Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Job Sites and E-recruiting: Αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία προσλήψεων


Η τεχνολογία έχει αλλάξει, μεταξύ πολλών και τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις. Έχει αναδιαμορφώσει δραματικά το πώς οι εργοδότες προσεγγίζουν και προσελκύουν τα ταλέντα, πώς αξιολογούν τους υποψηφίους, αλλά και πώς οι υποψήφιοι αναζητούν και υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας. Οι σελίδες που αναρτούν θέσεις εργασίας αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται ότι πλέον κυριαρχούν στην ευρύτερη αγορά εργασίας και αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο στελέχωσης των επιχειρήσεων.

Σήμερα τα στελέχη HR που είναι υπεύθυνα για τις προσλήψεις κατανοούν απόλυτα τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει αλλά και όσες έπονται, και αναγνωρίζουν ότι πρέπει να επενδύσουν σε νέες διαδικασίες για να επωφεληθούμε από την αλλαγή της συμπεριφοράς των ατόμων που αναζητούν εργασία. Έτσι θα μπορέσουν να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη «δεξαμενή» ταλέντων, θα αυξηθεί η απόδοση που αφορά τις προσλήψεις και η όλη προσπάθεια θα αναδειχθεί σε μια ανταποδοτική επένδυση. Ωστόσο, το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η τεχνολογία στη μείωση του φόρτου εργασίας και στην αποτελεσματικότητα του HR είναι μια περιοχή την οποία πολλοί επαγγελματίες εξακολουθούν να διερευνούν.


Το μέλλον

Το e-recruitment αποτελεί το βασικό εργαλείο του μέλλοντος. Όταν κάποιος ακούει τη λέξη πρόσληψη, είναι λογικό να υποθέσει ότι τουλάχιστον κάποια πτυχή της διαδικασίας θα γίνει ηλεκτρονικά. Η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα στην καθημερινή πρόσληψη. Η ευρεία υιοθέτηση του διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών έχει παίξει ένα μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης του κλάδου των προσλήψεων. Σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις κάποιων, η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών εργαλείων στις προσλήψεις δεν μειώνει την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση στη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι την καθιστά απαραίτητη.

Όταν πριν από αρκετά χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα job sites που δημοσίευαν αγγελίες αρκετοί βιάστηκαν να πουν ότι σταδιακά θα μειωνόταν η ζήτηση για τα γραφεία εξεύρεσης εργασίας. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και τα internet job sites boards αναδείχθηκαν σε ένα ακόμα εργαλείο το οποίο οι άνθρωποι έχουν στη διάθεσή τους για να συνδεθούν μεταξύ τους. Ουσιαστικά, η αναζήτηση υποψηφίων έχει γίνει ευκολότερη για τους recruiters εξαιτίας των Internet job boards, των κοινωνικών δικτύων, των συστημάτων παρακολούθησης υποψηφίων κ.λπ. χωρίς κάτι από αυτά να σημαίνει ότι έχει μειωθεί η ανάγκη ύπαρξής τους. Απλά όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην αλλαγή της φύσης εργασίας των HR στελεχών που είναι υπεύθυνα για τις προσλήψεις σε έναν οργανισμό. Με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης να κυριαρχούν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή των ανθρώπων ποιες είναι οι δυνατότητες που ανοίγονται για τους επαγγελματίες του κλάδου;

Social Recruitment

Ο όρος «πρόσληψη μέσω κοινωνικών δικτύων» μπορεί απλά να οριστεί ως η διαδικασία εύρεσης, προσέλκυσης και πρόσληψης ταλέντων μέσα από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Ο συγκεκριμένος όρος έχει νόημα: στο επίκεντρό του η πρόσληψη που έχει να κάνει με του ποιους «γνωρίζετε» έστω και διαδικτυακά και τα κοινωνικά δίκτυα είναι (όπως ήταν αναμενόμενο) η δικτύωση. Επειδή η πρόσληψη είναι ένα μια εγγενώς κοινωνική λειτουργία, δεν αποτελεί έκπληξη η αυξημένη πιθανότατα να βρεθεί ο επόμενος υποψήφιος εργαζόμενος μέσων των κοινωνικών δικτύων. Με την προσθήκη αυτών των δικτύων στην υπάρχουσα στρατηγική ταλέντων σας, μπορείτε να έχετε τη δυνατότητα να προσεγγίζετε τους καλύτερους υποψηφίους με ταχύτητα και χαρακτηριστική ευκολία.

Επιλογές

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι χρήστες κοινωνικών δικτύων κρατούσαν ξεχωριστά τις κοινωνικές με τις επαγγελματικές τους επαφές. Η χρήση των κοινωνικών πλατφορμών σήμερα εξελίσσεται, φέρνοντας το προσωπικό σε μια αρμονία με την επαγγελματική προσέγγιση. Και ενώ δεν είναι απαραίτητο για τα στελέχη του HR να «βρίσκονται» παντού, δηλαδή να έχουν λογαριασμούς σε κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα οι επικρατούσες επιλογές όπως το Facebook, το Twitter, το LinkedIn και το Google+ μπορούν να εξυπηρετήσουν τις διαφορετικές ανάγκες σε επίπεδο προσλήψεων που έχουν οι οργανισμοί.

LinkedIn

Σκεφτείτε το LinkedIn σαν μια εκδήλωση δικτύωσης των επιχειρήσεων, όπου μπορείτε να «βρεθείτε» για να ανταλλάξετε επαγγελματικές κάρτες με ανθρώπους με τους οποίους μια σχέση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την καριέρα σας. Η πλατφόρμα αυτή διαθέτει διάφορα χαρακτηριστικά «κοινωνικής» δέσμευσης όπως η ενημέρωση της κατάστασης, ανάδειξη ατόμων με επιρροή, το γνωστό like αλλά και δυνατότητα για σχόλια. Πολλά στελέχη HR χρησιμοποιούν ήδη το LinkedIn ως μια βάση υποψηφίων και ως ένα εργαλείων προσλήψεων αλλά κρατήστε τις εξής υποσημειώσεις:

1. Το δίκτυο ενός χρήστη LinkedIn αποτελείται στην πλειοψηφία του από επαγγελματίες που έχει γνωρίσει μέσα από μια δουλειά. Αυτό το κάνει ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο αναζήτησης ανθρώπων με συγκεκριμένο επαγγελματικό υπόβαθρο ή προφίλ. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ενδεχομένως όλα αυτά τα άτομα που ένας recruiter αναζητά. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν entry-level ταλέντα και εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται για μερική απασχόληση. 
2. Με το 94% των στελεχών προσλήψεων να χρησιμοποιούν για τον ίδιο σκοπό το LinkedIn, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τα ταλέντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου