματίες από 76 ελληνικές επιχειρήσεις και 182 τουρκικές, όπως προκύπτει από τις εγγραφές για τα Β2Β του Φόρουμ. Οι εν λόγω συναντήσεις ανήλθαν σε 420, ενώ περί τις 70 συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον στο περιθώριο της εκδήλωσης. 

Οι συμμετασχούσες εταιρίες δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δράσης, εκτεινόμενο από τον τουρισμό, τις κατασκευές/δομικά υλικά, το real estate και την ενέργεια ως τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, το ρουχισμό και τα φαρμακευτικά, ενώ οι τομείς με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση και από τις δύο πλευρές ήταν αυτοί του τουρισμού, των χρηματομεσιτικών, των κατασκευών/δομικών υλικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Σημειώνεται ότι ο προκαθορισμός των Β2Β συναντήσεων είχε γίνει με τη χρήση μια διαδραστικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέχρι και τις παραμονές του Φόρουμ να εξετάζουν τα προφίλ των λοιπών συμμετεχόντων, όπως οι ίδιοι τα είχαν καταχωρήσει, προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις εταιρίες που θα λάμβαναν μέρος στην εκδήλωση. 

Το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων επιχειρηματιών που συμμετείχαν στις επιχειρηματικές συναντήσεις εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αρτιότητα της διοργάνωσης και την ποιότητα των συναντήσεων, ενώ κατά μία πρώιμη εκτίμηση ορισμένων από αυτούς, υπάρχει σημαντικό περιθώριο συνεργασίας στους τέσσερις προαναφερθέντες τομείς, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε συγκεκριμένες συνεργασίες στο άμεσο μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου