Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Επιχορηγήσεις 140 εκατ. σε νέους για επενδύσεις σε αγροτικά προϊόντα

Ανοδική πορεία εκτιμάται ότι καταγράφουν οι επενδύσεις στη γεωργία, καθώς προχωρεί σταδιακά, έστω και με χρονική καθυστέρηση, η έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται σχέδια, τα οποία κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας-τετραετίας παρέμεναν στα «χαρτιά».

Ο αντίκτυπος της επενδυτικής αναθέρμανσης στη γεωργία έγινε άμεσα ορατός στην αγορά, καθώς διπλασιάσθηκαν μεταξύ του 2013 και του 2012 οι πωλήσεις τρακτέρ, ενώ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως το 2014 μπορεί να καταγραφεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

Τα σημάδια αυτής της αλλαγής και του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη γεωργία είναι έκδηλα ακόμη και στο μέγεθος της 25ης έκθεσης «Agrotica», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και είναι διπλάσια σε μέγεθος, σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη διοργάνωση του 2012. Ειδικότερα, η πορεία της αγοράς των γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) στην Ελλάδα το 2013 ήταν έντονα ανοδική, καθώς οι πωλήσεις τους σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση και έφτασαν τα 1.100 τρακτέρ, έναντι 543 το 2012.

Η ανανέωση του γεωργικού στόλου (τρακτέρ) στην Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια, καθώς σύμφωνα και με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ παραμένει ξεπερασμένος τεχνολογικά με μέση ηλικία περίπου 23 έτη, η οποία είναι αρκετά υψηλότερη από το αντίστοιχο μέγεθος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός επιβαρύνει το κόστος και την ποιότητα παραγωγής, με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη η αντικατάστασή του.

Επιχορηγήσεις
Προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης και η ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών, μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Για το 2014 εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως η ενίσχυση της αγοράς των τρακτέρ θα συνεχιστεί. Ωστόσο, όπως επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, το μέγεθος της αγοράς απέχει ακόμη σημαντικά από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, όταν οι πωλήσεις των τρακτέρ έφταναν τις 3.500-4.000 μονάδες ετησίως.Η σωρευτική πτώση της αγοράς των τρακτέρ προσέγγισε το 80% μεταξύ των ετών 2007-2012, καθώς η αναμονή έγκρισης των Σχεδίων Βελτίωσης είχε «παγώσει» την αγορά και οι αγρότες περίμεναν και δεν προχωρούσαν σε επενδύσεις ανανέωσης του εξοπλισμού τους.

Το σκηνικό δεν έχει μεταβληθεί μόνο για τις εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις τρακτέρ, αλλά και για τους εγχώριους κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων, οι οποίοι ταλανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της ύφεσης και της απουσίας έγκρισης των Σχεδίων Βελτίωσης. Η υποχώρηση του τζίρου σ' αυτές τις επιχειρήσεις προσέγγισε το 60%-70%, αλλά αναμένεται θετικότερη η συνέχεια, εφόσον αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πρόσβασης των αγροτών σε χρηματοδότηση.

Ενισχύσεις για νέους αγρότες
Προς την κατεύθυνση της στήριξης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα είναι προσανατολισμένες και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για κίνητρα σε 10.000-11.000 νέους αγρότες.

Σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύψους 140 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει εγκρίνει η Ε.Ε. προβλέπει υψηλή χρηματική ενίσχυση για νέους, που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, ως πριμ πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο.

Το πριμ θα δοθεί σε νέους αγρότες ηλικίας έως 40 ετών, που έχουν πάρει την απόφαση να εγκαταλείψουν την πόλη και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, αλλά και μια ελκυστική επαγγελματική καριέρα στην ελληνική ύπαιθρο. Την ίδια στιγμή πρόσφατα η Ελλάδα έφτασε στα 100 τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχει καταχωρίσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης. Έτσι, η Ελλάδα είναι η πέμπτη στην Ε.Ε. με τα περισσότερα προϊόντα ΠΟΠ, τα οποία είναι βασικό εργαλείο ανάδειξης του εγχώριου αγροδιατροφικού προτύπου παραγωγής τροφίμων.Η κατοχύρωση των προαιρετικών σημάτων ποιότητας (ΠΟΠ και ΠΓΕ) καταδεικνύουν και την ποικιλομορφία των παραγωγικών συστημάτων της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αγροτικά προϊόντα, που εμφανίζουν σημαντική δυναμική και επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΠΕ, είναι τα εξής:

Οπωροκηπευτικά: Η ζήτηση για υψηλής ποιότητας συσκευασμένα και πιστοποιημένα προϊόντα φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Ορισμένα προϊόντα, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια, φράουλες, ακτινίδια, βερίκοκα, ροδάκινα, σπαράγγια και πιπεριές, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, τόσο γιατί η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όσο και γιατί το εξαγωγικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα αυτά αυξάνεται συνεχώς.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικότερα στην παραγωγή τυριών και γιαουρτιού.

Κρασί: Η χώρα μας είναι προικισμένη με ιδιαίτερα ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες αναφορικά με την παραγωγή κρασιού. Τα ελληνικά κρασιά έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση και προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον.

Βιολογικά προϊόντα: Η αγορά βιολογικών προϊόντων θεωρείται από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες στην Ευρώπη στην παραγωγή βιολογικών εσπεριδοειδών, σταφυλιών και ελαιόλαδου.



Δ.  ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ