Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Οι εταιρείες που πρωτοπορούν στην καινοτομία

Το όραμά τους έφερε εφευρέσεις, λύσεις και προϊόντα που αλλάζουν τον κόσμο στο εμπόριο, τους υπολογιστές, τις επιχειρήσεις και το Διάστημα.

Παίκτες παγκόσμιας κλάσης που πρωτοπορούν στην τεχνολογική πρόοδο και έχουν εισάγει, ο καθένας στον τομέα του, καινοτομίες που αλλάζουν όχι μόνο την αγορά, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και λειτουργούμε στην καθημερινότητα και την εργασία μας.

AMAZON

Ο μεγαλύτερος retailer του πλανήτη δεν υπήρξε ποτέ ένας απλός μεταπωλητής προϊόντων. Αντίθετα, «έχτισε» από την αρχή την ιδέα του αποτελεσματικού και ταχύτατου ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι εύκολο για τον πελάτη. Επιπλέον, προσφέρει υπηρεσίες remote computing σε εταιρείες και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επενδύει σε drones για την παράδοση πακέτων σε πελάτες.


SPACEX

Η εταιρεία του Έλον Μασκ κατασκευάζει δικούς της πυραύλους που ήδη χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Με τη NASA εκτός παιχνιδιού και τις σχέσεις με τη Ρωσία -που προς το παρόν εκτοξεύει αμερικανικά φορτία και αστροναύτες βάσει συμφωνίας- να χειροτερεύουν, η SpaceX αναμένεται να παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στις business του Διαστήματος.


TESLA

Η άλλη εταιρεία του Έλον Μασκ ουσιαστικά εφηύρε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, ετοιμάζει άλλο ένα ακόμα οικονομικότερο, και πειραματίζεται συνεχώς με νέους τρόπους παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας.


GOOGLE

Τι να πρωτοπεί κανείς για την καινοτομία που παράγει αυτή η εταιρεία. Επενδύει και ερευνά συνεχώς στη διαδικτυακή αναζήτηση και διαφήμιση, έχει μπει δυναμικά μέσω εξαγορών στον κλάδο των ρομπότ, θέλει να φέρει Internet παντού με αερόστατα, εγκαθιστά οπτικές ίνες ασύλληπτης ταχύτητας δεδομένων, αναπτύσσει την τεχνολογία για τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, αναζητά λύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τα ενδιαφέροντά της σχεδόν δεν έχουν τέλος.


SQUARE

Η μικρή συσκευή που προσαρμόζεται στο κινητό τηλέφωνο του εμπόρου και διαχειρίζεται πληρωμές «περνώντας» απλώς την πιστωτική κάρτα του πελάτη έχει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, ενώ το έχουν υιοθετήσει στα ταμεία τους εταιρείες όπως οι Starbucks και Whole Food Markets. Θεωρείται ήδη το μέλλον στο mobile payment, φιλοδοξεί να καταργήσει εντελώς το πορτοφόλι μας και, στη συνέχεια και την πιστωτική μας κάρτα.


CORNING

Δεν την ξέρετε με το όνομά της, αλλά πιθανότατα χρησιμοποιείτε το κύριο προϊόν της, το Gorilla Glass, που καλύπτει την οθόνη σχεδόν σε κάθε κινητό τηλέφωνο της Samsung, της HTC, της LG, της Nokia, καθώς και σε όλα τα iPhone. Είναι ελαφρύ, ανθεκτικό, πανίσχυρο και scratch resistant.


NEST

Ο έξυπνος θερμοστάτης ήταν μόνο η αρχή. Η καινοτομία συνεχίστηκε με τον ανιχνευτή καπνού και -μετά την εξαγορά από τη Google- στόχος είναι η δημιουργία ενός ολόκληρου «οικοσυστήματος» συσκευών που θα φτιάξουν το «έξυπνο σπίτι» και θα μετατρέψουν σε καθημερινότητα τον πλήρη αυτοματισμό του χώρου που ζούμε.


AEREO

Επιτρέπει στους χρήστες υπολογιστών και tablet να παρακολουθούν και να βιντεοσκοπούν τηλεοπτικά και καλωδιακά κανάλια στο cloud χωρίς να είναι συνδρομητές σε αυτά. Έχει πλήξει την αγορά της καλωδιακής τηλεόρασης, εκπρόσωποι της οποίας έχουν προσφύγει νομικά, με την υπόθεση να βρίσκεται στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που η Aereo κερδίσει, θα αλλάξει πλήρως και για πάντα ο τρόπος μετάδοσης και διανομής των τηλεοπτικών προγραμμάτων.



IBM

Η αποχώρησή της από τον χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι βγήκε εκτός παιχνιδιού. Όμως το Watson, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει, χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα κατά του καρκίνου. Επιπλέον, ασχολείται με την ανάλυση μεγάλων δεδομένων και την εφαρμογή τους στον επιχειρηματικό κόσμο.

VIDYO

Όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, χρησιμοποιείται όπως ευρύτατα από επιχειρήσεις για video conferencing. Έχει καταφέρει να συμπιέσει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δεδομένα της εικόνας με αποτέλεσμα να μεταφέρεται υψηλής ποιότητας βίντεο σε ασύρματα δίκτυα με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Ήδη απειλεί τους κατεστημένους ηγέτες του κλάδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου