Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η έρημος στο Κατάρ πρασινίζει! Και αλλάζει το μέλλον των τροφίμων


Στο Κατάρ τα καλοκαίρια είναι μεγάλα και καυτά. Από τον Απρίλιο ως το τέλος Οκτωβρίου η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 32 έως και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και πολύ σπάνια να υπάρξει μία σταγόνα βροχής. Για να καλύψει τις ανάγκες ενός ραγδαία αυξανόμενου πληθυσμού, η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα αναγκάζεται να βασίζεται σε εισαγωγές για το 90% των τροφίμων της. Υπάρχει όμως μία ριζοσπαστική ιδέα που αναπτύσσεται –κόντρα σε όλες τις πιθανότητες- στο κέντρο της τεράστιας αραβικής ερήμου του Κατάρ.

Ονομάζεται The Sahara Forest Project ή SFP (Εγχείρημα Δάσος της Σαχάρα).

Το SPF δημιουργήθηκε για να βρεθεί ένας τρόπος, όχι μόνο να καλλιεργούνται τρόφιμα στην έρημο, αλλά και αυτό να γίνεται βιώσιμα – δηλαδή το περιβάλλον να βελτιώνεται, όχι να επιδεινώνεται.

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές του, το SPF είναι «σχεδιασμένο για να αξιοποιεί ότι έχουμε αρκετό και να παράγει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο, χρησιμοποιώντας την έρημο, αλμυρό νερό και διοξείδιο του άνθρακα για την παραγωγή τροφής, νερού και ενέργειας».

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και ο πληθυσμός αυξάνεται, αυτή η πρωτοβουλία στο Κατάρ γίνεται όλο και πιο σχετική με όλους εμάς.

Εάν μπορούμε να μάθουμε πώς να καλλιεργούμε τροφή με βιώσιμο τρόπο σε τόσο αφιλόξενες συνθήκες, το γεωργικό μέλλον του κόσμου μπορεί να μην είναι τόσο θολό όσο φαίνεται.

Η κατασκευή της πιλοτικής εγκατάστασης των 10.000 τ.μ στο Κατάρ ξεκίνησε το 2012. Βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ντόχα, πλησίον ενός εργοστασίου βιομηχανικής αμμωνίας.

Οι κύριες τεχνολογίες που ενσωματώνονται στο έργο περιλαμβάνουν: εστιασμένη ηλιακή ενέργεια, αναβλάστηση και θερμοκήπια που ψύχονται με αλμυρό νερό.


Η πιλοτική εγκατάσταση του SPF συμπεριλαμβάνει την πρώτη μονάδα «εστιασμένης ηλιακής ενέργειας» στο Κατάρ. Η μονάδα χρησιμοποιεί καθρέφτες για να αντανακλά και να εστιάζει τις ηλιακές ακτίνες, πολλαπλασιάζοντας την ηλιακή ενέργεια που λαμβάνεται. Στην επόμενη φάση, αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού, τροφοδοτώντας έναν ατμοστρόβιλο. Στον πιλότο η ενέργεια που παράγεται χρησιμοποιείται για να μετατρέψει μέρος του αλμυρού νερού σε γλυκό.


Το αλμυρό νερό ψύχει τα θερμοκήπια, επιτρέποντας καλλιέργεια όλο το χρόνο. Το αλμυρό νερό περνάει από κυψελοειδείς δέσμες από χαρτόνι, ενώ ηλιακά τροφοδοτούμενοι ανεμιστήρες τραβούν καυτό αέρα μέσα στο θερμοκήπιο. Καθώς το αλμυρό νερό εξατμίζεται στον καυτό αέρα, ο αέρας ψύχεται και αποκτά περισσότερη υγρασία.



Αυτά τα αγγουράκια καλλιεργούνται μέσα σε ένα από τα θερμοκήπια. Τα θερμοκήπια μπορούν να παράγουν όσο και μία ευρωπαϊκή φάρμα, αλλά παίρνουν ενέργεια μόνο με ηλιακή ενέργεια και αλμυρό νερό.




Πηγή: Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου