Η ιδέα της πρωτότυπης εμπορικής αξιοποίησης του μοναδικού «βουνίσιου» τσαγιού, από τη Μακεδονική Ζυθοποιία, πήρε σάρκα και οστά μετά την άρση απαγόρευσης παραγωγής αναψυκτικών και χυμών στους ίδιους χώρους που παράγεται και η μπίρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα συμβόλαια με παραγωγούς της ακριτικής Ξάνθης για την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας. Και αυτή τη φορά, οι θησαυροί της ελληνικής φύσης έρχονται να «απαντήσουν» στις σύγχρονες ανάγκες για καλή υγεία και ευεργετική απόλαυση, μέσα από μια συσκευασία Tuvunu...
Eνα υγιεινό αναψυκτικό, χωρίς συντηρητικά, που παράγεται στο εργοστάσιο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, από τσάι βουνού, μέλι και χυμό λεμονιού καταφέρνει να κατακτήσει τον κόσμο, έχοντας ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες διάθεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Από την επίσημη εμφάνιση του (στην Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2012», στην Κομοτηνή), οι εμπνευστές του επιδιώκουν το προϊόν να κατευθύνται κατά κύριο λόγο στη διεθνή αγορά, στοχεύοντας παράλληλα στη δημιουργία μιας μεγάλης οικογένειας υγιεινών αναψυκτικών, με βάση τα χιλιάδες βότανα της ελληνικής γης.
Για την απρόσκοπτη παραγωγή του Ice Tea Tuvunu, ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Πολιτόπουλος, έχει επενδύσει στη δημιουργία δικών της εκτάσεων φυτείας τσαγιού. Ενώ, έχει συνάψει συμφωνίες με περίπου 200 παραγωγούς της Ξάνθης για την προμήθεια 80 τόνων καλλιέργειας τσαγιού. Παράλληλα, δινοντας βάρος στους ελέγχους και την ποιότητα της πρώτης ύλης και τα υπόλοιπα συστατικά του Tuvunu, είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης, δηλαδή το λεμόνι και το μέλι.
Η απλή όσο και ευφυής ιδέα του Ice Tea Tuvunu έχει κερδίσει και το ενδιαφέρον του βρετανικού δικτύου BBC, αναδεικνύοντας σε ρεπορτάζ του την ελληνική καινοτομία.
Έχοντας κατοχυρώσει με παγκόσμιες πατέντες την παραγωγή, αλλά και το ίδιο το προϊόν, το Ice Tea Tuvunu αποτελεί την αρχή μιας νέας κατηγορίας που θέλει να λανσάρει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, δίδοντας μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη της μεταποίησης και του πρωτογενούς τομέα. Παγωμένα ροφήματα με χαμομήλι, τήλιο, φασκόμηλο αλλά και ο συνδυασμός τους, αποτελούν για τη διοίκηση, τα επόμενα βήματα προιοντικής ανάπτυξης.
Στο παρελθόν το τσάι του βουνού αποτελούσε βασικό στοιχείο της γαστρονομικής παράδοσης στα ελληνικά χωριά και καταναλωνόταν σαν ζεστό αφέψημα.Μάλιστα, η συλλογή του αποτελούσε μια ολόκληρη τελετουργία. Το μόνο όπλο του καλλιεργητή ήταν τα χέρια του και απλά γεωργικά εργαλεία, όπως μικρά δρεπάνια και σκαλιστήρια.Το ίδιο ακριβώς γίνεται και σήμερα.
Οι καλλιεργητές Tuvunu φτάνουν στα κτήματά τους πριν την ανατολή. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι. Το μέρος του φυτού που συλλέγεται είναι η ταξιανθία σε πλήρη άνθηση μαζί με 5-6 εκατοστά βλαστού. Η αποξήρανση διαρκεί περίπου 8 ημέρες και τα αποξηραμένα λουλούδια μπορούν να συντηρηθούν για χρόνια εφόσον προφυλλάσσονται από την υγρασία.
Ελληνικά βότανα
Η χώρα μας διαθέτει περισσότερα από 14 είδη βουνίσιου τσαγιού (σιδερίτη) και είναι ο μόνος τόπος στον κόσμο μέχρι στιγμής, που καλλιεργείται συστηματικά και σύμφωνα με τα πρότυπα της βιοκαλλιέργειας – έτσι, όπως έχει διδάξει η ίδια η φύση. Με πλούσια οφέλη για τον οργανισμό, το τσάι του βουνού είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και βακτηριοστατικό, κάνει καλό στο στομάχι, στο αναπνευστικό, στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, στην ισορροπία του στομάχου και στην κυκλοφορία του αίματος
«Ονειρευόμαστε να κάνουμε τα μοναδικά ελληνικά βότανα, γνωστά και περιζήτητα σε όλο τον πλανήτη. Θέλουμε και μπορούμε» όπως διατίνεται η διοίκηση της εταιρείας, τονίζοντας πως «Η ελληνική φύση μας προσφέρει τους εξαιρετικούς της θησαυρούς, που μπορεί να απαντήσουν στις διαχρονικές ανάγκες για καλή υγεία, ευεργετική απόλαυση και ισορροπημένη ανάπτυξη».
Με αυτό το όραμα και με την επιδίωξη ό,τι παράγει να είναι καλό για τον καταναλωτή, τον καλλιεργητή και το περιβάλλον στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, υιοθετώντας μία σειρά από «πράσινες» πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο παραγωγής, διαχείρισης και διακίνησης των προϊόντων , όπως η χρήση συσκευασιών που ανακυκλώνονται κατά 99,9% και η τιμολόγηση βάσει της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται ανά προϊόν.
Για την απρόσκοπτη παραγωγή του Ice Tea Tuvunu, έχει συνάψει συμφωνίες με περίπου 200 παραγωγούς της Ξάνθης για την προμήθεια 80 τόνων καλλιέργειας τσαγιού.
Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και το μέρος του φυτού που συλλέγεται είναι η ταξιανθία σε πλήρη άνθηση μαζί με 5-6 εκατοστά βλαστού.
Η χώρα μας διαθέτει περισσότερα από 14 είδη βουνίσιου τσαγιού (σιδερίτη) και είναι ο μόνος τόπος στον κόσμο μέχρι στιγμής, που καλλιεργείται στα πρότυπα της βιοκαλλιέργειας
Οι συσκευασίες ανακυκλώνονται κατά 99,9% μειώνοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται ανά προϊόν.