Ελλειμματική παραγωγή στα αποξηραμένα φρούτα παρατηρείται στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται με εισαγωγές από χώρες όπως η Τουρκία και οι ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση των αποξηραμένων δαμάσκηνων, η παραγωγή των οποίων μπορεί να αποφέρει καθαρό εισόδημα 1.000-1.500 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέση παραγωγή σε αποξηραμένους καρπούς είναι 800-900 κιλά το στρέμμα και η μέση τιμή 2-2,5 ευρώ το κιλό.
Με κόστος μάλιστα από 10.000 ευρώ, αγρότες αλλά και ιδιώτες μπορούν να στήσουν μικρές μονάδες αφυδάτωσης φρούτων. Οι θάλαμοι αφυδάτωσης είναι τα πιο απλά ξηραντήρια. Πρόκειται για ξηραντήρες απλής κατασκευής και μικρής απόδοσης που χρησιμοποιούνται για την αφυδάτωση κατά παρτίδες φρούτων και λαχανικών.
Η αποξήρανση των φρούτων -όπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο συντήρησης των νωπών φρούτων, αλλά και μία μέθοδο που δίνει δυνατότητα στους παραγωγούς να εμπορευτούν την παραγωγή των νωπών φρούτων, αργότερα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα άμεσης διάθεσης τους λόγω φθοράς, με τη μορφή των αποξηραμένων φρούτων.
Η αποξήρανση των φρούτων ήταν μία πρακτική που εφάρμοσαν πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, από τους οποίους διαδόθηκε στην Ευρώπη όπου αποτέλεσε μία μέθοδο συντηρήσεως των φρούτων η οποία εφαρμόζεται από πολλούς αιώνες μέχρι και σήμερα. Τα κυριότερα φρούτα στα οποία γίνεται αποξήρανση είναι τα σταφύλια για παραγωγή σταφίδας, τα σύκα, τα βερίκοκα, οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα κ.ά.
Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι οι σταφίδες, και ακολουθούν τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα και οι χουρμάδες. Αναλυτικότερα για κάθε ένα είδος αναφέρονται τα εξής:
Σταφίδες: Παράγονται με αποξήρανση των ποικιλιών του σταφυλιού, της κορινθιακής σταφίδας και της σουλτανίνας. Είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, βιταμίνης C, ενώ είναι πλούσιες σε σίδηρο και φυτικές ίνες. Είναι είδος που ωφελεί την υγεία του ανθρώπου επειδή, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών τους, μειώνουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο προσβολής από τα διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σύκα: είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, δεν περιέχουν λιπαρές ουσίες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αποτελούν επίσης καλή πηγή καλίου, ασβεστίου και σιδήρου. Περιέχουν β-καροτένιο και φολικό οξύ.
Βερίκοκα: είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και δεν περιέχουν λιπαρές ουσίες. Είναι μια καλή πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και καλίου. Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε β-καροτένιο.
Κεράσια: είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, E, Α, σιδήρου και ασβεστίου. Επίσης είναι άριστη πηγή βορίου και μαγνησίου που σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθούν στην καλή υγεία των οστών. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του οργανισμού.
Δαμάσκηνα: Μεγάλες προοπτικές έχουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στη χώρα μας επειδή θεωρούνται άριστο αποξηραμένο φρούτο λόγω των εξαιρετικών οργανοληπτικών του ιδιοτήτων αλλά και λόγω του ότι μπορούν να δώσουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Σήμερα η δαμασκηνιά για αποξήρανση καλλιεργείται κυρίως στη Σκόπελο η ποικιλία «Agen Σκοπέλου» που είναι κατάλληλη για παραγωγή αποξηραμένων δαμάσκηνων, καθώς και σε μερικά άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδος.
Η παραγωγή αποξηραμένων φρούτων αποτελεί έναν σημαντικό τομέα εμπορίας των φρούτων που εφόσον αναπτυχθεί σωστά, μπορεί να δώσει διέξοδο στις περιπτώσεις υπερπαραγωγής και εύρεσης αγορών για τα νωπά φρούτα, όπως συμβαίνει φέτος με την αγωνιώδη προσπάθεια των παραγωγών για εύρεση νέων αγορών λόγω των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία.
Η μεγάλη θρεπτική τους αξία είναι γνωστή στους καταναλωτές, αλλά και μέσα από επιστημονικές εργασίες.
Τα αποξηραμένα φρούτα, περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, Α, κάλιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το είδος του φρούτου. Επίσης μας γεμίζουν ενέργεια και περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που ωφελούν την υγεία μας όπως και τα νωπά φρούτα.
Η αποξήρανση των φρούτων γίνεται κατά δύο τρόπους. Με φυσικό τρόπο στον ήλιο ή τεχνητά σε ξηραντήριο. Για να έχουμε καλής ποιότητας αποξηραμένα φρούτα, θα πρέπει να γίνεται σε ξηραντήρια, ώστε η θερμοκρασία αποξήρανσης να μην υπερβαίνει ορισμένα όρια, ενώ η τελική υγρασία επίσης να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην αναπτύσσονται αργότερα μύκητες, βακτήρια κ.ά.
Πού θα απευθυνθώ Κάσσανδρος Γάτσιος. Γεωπόνος-σύμβουλος Επιχειρήσεων - Εταιρεία Symagro. Επιστημονικό &Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Τηλ. 6944846475 - 26510 07653
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου