Μία κτηνοτροφική οικογένεια από την περιοχή της Θεσσαλονίκης έκανε γνωστά σε όλη την Ελλάδα τα προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα από το καζάν ντιπί μέχρι πιο πρόσφατα το frozen yogurt πάντα κάτω από την ετικέτα«Βουβαλινό». Πρόκειται για την οικογένεια Μπέκα, η οποία με ιστορία πέντε γενιών στην κτηνοτροφία πίστεψε στο βουβαλινό γάλα και επένδυσε στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων από το γάλα των βουβαλιών της λίμνης Κερκίνης.
Το 1994 ο Γιάννης Μπέκας, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Ζωϊκής Παραγωγής της Λάρισας δημιουργεί μία πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα και στη συνέχεια το 2005 περνάει στη μεταποίηση δημιουργώντας στη Σίνδο μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βουβαλινών γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην αρχή παράγει γάλα, τυρί και βούτυρο σιγά-σιγά όμως προσθέτει και άλλα προϊόντα: γάλα κακάο, γιαούρτι, ρυζόγαλο, κρέμα, αριάνι, καϊμάκι, καζάν ντιπί και από το καλοκαίρι του 2012 παγωτό και παγωμένο γιαούρτι.
Η οικογένεια Μπέκα ήταν η πρώτη που έμαθε στην αγορά της Αθήνας τα γαλακτοκομικά προϊόντα από βουβάλι, ενώ σήμερα διαθέτει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα σε μικρές ποσότητες και σε επιλεγμένα σημεία. Πωλήσεις γίνονται και στο εξωτερικό σε καταστήματα delicatessen Ελλήνων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Κύπρο.
Όπως λέει στη Voria.gr ο 41χρονος σήμερα Γιάννης Μπέκας η ζήτηση για τα προϊόντα «Βουβαλινό» αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο, η μονάδα περιορίζεται από την έλλειψη πρώτης ύλης. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα 2.800 βουβάλια εκ των οποίων το 80% βρίσκεται στην Κερκίνη. Η οικογένεια Μπέκα επεξεργάζεται περίπου 500 κιλά γάλα την ημέρα, που προμηθεύεται από την Κερκίνη.
Βουβαλινό γάλα το θαυματουργό
Το βουβαλινό γάλα έχει ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών, ψωρίασης, εκζέματα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Το φρέσκο γάλα ειδικά συνιστάται ως τροφή αδύνατων και ασθενών ανθρώπων.
Είναι απόλυτα υγιεινό γιατί τα βουβάλια ευδοκιμούν χωρίς την ανάγκη ζωοτροφών ή αντιβιοτικών, ενώ γρασίδι, τριφύλλι και άχυρο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους.
Το βουβαλινό γάλα της οικογένειας Μπέκα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο και 40% περισσότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα. Αποτελεί, επίσης, πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης Α και φυσικών αντιοξειδωτικών.
voria.gr