Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

«Βιανέξ»: Με 90 χρόνια ιστορία κάνει στροφή σε μεγάλες ξένες αγορές

Πολλοί από τους εργαζόμενους βρίσκονται στη «Βιανέξ» για δεκαετίες, ακόμα κι αν στο παρελθόν είχαν δεχθεί ελκυστικές προσφορές για να μεταπηδήσουν σε άλλες επιχειρήσεις.

Με ιστορία που συμπληρώνει φέτος ενενήντα χρόνια, η επιχείρηση καταφέρνει στο πέρασμα του χρόνου να επεκτείνεται σταδιακά εκτός ελληνικών συνόρων, μέσω της αύξησης των εξαγωγών και της δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου πωλήσεων στο εξωτερικό.

Με μοναδικές παραγωγικές δυνατότητες, στα τέσσερα ιδιόκτητα υπερσύγχρονα εργοστάσιά της, εξειδικεύεται σε όλο το φάσμα του φαρμάκου και εξελίσσεται αδιάκοπα μέσα από το ολοκληρωμένο φάσμα στρατηγικών σχεδιασμών. Βασικός στόχος του επενδυτικού προγράμματος της «Βιανέξ» είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης, συμβαδίζοντας με το όραμά της, που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της εταιρείας στην κορυφή της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκων.

Στη μεγέθυνση της επιχείρησης από τις αγορές του εξωτερικού επενδύει η τρίτη γενιά της οικογενειακής φαρμακευτικής επιχείρησης «Βιανέξ», βάζοντας ακόμη υψηλότερα τον πήχυ μετά την πρόσφατη συμφωνία με την εταιρεία Eli-Lilly για την παραγωγή βανκομικίνης για την Κίνα.



Με ιστορία ενενήντα ετών και ισχυρή παραγωγική δυναμική μέσω των τεσσάρων εργοστασίων που διαθέτει στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, γιος και συνεχιστής της κληρονομιάς του Παύλου Γιαννακόπουλου, επιχειρεί να θέσει ισχυρά θεμέλια ανάπτυξης στις ανατολικές χώρες. Μετά την Κίνα, επόμενοι σταθμοί αναμένεται να αποτελέσουν η αγορά της Κορέας, του Βιετνάμ και της Ιαπωνίας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία της. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έχοντας αναλάβει τα ηνία της «Βιανέξ», στοιχηματίζει στην επέκταση της «Βιανέξ» διεθνώς και της εξόδου της από τα ελληνικά σύνορα. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που έχει ξεκινήσει από το 2005 και χτίζεται σταθερά.

Τα θεμέλια της σημερινής «Βιανέξ» μπαίνουν το 1924, όταν ο παππούς του σημερινού αντιπροέδρου ίδρυσε το φαρμακείο στην οδό Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1946, με τη βοήθεια του γιου του Παύλου, ξεκίνησαν, μέσω της νέας εταιρείας Δημήτρης Γιαννακόπουλος & Υιός, οι εισαγωγές φαρμάκων από το εξωτερικό. Λίγα χρόνια μετά η εταιρεία θα μετονομαστεί σε «Φαρμαγιάν» και θα συνεχίσει υπό αυτή τη μορφή έως το 1971, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει τη «Βιανέξ» βοηθούμενος από τα αδέλφια του.


Σημείο καμπής στην πορεία της «Βιανέξ» στάθηκε η δεκαετία του '80 και συγκεκριμένα τα έτη 1983 και 1985.

Τότε αποφάσισε να αποκτήσει δύο παραγωγικές μονάδες από τις πολυεθνικές εταιρείες που τότε αποχωρούσαν από την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η ανέγερση της πρώτης εργοστασιακής μονάδας τη δεκαετία του 1970, με τη συνδρομή της ιαπωνικής Takeda, η οποία ήταν η πρώτη αντιπροσωπεία που ανέλαβε η εταιρεία, τη δεκαετία του '60, προτού ακόμη ιδρυθεί η «Βιανέξ». Μάλιστα, η Takeda παραμένει μέχρι σήμερα συνεργάτης της εταιρείας. Με την Τakeda υπογράφηκε συμβόλαιο συνεργασίας το 1961, για έναν χρόνο, και έκτοτε δεν χρειάστηκε η ανανέωση.

Ο οικογενειακός χαρακτήρας της επιχείρησης φαίνεται πως αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό της. Πολλοί από τους εργαζόμενους βρίσκονται στη «Βιανέξ» για δεκαετίες, ακόμα κι αν στο παρελθόν είχαν δεχθεί ελκυστικές προσφορές για να μεταπηδήσουν σε άλλες επιχειρήσεις.

Εξαγωγές
Η εξαγωγική δραστηριότητα της «Βιανέξ» μετρά πάνω από είκοσι χρόνια. Η επέκταση της, παγκοσμίως, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια, γεγονός που την καθιστά μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων της Ελλάδας. Η εταιρεία έχει παρουσία, με εγκεκριμένα και σε κυκλοφορία προϊόντα, σε 35 χώρες στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Κύπρο), τη Μέση Ανατολή (Ιορδανία, Σ. Αραβία), την Αφρική (Τυνησία, Σουδάν, Νότια Αφρική, Ακτή Ελεφαντοστού) και την Ασία (Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, τα επιτυχημένα αποτελέσματα των εξαγωγών της εταιρείας οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υψηλή ποιότητα των προϊόντων, η δυνατότητα παραγωγής μεγάλης κλίμακας, λόγω των συνεχών επενδύσεων που πραγματοποιεί σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, οι συνεχείς επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, η αδιάκοπη έρευνα αγοράς και η εξαιρετική διανομή των προϊόντων.

Οι εξαγωγές κατανέμονται σε δύο τομείς: Σε συμφωνίες παραγωγής προϊόντων τρίτων κατ' αποκοπή (Contract Manufacturing) με πολλές πολυεθνικές εταιρείες και εξαγωγές των προϊόντων της «Βιανέξ», μέσω τοπικών διανομέων (εταιρειών) σε όλες τις χώρες.

Η «Βιανέξ» διαθέτει ένα εξειδικευμένο τμήμα εγκρίσεων, το οποίο ανταποκρινόμενο πλήρως στις απαιτήσεις των οργανισμών υγείας κάθε χώρας αναπτύσσει και ανανεώνει φακέλους σύμφωνα με τις οδηγίες των αντίστοιχων οργανισμών και έχει μεγάλη εμπειρία στις ευρωπαϊκές διαδικασίες MRP ή DCP.


Success story
  • 1924 Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει ένα από τα πρώτα φαρμακεία των Αθηνών.
  • 1951 Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία «Φαρ-μαγιάν», η οποία επεκτείνεται γρήγορα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
  • 1971 Η «Φαρμαγιάν» μετατρέπεται σε ανώνυμη και μετονομάζεται σε «Βιανέξ». Παραγωγή προϊόντων ξένων φαρμα-κευτικών στο εργοστάσιό της.
  • 2011 Η «Βιανέξ» λαμβάνει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργα-νισμού Φαρμάκων (WHO) ως προμηθευτή.
  • 2013 Σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία Lilly για την πα-ραγωγή 10 εκατ. τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγή του 100% στην Κίνα.


Κοσμάς Ζακυνθινός





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου