Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος διοικεί την εταιρεία του από έρημο νησί


Της Carol Matlack

Θα μπορούσατε να διοικήσετε την εταιρεία σας εξ αποστάσεως από ένα έρημο νησί; Ο Γάλλος επιχειρηματίας Gauthier Toulemonde ετοιμάζεται να το κάνει. Ξεκινώντας στα μέσα Οκτωβρίου θα περάσει 40 ημέρες σε ένα ακατοίκητο νησί της Ινδονησίας, όπου θα ζει σε σκηνή και να διοικεί την εκδοτική του εταιρεία μέσω δορυφορικού τηλεφώνου και σύνδεσης στο Internet που θα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες.
Ο 54χρονος Toulemonde, ένας λάτρης των ταξιδιών και της περιπέτειας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές στο Βόρειο Πόλο και τον Αμαζόνιο, λέει ότι η τηλεδιοίκηση σε στυλ Ροβινσόνα Κρουσό θα είναι «ένα είδος εργαστηρίου που θα δοκιμάσει εάν είναι δυνατό για κάποιον να εργαστεί όταν βρίσκεται μακριά από τον πολιτισμό».
Πρώην τραπεζικός, ο Toulemonde από το 2003 υπήρξε συνιδιοκτήτης της Timbropresse, ενός εκδοτικού ομίλου με με έδρα το Παρίσι, και εκδότης δύο περιοδικών που βγάζει ο οίκος, ένα για συλλέκτες γραμματοσήμων και ένα άλλο για επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων. «Θα προσπαθήσω να συνεχίσω τη δουλειά μου σαν να ήμουν στο γραφείο μου στο Παρίσι», λέει .
Ο Toulemonde σχεδιάζει γράφει καθημερινά στο blog του μέσω της ιστοσελίδας σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί και να κάνει τακτικές δημοσιεύσεις στη σελίδα του Facebook. (Προς το παρόν, η ιστοσελίδα είναι μόνο στα γαλλικά, αλλά λέει ότι μπορεί να ξεκινήσει μια αγγλική έκδοση του blog του.)
Ο Raphaël Domjan, ένα Ελβετός λάτρης επίσης των ταξιδιών και της περιπέτειας, ήταν ο οδηγός ενός ηλιακού καταμαράν με το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου και στο ταξίδι αυτό συμμετείχε και ο Toulemonde. Με τη σειρά του ο Domjan θα συνοδεύσει τον συνταξιδιώτη του μένοντας μαζί του στο νησί τις πρώτες τρεις μέρες. Θα βοηθήσει να ρυθμιστούν τα ηλιακά πάνελ που πρόκειται να τροφοδοτούν με ρεύμα τον υπολογιστή και το δορυφορικό τηλέφωνο του Toulemonde.
Το να δουλεύει κανείς πάνω σε μια τροπική παραλία μπορεί να ακούγεται δελεαστικό, αλλά η υποδομή που θα περιβάλλει τον Toulemonde δεν θα έχει τίποτα να κάνει με τον Club Med. Η σκηνή του θα βρίσκεται σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, μας λέει, για την προστασία του από τα πλήθη των φιδιών και των σκορπιών που βρίθουν στο νησί, ενώ θα πρέπει κοιμάται οπωσδήποτε κάτω από κουνουπιέρα. Θα έχει μαζί του μερικές σακούλες ρύζι, αλλά κατά τα άλλα θα πρέπει να ψαρεύει και να κυνηγά για να τρώει.
Ο Toulemonde δεν αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία του νησιού για λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει γλυκό νερό, γι΄ αυτό σχεδιάζει να μαζεύει το νερού της βροχής και να αφαλατώνει το θαλασσινό νερό μέσω μιας φορητής συσκευής. Οι ηλιακοί συλλέκτες θα του παρέχουν αρκετή ενέργεια ώστε να μπορούν να λειτουργούν οι ηλεκτρονικές συσκευές του για μέγιστο χρόνο 8 ωρών την ημέρα, λέει.
Παρά τις πρωτόγονες συνθήκες, ο Toulemonde λέει ότι υπήρξε «ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που επικοινώνησαν μαζί μου και ενδιαφέρονταν να δουν πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει. «Σαράντα μέρες μοναξιάς, λέει, «είναι ο χρόνος που απαιτείται για την αποτοξίνωση από τη σύγχρονη ζωή».

Η Matlack είναι ανταποκρίτρια στο Παρίσι για το Bloomberg Businessweek.