Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ο Έλληνας που έκανε τους Δανούς να παραμιλάνε με τα γλυκά του


Της Βάσως Μιχοπούλου

Να είσαι Έλληνας, να ξεκινάς από το μηδέν τη ζωή σου και τη δουλειά σου σε μια ξένη χώρα του βορρά με διαφορετική νοοτροπία και φιλοσοφία στη κατανάλωση και να προσπαθείς να σταθείς σε ένα χώρο με πολλά αναγνωρισμένα ονόματα, δεν είναι ό, τι πιο εύκολο. Για το Νίκο Στράγκα όμως τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται ανοδικά, αφού μόλις μέσα σε δυο χρόνια λειτουργίας του μόλις 25 τ.μ. ζαχαροπλαστείου του στο κέντρο της Κοπεγχάγης έχει κάνει τους Δανούς να παραμιλάνε από τη…γλύκα!

Και δεν σταματάει εκεί. Τους "βομβαρδίζει" καθημερινά μέσα από την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του με γλυκά μυστικά και τους καθηλώνει. Έχει αποκτήσει φανατικούς τηλεθεατές και αγαπημένους πελάτες, ανάμεσα στους οποίους ηθοποιούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, τραγουδιστές, ενώ τα διάσημα πολύχρωμα μακαρόν του έχουν γίνει θεσμός για τους Δανούς. Η ισορροπία μεταξύ των γεύσεων και των μπαχαρικών, καθώς και η μινιμαλιστική εμφάνιση, είναι τα χαρακτηριστικά των δημιουργιών του. "Είμαι ο μόνος Έλληνας αυτή τη στιγμή στη Δανέζικη τηλεόραση, δεν υπάρχει άλλος. Πραγματικά το απολαμβάνω πολύ. Το να είσαι Έλληνας εδώ δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Τα πρώτα τρία χρόνια δυσκολεύτηκα πολύ. Όσο πιο γρήγορα αποδεχτείς τη κουλτούρα των ανθρώπων, τόσο πιο εύκολα ενσωματώνεσαι. Αυτό είναι κάτι που λείπει από μας. Δεν χαρακτηριζόμαστε για την ευελιξία μας ως λαός. Είμαστε αρκετά "κολλημένοι" σε πολλά. Ζούμε ακόμη με το "Κατοχικό σύνδρομο" και αυτό είναι μεταδοτικό στους νέους. Όταν βλέπεις την Ελλάδα από έξω ως απλός θεατής σου δίνει την εντύπωση ότι ζει ένα αρχαίο δράμα ", συμπληρώνει.

Το 2011 ο Έλληνας σεφ βραβεύτηκε με "Χρυσό σκούφο" στη Κοπεγχάγη για το καλύτερο γλυκό εκθρονίζοντας μεγάλα ονόματα του χώρου του. Ο ίδιος όμως δε μιλά για μυστικά επιτυχίας. "Για μένα δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Το μυστικό είναι το πάθος. Χωρίς πάθος δε γίνεται τίποτε. Μπορείς να δεις τη ζαχαροπλαστική από δυο οπτικές γωνίες, η μια είναι ως πάθος και δημιουργικότητα και η άλλη ως μπίζνες. Εγώ προσπαθώ να τα συνδυάζω. Αν με ρωτήσεις τι έχει αλλάξει από το 2011 που βραβεύτηκα θα σου πω ότι το μόνο που άλλαξε είναι ότι δουλεύω περισσότερο. Οι διακρίσεις δεν αφορούν το κοινό, αφορούν εσένα και το χώρο σου στον οποίο αποκτάς ένα πρεστίζ. Η αναγνωρισιμότητα δε σε καθιερώνει. Αυτό που σε καθιερώνει είναι η πολλή δουλειά. Καθημερινά ξεκινώ από τις έξι το πρωί και στην καλύτερη των περιπτώσεων τελειώνω στις επτά το απόγευμα.", λέει ο ίδιος.

Ο 38χρονος Νίκος Στράγκας με καταγωγή από την Καλαμάτα, γεννήθηκε στο Πασαλιμάνι και μεγάλωσε στο Κορυδαλλό. Το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει ναυτικός να οργώνει τις θάλασσες όπως ο παππούς και ο αδερφός του, αλλά τελικά η μοίρα του επιφύλασσε να "οργώνει" γευστικά τον ουρανίσκο των πιστών πελατών του. Πάντα όμως είχε μέσα του το μικρόβιο της μαγειρικής. "Ακόμη θυμάμαι τη μυρωδιά από το κέικ με πορτοκάλι που έφτιαχνε η μητέρα μου. Μάλιστα έβαζα το χέρι μου στην ωμή ζύμη και την έτρωγα. Πάντα ανακατευόμουν, μου άρεσε και τα κατάφερνα. Μαγείρευα πολύ καλά!. Εδώ βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μιλάμε για γκουρμέ γεύσεις. Υπάρχει επικοινωνιακό χάσμα όσον αφορά τις γεύσεις με την Ελλάδα. Ακόμη δεν έχω παρουσιάσει στους πελάτες μου παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Τελευταία μου στριφογυρίζει η ιδέα να πειραματιστώ με εργολάβους, το γνωστό ελληνικό γλυκό.", σχολιάζει ευχάριστα.

Ο ανήσυχος αυτός Έλληνας αποφοίτησε από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου και εργάστηκε στην αλυσίδα ξενοδοχείων "Hilton", εξασφαλίζοντας το εισιτήριο του για το εξωτερικό, καλύπτοντας τις ανάγκες της επιχείρησης από τη Σκωτία ως τη Δανία. Στη Δανία όμως τον κράτησε ο έρωτας. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Λότε και απέκτησε μαζί της την οκτάχρονη Σοφία και τον δεκατεσσάρων μηνών Μάρλει. Δε ξεχνάει όμως ποτέ την πατρίδα του και δε χάνει ευκαιρία να την επισκεφτεί. Σκοπεύει μάλιστα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του εκτός Δανίας, εντάσσοντας την Ελλάδα στα επιχειρηματικά του σχέδια." Η Δανία είναι μια πολύ οργανωμένη χώρα με πολλές κοινωνικές παροχές στις οποίες αν καλομάθεις δύσκολα τις απαρνιέσαι. Όμως δεν μπορώ χωρίς τον ήλιο της πατρίδας μου, τα φαγητά της μαμάς μου, τους φίλους μου, την οικογένειά μου για αυτό και σκοπεύω να αναπτυχθώ επιχειρηματικά για να έχω έναν ακόμη λόγο να έρχομαι στην Ελλάδα και να μένω όσο το δυνατόν περισσότερο. Ήδη έρχομαι δυο-τρεις φορές το χρόνο. Θα ήθελα να μένω μερικούς μήνες. Δε θέλω να αισθάνομαι ξένος όταν πατάω το πόδι μου στην πατρίδα μου.", συμπληρώνει ο ίδιος.

Αφήνοντας τη "μπουτίκ επιδορπίων" (dessert boutique), όπως αναγράφεται στη ταμπέλα, πληροφορούμαστε ότι στα άμεσα σχέδια του ευρηματικού αυτού Έλληνα είναι επίσης η επέκταση της επιχείρησης του στη μεγάλη αγορά της Κίνας και η δημιουργία μιας αλυσίδας καταστημάτων με αρτοποιήματα, η οποία ήδη ξεκινάει από τον Αύγουστο. "Το ψωμί σε κάθε μορφή είναι στη κουλτούρα των Δανών και νομίζω οτι αξίζει το κόπο να το δοκιμάσω. Γενικά σκέφτομαι πολύ καιρό πριν αποφασίσω να κάνω το επόμενο βήμα. Καλύτερα να πας αργά, παρά να τρέχεις και να σκοντάψεις. Πιστεύω οτι για αυτό το λόγο τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα."

Αν ρωτήσει κάποιος τον Νίκο Στράγκα αν η επιτυχία είναι θέμα τύχης ή ικανότητας θα σου πει και τα δύο. Για αυτόν όλη μας η ζωή είναι ένα πάζλ και η επιτυχία στηρίζεται στην ικανότητα να βρεις τα σωστά κομμάτια τη κατάλληλη στιγμή για να το συνθέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου