Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

«Χρυσή ευκαιρία» για τον ελληνικό κλάδο ένδυσης

Για πρώτη φορά μετά από περίπου δέκα χρόνια ο ελληνικός κλάδος ένδυσης έχει στα χέρια του μία «χρυσή ευκαιρία» ουσιαστικής ανάκαμψης και ανάπτυξης των εξαγωγών κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αλλά και τα δυνατά εγχώρια brands, συμπεριλαμβάνουν πλέον τις ελληνικές παραγωγικές εταιρείες που έχουν τα πλεονεκτήματα του ποιοτικού design και καθετοποιημένης παραγωγής, στις επαναλαμβανόμενες παραγγελίες τους.

«Τα μεγάλα brands αποφεύγουν πλέον τα μεγάλα αποθέματα. Κάνουν βέβαια πάλι τις αρχικές μεγάλες παραγγελίες τους σε Ασία και Τουρκία, αλλά τις μικρότερες, τις συμπληρωματικές όπως και αυτές που είναι ποιοτικότερες, τις δίνουν στη περιοχή που βρίσκονται και λειτουργούν. Στο κομμάτι αυτό, η ελληνική βιομηχανία- που έχει την καθετοποίηση, το εξαιρετικής ποιότητας βαμβάκι, τις λίγες πλέον αλλά πολύ σύγχρονες μονάδες της κλωστοϋφαντουργίας και της χημικής επεξεργασίας, όπως και δυνατές επιχειρήσεις ένδυσης- μπορεί να εκμεταλλευτεί μία νέα χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ένδυσης Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) Θεόφιλος Ασλανίδης, με την ευκαιρία παρουσίασης του ευρωπαϊκού έργου ΄TEX-MED Clusters’.

To 2014, o κλάδος ένδυσης συνεχίζει εξαγωγικά στα επίπεδα των πρώτων μηνών του 2013, μίας χρονιάς που ήταν η πρώτη θετική σε τζίρους (+1%) και εξαγωγές (+1,1%), μετά το 2008.

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε στην ένδυση αύξηση κατά 1% (-19,8% το 2012) ενώ στην κλωστοϋφαντουργία σημείωσε κάμψη -4,9% (-21,7% το 2012).

Για την ένδυση ήταν η πρώτη θετική χρονιά μετά το 2008. Σ’ αυτό συνέβαλε η αύξηση των εξαγωγών κατά 1,1% (-10% το 2012) και κυρίως των εξαγωγών πλεκτών ενδυμάτων +3,7% (-9,4% το 2012).

Άλλωστε, όσοι άντεξαν στη μακροχρόνια κρίση (στο άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς και την κινεζική επέλαση), βγήκαν πιο δυνατοί στο διεθνή ανταγωνισμό. Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά, το 2013, αυξήθηκε η απασχόληση στην ένδυση κατά 8,5%.

Μέσα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) και τον αναπτυξιακό πυλώνα «Δημιουργικές Βιομηχανίες», η ένδυση μπορεί να ενισχυθεί, ενώ παράλληλα, προοπτικές διανοίγονται και μέσω του TEX-MED Clusters, όπου οκτώ περιοχές από επτά χώρες της Μεσογείου, θα συνεργαστούν αναπτύσσοντας δικτυώσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός υπερ-cluster, μίας μεγα- δικτύωσης, που θα λειτουργήσει σαν «αντίδοτο στα υπερ- clusters Toυρκίας και Ασίας.

Από ελληνικής πλευράς στο TEX-MED συμμετέχει η Κεντρική Μακεδονία με εκπρόσωπο το ΣΕΠΕΕ.

Η Κ. Μακεδονία θεωρείται η σημαντικότερη περιοχή ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα. Συγκεντρώνει περίπου 950 επιχειρήσεις (το 43% του κλάδου) και απασχολεί 13.500 εργαζόμενους (το 46%) μόνο στην παραγωγή. Μαζί με τους απασχολούμενους στον πρωτογενή (αγρότες) τομέα και το εμπόριο οι απασχολούμενοι στην αλυσίδα Ε/Κ ξεπερνούν τους 30.000 εργαζόμενους. Επίσης, η περιοχή αυτή θεωρείται το σημαντικότερο εξαγωγικό κέντρο του κλάδου με αξία εξαγωγών 860 εκατ. ευρώ (ποσοστό 78%).

Ο ελληνικός κλάδος ένδυσης, όπως υποστηρίζουν οι τεχνικοί σύμβουλοι του Προγράμματος, δεν περιορίζεται εντός της χώρας μας, αλλά ουσιαστικά αφορά και την ανάπτυξη επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων σε ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία. Έτσι, το μέγεθός του πλησιάζει τις 130.000 θέσεις εργασίας ( από αυτές οι περίπου 100.000 σε Ελλάδα σε πρωτογενή τομέα, μεταποίηση και εμπορία) ενώ ο συνολικός τζίρος υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ και πλησιάζει τα 3 δισεκατομμύρια.

Στο TEX-MED συμμετέχουν 8 clusters, περιοχές με σημαντική συγκέντρωση επιχειρήσεων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Μεσόγειο. Οι περιοχές είναι το Πράτο στην Ιταλία, το Σαμπαντέλ-Καταλονία στην Ισπανία, η Θεσσαλονίκη-Κεντρική Μακεδονία , η Τύνιδα και το Μοναστήρι στην Τυνησία, η Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο, η Παλαιστίνη και το Αμμάν στην Ιορδανία.

Το ΤΕΧ- ΜΕD, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και διετή διάρκεια (2014-2015), χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ENPI CBC Mediterranean Sea Basin Programme 2007-2013.

«Μέσα από το έργο, προσπαθούμε να συνδυάσουμε σε ένα υπερ-cluster, τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι κλάδοι της παραπάνω περιοχές. Οι κλάδοι σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα έχουν υψηλό design, αυξημένη επιχειρηματικότητα και προστιθέμενη αξία, αλλά έχουν ελλείψεις σε τεχνικά και παραγωγικά στελέχη, ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τις νότιες χώρες. Εάν σε επίπεδο φορέων αλλά και επιχειρήσεων υπάρξει αυτή η συνεργασία, τότε μπορούμε να ανταγωνιστούμε Ασιατικές χώρες και Τουρκία στην αγορά της Ευρώπης», εξήγησε ο κ. Ασλανίδης.

Στη παρούσα φάση, το κάθε cluster προχωράει μία μελέτη του κλάδου στην περιοχή του. Ο ΣΕΠΕΕ ήδη, απευθύνει ερωτηματολόγια σε 40 υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις, ενώ συγκεντρώνει στοιχεία και από δευτερογενείς πηγές. Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μία διήμερη συνάντηση όλων των εταίρων που θα παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε περιοχής.




της Άννης Καρολίδου, VORIA.GR