Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο μακροβιότερος «Παπαγάλος» παγκοσίως είναι... ελληνικός


Σήμερα, μετά από 95 χρόνια, το εργοστάσιο στα Οινόφυτα παράγει ετησίως περί τα 6,5 εκατ. κιλά καφέ, καλύπτοντας τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις εξαγωγές στις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως.

Το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης έρευνας και επίπονων προσπαθειών που ξεκίνησε το 1919, άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στην κατηγορία του καφέ, διατηρώντας μετά από 95 ολόκληρα χρόνια ακόμη εν ζωή τον μακροβιότερο ελληνικό «Παπαγάλο»! Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικού καφέ έχει την υπογραφή... Λουμίδης Παπαγάλος, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα πώλησης «έτοιμου καφέ Λουμίδης» στον Πειραιά, σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν τα τρία αδέλφια, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσονας αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, φτάνοντας στην Αθήνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι τρεις νεαροί από την Κάρυστο Ευβοίας, «οπλισμένοι» με όνειρα, θάρρος και φιλοδοξίες, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια μικρή επιχείρηση στον Πειραιά, με δανεικά από φίλους και συγγενείς. Με επίμονη εργασία αυξάνουν σιγά σιγά την απογραφή του καταστήματος, προσθέτοντας ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων στους πελάτες που ανέδειξαν τον καφέ τους στο πλέον δημοφιλέστερο στο είδος του.

Στην αρχή η γειτονιά και μετέπειτα ολόκληρη η περιοχή επιβράβευσε τους νέους επιχειρηματίες για την ευγένεια και την ειλικρίνειά τους, μεγεθύνοντας σταθερά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Σύντομα άρχισαν να διανέμουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα άρμα αλόγου και στη συνέχεια ποδήλατα και κατόπιν φορτηγά. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτέλεσε ισχυρό δείγμα της θέλησης για σκληρή δουλειά, αποτελώντας καινοτομία ευρηματικότητας για εκείνη την εποχή.

Σε λίγα χρόνια, ανοίγει το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα πώλησης καφέ στον Πειραιά, ένα ακόμη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ δημιουργείται το δίκτυο διανομής σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, σηματοδοτώντας την επέκταση του «Λουμίδη» στην ελληνική οικογένεια.

Η εμπορική ονομασία «Παπαγάλος» γίνεται συνώνυμο με τον καφέ, ενώ το όνομα «Λουμίδης» αποτελεί εγγύηση ποιότητας.

Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου σχεδόν τα πάντα είχαν καταστραφεί και τα τρία αδέρφια έπρεπε να ξεκινήσουν πάλι με ό,τι είχε διασωθεί. Το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο χτίστηκε το 1956 και οι καταναλωτές αγκάλιασαν θετικά τη νέα αυτή προσπάθεια. Ενώ, το 1974 η οικογένεια Λουμίδη αποφασίζει να επενδύσει σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, δημιουργώντας ένα νέο εργοστάσιο με χώρους αποθήκευσης και επεξεργασίας καφέ.

Το εργοστάσιο στα Οινόφυτα παράγει ετησίως περί τα 6,5 εκατ. κιλά ελληνικού καφέ, ενώ μόλις στην τελευταία δεκαετία έχει διπλασιαστεί ο όγκος παραγωγής, που καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε ελληνικό καφέ, αλλά και τις εξαγωγές στις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως. Τα προϊόντα του ελληνικού καφέ «Λουμίδης Παπαγάλος», ταξιδεύουν σήμερα σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Μέση Ανατολή. Η συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία Nestle, έρχεται το 1987, αποτελώντας απαραίτητο βήμα προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του ονόματος Λουμίδη με την ποιότητα των προϊόντων της στο πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής. Αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας η Nestle Ελλάς διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος σε κάθε παραγωγικό στάδιο ξεχωριστά, με στόχο ένα τελικό αποτέλεσμα που καλύπτει απόλυτα τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Η τέχνη του καφέ
Τα τελευταία χρόνια ο Λουμίδης Παπαγάλος βάζει την τέχνη σε κάθε ελληνικό σπίτι. Μέσω της συνεργασίας του με τους γνωστότερους Ελληνες ζωγράφους (Σάμιος, Σταθόπουλος, Κτιστοπούλου και Μυταράς) έχει δημιουργήσει μια σειρά αντικειμένων (πιατάκια, φλιτζάνια, κανάτες, ποτήρια κ.ά.) ταιριάζοντας έτσι την απόλαυση της τέχνης με την απόλαυση του καφέ.

Τα μικρά αντικείμενα τέχνης που δημιουργεί ο «Λουμίδης Παπαγάλος» συντροφεύουν, εδώ και χρόνια, την απόλαυση του αγαπημένου ελληνικού καφέ. Ο «έτοιμος καφές Λουμίδης» (και από το 1926 Λουμίδης Παπαγάλος) έγινε γρήγορα διάσημος για πολλούς λόγους, όπως το εξαιρετικό χαρμάνι του, το πλούσιο άρωμά του, η μοναδική του γεύση και οι προσεχτικά επιλεγμένοι κόκκοι του.

Με τα χρόνια, ο Λουμίδης Παπαγάλος, καθιερώθηκε ως ο παραδοσιακός, αυθεντικός ελληνικός καφές, ο «ειδικός» στην κατηγορία του, με βασικό σλόγκαν... έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες!

Success story
  • 1919: Ανοίγει στον Πειραιά το πρώτο καφεκοπτείο έτοιμου καφέ Λουμίδης και το 1923 λειτουργεί το δεύτερο κατάστημα
  • 1926: Κατοχύρωση της εμπορικής ονομασίας Παπαγάλος. Έναρξη της πώλησης ελληνικού καφέ «Παπαγάλος».
  • 1928-1950: Δημιουργία άλλων 4 καταστη-μάτων Λουμίδης.
  • 1955: Δημιουργία της πρώτης βιομη-χανικής μονάδας παραγωγής ελληνικού καφέ.
  • 1987: Εξαγορά της «Λουμίδης Α.Ε.» από τη Nestle.
  • 1994: Αναβάθμιση των πετρόμυλων άλεσης του ελληνικού καφέ σε υψηλότατης τεχνολογίας μύλους.
  • 2005: Επέκταση αποθηκών για την εξυπηρέτηση των μοντέρνων αναγκών Logistics.


Κ. Ζακυνθινός, ΗΜΕΡΗΣΙΑ