Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού από «μέντορες» του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ


Δωρεάν μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού «παραδίδουν» πιλοτικά σε μαθητές λυκείων της χώρας μέντορες από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, αλλά και τις καλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, π.χ. τη Google και τη Microsoft. Πώς;

Οι μαθητές, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «100mentors» και με την υποστήριξη του προγράμματος που υλοποιεί το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και η Εθνική Τράπεζα, έρχονται σε επαφή με live videos με μέντορες από τα πανεπιστήμια και τις εταιρείες ή τους οργανισμούς που έχουν επιλέξει και λαμβάνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τα οποία θέτουν σχετικά με τις σπουδές και την καριέρα που θέλουν να ακολουθήσουν. Οι μέντορες καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος επαγγελμάτων, από γιατρούς και δικηγόρους μέχρι ηθοποιούς, εικαστικούς ή ποδοσφαιριστές.

«Οι Έλληνες είμαστε πολύ παραδοσιακοί ως προς την επιλογή του επαγγέλματος. Μάλιστα, νομίζουμε ότι τα επαγγέλματα είναι... κληρονομικά», τονίζει στην «Η» ο Γιώργος Νικολετάκης, επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε τους «100mentors». Πρόκειται για μία εκπαιδευτική startup, η οποία παρέχει στους χρήστες υπηρεσίες συμβουλευτικής σχετικά με το ακαδημαϊκό ή το επαγγελματικό τους πλάνο και διακρίθηκε στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας «iBank Καινοτομία & Τεχνολογία».


Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, την πλατφόρμα των «100mentors» θα χρησιμοποιήσουν δωρεάν μαθητές λυκείων. Η εφαρμογή του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού θα γίνει πιλοτικά από τέσσερα δημόσια και ιδιωτικά λύκεια, ενώ στόχος είναι στο μέλλον να επεκταθεί στα σχολεία των ακριτικών ή νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι μαθητές είναι τα εξής:

1. Οι μαθητές θα επιλέγουν την κατηγορία επαγγέλματος που τους ενδιαφέρει.

2. Στη συνέχεια, θα επιλέγουν ποιον από αυτή την επαγγελματική κατηγορία θα έχουν ως μέντορα για τη συνεδρία, η οποία θα γίνεται μία φορά εβδομαδιαίως.


3. Κατόπιν, θα θέτουν την «ατζέντα» της συνεδρίας που διαρκεί μία ώρα.

4. Στη διάρκεια της συνεδρίας ο μέντορας θα παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις του επαγγέλματος και θα απαντά στις ερωτήσεις των μαθητών.

5. Στο τέλος θα γίνεται αξιολόγηση του μέντορα από τους μαθητές.

«Φανταστείτε τη δυνατότητα που γεννιέται σε ένα παιδί και τον τόπο του όταν αυξάνονται τα πρότυπά του, από 1-2 που είναι σήμερα, σε 100 δουλειές και ρόλους στους οποίους μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του», αναφέρει ο κ. Νικολετάκης.

Τι είναι οι «100mentors»
Η διαδικτυακή πλατφόρμα «100mentors» απευθύνεται σε νέους, υποψήφιους φοιτητές, σπουδαστές και εργαζομένους που αναζητούν πληροφόρηση για το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους μέλλον.

Η έδρα της εταιρείας είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ πρόσφατα άνοιξε παράρτημα στο Λονδίνο, μέσα στο London Business School, όπου και χρηματοδοτείται από τo Ινστιτούτο επιχειρηματικότητας μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, της Deloitte.

Σήμερα, οι «100mentors» μετρούν περισσότερους από 6.000 χρήστες από 25 χώρες και περί τους 1.000 μέντορες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ειδικοτήτων σε διαφορετικούς τομείς και από έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ενδεικτικά, διαθέτουν κοινότητες εταιρειών όπως οι McKinsey, Facebook, Google, Morgan Stanley, Citi, P&G, και κοινότητες Πανεπιστημίων, όπως το Harvard, Stanford, MIT, LBS, LSE, UoChicago, INSEAD, Oxford, Cambridge, αλλά και κοινότητες πεδίων ενδιαφέροντος, όπως επιχειρηματικότητας. Μόνο η ακαδημαϊκή μας κοινότητά σε μια πόλη, στη Βοστώνη (ΜΙΤ, Harvard, BU, Tufts, Northeastern) έχει περισσότερους από 30 μέντορες από όλο τον κόσμο, κάποιους από τους οποίους λόγω της υψηλής ζήτησης θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να «κλείσουν» μήνες πριν θελήσουν να τους καθοδηγήσουν.

Η ζήτηση για την αγορά συμβουλών επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μεγάλη κυρίως από τους Αμερικανούς. Ακολουθούν οι Ινδοί και μετά οι Έλληνες.

Η διαδικασία για τη συμμετοχή στη διαδικτυακή πλατφόρμα ως εξής:
  • Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην ιστοσελίδα www.100mentors.com και εγγράφεται ως «mentee».
  • Συμπληρώνει τις ερωτήσεις.
  • Αναλόγως των απαντήσεων, μέσα σε τρεις ημέρες οι 100mentors κατευθύνουν τον ενδιαφερόμενο να μιλήσει μέσω live video με μέντορες από τα πανεπιστήμια και τις εταιρείες /οργανισμούς στόχους του.
  • Η εγγραφή στο «100mentors» είναι δωρεάν. Ο χρήστης καλείται να πληρώσει τις υπηρεσίες που του παρέχει ο μέντορας, ο οποίος και καθορίζει την αμοιβή του. Αυτή, μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 100 δολάρια την ώρα.

«Συνήθως, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την γενική ιδέα περί του τι θέλουν να κάνουν, αλλά όχι για τα συγκεκριμένα ακαδημαϊκά προγράμματα ή τις συγκεκριμένες εταιρείες και πόστα τα οποία ταιριάζουν στις ανάγκες και το προφίλ τους», σημειώνει ο κ. Νικολετάκης.

Το τελευταίο διάστημα, τη διαδικτυακή πλατφόρμα «100mentors» επισκέπτονται πολλοί φοιτητές στους τομείς των μηχανικών, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών, οι οποίοι θέλουν να κάνουν «στροφή» προς τα χρηματοοικονομικά, όπου υπάρχουν καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας.

«Στην πρώτη επαφή, τούς δίνουμε 3-5 επιλογές μεντόρων με παρόμοιο background, ακόμα και από το ίδιο πανεπιστήμιο στο οποίο είναι φοιτητές oι υποψήφιοι. Απο αυτούς επιλέγουν κάποιον μέντορα σύμφωνα με το προφίλ του, τις αξιολογήσεις, αλλά και τις τιμές. Αυτός ο μέντορας προσανατολίζει τον υποψήφιο σχετικά με τα λεγόμενα «μονοπάτια καριέρας» και τις επικρατέστερες επιλογές για μεταπτυχιακό που να ταιριάζουν στον υποψήφιο», υπογραμμίζει ο κ. Νικολετάκης και προσθέτει: «Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν για περίπου 10΄ πριν 'κλείσουν' τον μέντορά τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο να κάνουν μια λάθος επιλογή».

Όμως, και σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών υπάρχει παράδειγμα φοιτήτριας Οικονομικών η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία. Μετά από επικοινωνία με μέντορα από την πλατφόρμα των «100mentors» ενημερώθηκε ότι υπάρχουν προγράμματα σε χώρες, όπως η Ισπανία, τα οποία προσφέρουν υποτροφίες και σήμερα φοιτά στη Μαδρίτη.



 Χαρά  Καλημέρη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου