Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Κόστος σπουδών και τιμές ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας στο εξωτερικό

Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα που δεν λέει να εκσυγχρονίσει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια οδηγεί τους νέους να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους εκτός των συνόρων. Ταυτόχρονα μη ξεχνάμε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγουν να μεταναστεύσουν για οικονομικούς λόγους συνεχώς αυξάνεται. Οπότε δεν είναι λίγοι οι γονείς που επιλέγουν να σπουδάσουν τα παιδία τους στο εξωτερικό λέγοντας καλύτερα να φύγει στα 18 και να ενσωματωθεί από τώρα στη χώρα που θα εργαστεί παρά να γίνει οικονομικός μετανάστης αργότερα.

Οι Έλληνες φοιτητές εν μέσω οικονομικής κρίσης διατηρούν τις πρώτες θέσεις και για το 2014 στους φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν εκτός συνόρων. Περισσότεροι από 30.000 υπολογίζονται οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Ελλάδος. Βάση των σημερινών δεδομένων , υπάρχουν δυνατότητες για σπουδές στο εξωτερικό για όλα τα πορτοφόλια. Αν υπολογίσει κανείς ότι το κόστος ζωής στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία δεν ξεπερνά μαζί με τη στέγαση τα 400 ευρώ / μήνα, ενώ σε αντίθεση στη χώρα μας τα 400 ευρώ αποτελούν το κόστος μίσθωσης της φοιτητικής εστίας, πολλοί είναι οι γονείς που επιλέγουν το παιδί τους να σπουδάσει στο εξωτερικό. Είτε επειδή εισήλθε σε σχολή κατώτερη των προσδοκιών τους ,ή γιατί εκτιμούν ότι σε περίπτωση φοίτησης σε Ελληνικό ΑΕΙ δεν θα έχει την επαγγελματική πορεία που ονειρεύονται.

Επιπλέον δεν είναι και λίγοι οι γονείς που αναζητούν χώρες που παρέχουν φοιτητικά δάνεια για τα παιδία τους μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων τα οποία αποπληρώνονται μετά την αποφοίτηση και πρόσληψη του σπουδαστή. Δάνεια που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων προσφέρει η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Σκωτία δεν υπάρχουν ετήσια δίδακτρα. 

Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Έλληνες είναι η Βρετανία. Περισσότεροι απ τους μισούς που έχουν επιλέξει να μεταναστεύσουν σπουδάσουν εκεί. Από τα πανεπιστήμια της προέρχεται το 50,97% των βασικών τίτλων, το 69,21% των μεταπτυχιακών και το 51,01% των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση έχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25% στα προπτυχιακά.

Οκτώ στους δέκα (84% ) επιλέγει να σπουδάσει σε ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε της Νορβηγίας και της Ελβετίας , το 7,6 % επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και το Καναδά , το 5,6 % επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία , Ρουμανία κτλ), ενώ κάτω από το 1% είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες όπως η Κίνα, η Κεντρική & η Νότια Αφρική . Επιπλέον στο χάρτη των Πανεπιστημίων που επιλέγουν τα Ελληνόπουλα έχουν εισαχθεί χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία. Ενώ τα τελευταία χρόνια η «χώρα της Τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους Έλληνες φοιτητές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2013 το 3% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπούδαζαν στην Ολλανδία σημειώνοντας αύξηση 36% συγκριτικά με το 2012. Στην αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού από την Ελλάδα έχουν συμβάλλει τα χαμηλά δίδακτρα, το υψηλό επίπεδο των σπουδών καθώς και η γλώσσα των σπουδών που είναι η Αγγλική.

Οι ελληνικές οικογένειες που διαθέτουν «μεγαλύτερα» πορτοφόλια για τις σπουδές των παιδιών τους επιλέγουν τη Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Καναδά. Χώρες που πάντοτε αποτελούσαν «θέρετρα» σπουδών για τους έχοντες στη χώρα μας. 

Έδαφος και φέτος συνεχίζουν να κερδίζουν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία & Ουγγαρία ) λόγο του οικονομικού κόστους διαβίωσης, κατοικίας & διδάκτρων καθώς και τη κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΕΚΑΤΣΑ) που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Στη Ρουμανία στη πόλη Ιάσιο σήμερα φοιτούν πάνω από 1.000 Έλληνες με κατεύθυνση κυρίως στην Ιατρική, Οδοντιατρική & Φαρμακευτική όπου δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις και το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ για τα δίδακτρα ενώ το 1 ευρώ ισοδυναμεί ακόμη με 4 - 4,5 leu. Το κόστος για την ενοικίαση ενός 2χωρου ακινήτου 40-55 τμ στο κέντρο της πόλης 5 λεπτά με τα πόδια από τις σχολές στα γνωστά συγκροτήματα δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης (φαγητό, καφέ κ.τ.λ ) βρίσκεται στο 1/3 με την Ελλάδα.

Η γειτονική Βουλγαρία & Σερβία επιλέγεται κυρίως για τις σχολές της ιατρικής χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις , στη πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ / έτος . Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ / μήνα, η ενοικίαση διαμερίσματος από 150-200 ευρώ / μήνα και η ενοικίαση δωματίου σε ιδιωτικό διαμέρισμα δε ξεπερνά τα 80 ευρώ / μήνα. 

Βάση του κόστους σπουδών, διαβίωσης, κατοικίας καθώς και το επίπεδο του κάθε ΑΕΙ διαμορφώνεται το συνολικό κόστος που καλείτε να καλύψει η Ελληνική οικογένεια για την πραγματοποίηση των ονείρων των παιδιών τους. 

Ο υποψήφιος θα πρέπει να προσέχει στην επιλογή του πανεπιστημίου στης χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν υπάγονται σε εξετάσεις του ΔΟΑΤΑΠ. Ανάλογη προσοχή πρέπει να έχουν και στην επιλογή πανεπιστημίων στην Αγγλία και Καναδά διότι πολλές σχολές χρησιμοποιούν τον όρο University αλλά δεν αποτελούν αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. 

Του Θεμιστοκλή - Ανδρέα Μπάκα
Διευθύνοντα Συμβούλου του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates A.E.


ΧΩΡΑΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣΣχόλια – Πληροφορίες 
 ΣΕ ΕΥΡΩ
ΚΑΝΑΔΑΣΔιοίκηση Επιχειρήσεων ,Οικονομικά , Πολιτικές Επιστήμες Ενοίκιο γκαρσονιέρας (μηνιαίως σε μεγάλη πόλη):$700 -$1.100.Βασική πηγή πληροφόρησης για υποτροφίες που παρέχονται σε αλλοδαπούς φοιτητές μέσω ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων είναι το έντυπο "Awards for study in Canada" που εκδίδεται από τον φορέα "Canadian Bureau for International Education" και διατίθεται στην Καναδική Πρεσβεία.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ Διαχείρισης Υδάτων, Σχέδιο, Καλές Τέχνες και Βιώσιμη Ενέργεια,Ακριβά ενοίκια, 400-600 ευρώ με συγκάτοικο Τα τελευταία χρόνια η «χώρα της Τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους Έλληνες φοιτητές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2013 το 3% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπούδαζαν στην Ολλανδία σημειώνοντας αύξηση 36% συγκριτικά με το 2012. Στην αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού από την Ελλάδα έχουν συμβάλλει τα χαμηλά δίδακτρα, το υψηλό επίπεδο των σπουδών καθώς και η γλώσσα των σπουδών που είναι η Αγγλική.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ιατρική , θετικές επιστήμεςΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ : 220-345 Το γεγονός ότι τα δωμάτια είναι πλήρης εξοπλισμένα, είναι και ο λόγος που τα συγκεκριμένα δωμάτια καθίστανται περιζήτητα και θα ήταν καλό η αίτηση να γίνεται εγκαίρως. Σε αυτή την περίπτωση η φοιτητική μέριμνα Studentenwerk παρέχει βοήθεια και υποστήριξη. Δωμάτια προς ενοικίαση μπορείτε επίσης να αναζητήσετε στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών Φοιτητών «Akademisches Auslandsamt»
 πλήρης εξοπλισμένα. 
ΒΕΛΓΙΟ Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο Βέλγιο παρέχεται από δύο τύπους ιδρυμάτων: πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές.ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ 150ευρώ το μήνα και διατροφή με 8 ευρώ την ημέρα 

Γκαρσονιέρα : Από 300 ευρώ  Όταν ζεις στις Βρυξέλλες, κάθε χρόνο πληρώνεις γύρω στα 100 ευρώ φόρο ενοικίασης. Αν συγκατοικείς , πχ 3 άτομα μέσα στο ίδιο σπίτι, ο φόρος θα πληρωθεί και από τους 3, δηλαδή 3*100. Με λίγα λόγια δεν πληρώνει το σπίτι, αλλά το άτομο. 
Οι επαγγελματικές σχολές επικεντρώνονται στην πρακτική εξάσκηση, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προετοιμάσει τους φοιτητές για ένα επάγγελμα που απαιτεί ανώτερες σπουδές, όπως η νομική, η ιατρική, η μηχανολογία και η αρχιτεκτονική.
 
 Τα πανεπιστήμια επικεντρώνονται στη θεωρητική εκπαίδευση επάνω σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ενώ τα πτυχία και τα διπλώματα συνήθως προσανατολίζουν τους φοιτητές στο να διδάξουν ή να διεξάγουν έρευνα, παρόλο που υπάρχουν ορισμένα βελγικά ή φλαμανδικά πανεπιστήμια που έχουν σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, ιατρικής ή νομικής και προσφέρουν πιο πρακτικά πτυχία.
Επιπλέον , με το που θα μπείτε στο σπίτι, μέσα σε 1 βδομάδα με 10 μέρες το πολύ, πρέπει να έρθει ειδικός να δει και να εκτιμήσει ποια είναι η κατάσταση του σπιτιού. Πληρώνεται 50% από τον ιδιοκτήτη κι άλλα 50% από τον ενοικιαστή. Το κόστος αυτής της υπηρεσίας είναι περίπου στα 200 ευρώ. Αυτό πολλές φορές το κάνουν οι ιδιοκτήτες μόνοι τους και σε βάζουν να υπογράψεις, δεν το συνιστάμε . Ο επαγγελματίας θα κάνει τελείως αντικειμενική δουλειά, θα πάρει φωτογραφίες, ειλικρινά θα ελέγξει όλο το σπίτι και θα αναφέρει και την παραμικρή λεπτομέρεια που υπάρχει και στο τέλος θα εκτιμήσει τις όποιες ζημιές έχουν πραγματικά γίνει για να κρατηθούν τα χρήματα από την εγγύηση προς όφελος του ιδιοκτήτη. Συνιστούμε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία, μην το κάνετε μόνοι σας, ή μην εμπιστευτείτε τον ιδιοκτήτη να το κάνει αυτός είτε να φέρει άτομο που "ξέρει". Υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση όταν θελήσετε να φύγετε και να πάρετε την εγγύησή σας πίσω, να μην τα καταφέρετε. 
ΡΟΥΜΑΝΙΑΙΑΤΡΙΚΗ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΔΥΑΡΙ:ΕΩΣ 250 Στη Ρουμανία οι Έλληνες φοιτητές στη πόλη Ιάσιο στα τμήματα της Οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και Ιατρικής ξεπερνούν τους 1.000 σπουδαστές. Ενώ στο Βουκουρέστι οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν τα πολυτεχνεία τα οποία προσφέρουν Μηχανικές/Μηχανολογικές Σπουδές στα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΙΑΤΡΙΚΗΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ: 50-70Το κόστος ζωής συμπεριλαμβανομένης και της στέγασης δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ / μήνα. 
ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ-ΔΥΑΡΙ:150-200
ΔΩΜΑΤΙΟ:80
ΣΛΟΒΑΚΙΑΙΑΤΡΙΚΗΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ :120 
ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ –ΔΥΑΡΙ:220
ΒΡΕΤΑΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΝΟΜΙΚΗ –ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ 25Τ.Μ:625 *κοινόχρηστο μπάνιο & κουζίναΠολλά Πανεπιστήμια εξασφαλίζουν στους φοιτητές διαμονή για το πρώτο έτος σπουδών τους στις φοιτητικές εστίες προσφέροντάς τους ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση στις φοιτητικές υπηρεσίες-παροχές. Επίσης η Εθνική Ένωση Σπουδαστών έχει εξασφαλίσει μείωση των τιμών για λογαριασμό των μελών της. Με έκπτωση έως 50% σε βιβλία, έντυπο υλικό, τρόφιμα, ρούχα, ταξίδια και διασκέδαση η κάρτα της Εθνικής Ένωσης Σπουδαστών μειώνει σημαντικά το κόστος διαβίωσης.
ΙΤΑΛΙΑΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ-ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ 25Τ.Μ:450 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου