Η στροφή στο επιχειρηματικό μοντέλο της Apple από τον Τιμ Κουκ έφερε την Apple πάνω από τα 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.
Η πρώτη εταιρεία που έσπασε το «φράγμα» των 2 τρισ. δολαρίων σε κεφαλοποίηση είναι η Apple, υπογραμμίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την επιτυχή πορεία του CEO της Τιμ Κουκ στα ηνία της εταιρείας και στην αλλαγή σελίδας του τεχνολογικού κολλοσού.
Όταν ο ισχυρός άνδρας της Apple ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας η κεφαλαιοποίηση της έφτανε τα 348,8 δισ. δολάρια στις 24 Αυγούστου 2011, και πλέον μετά από σχεδόν 9 χρόνια ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια. Με το κεφάλαιο του Στιβ Τζομπς να έχει κλείσει, και την ανάπτυξη του κινητήριου μοχλού για την Apple, αυτή των iPhone να επιβραδύνεται από το 2015, ο Κουκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των υπηρεσίων. Αυτό περιλαμβάνει διάφορα κομμάτια όπως είναι οι αγορές από τo iTunes, το App Store, το AppleCare και το Apple Pay. Παράλληλα τα τελευταία δύο χρόνια, η Apple άρχισε να λανσάρει νέες συνδρομητικές υπηρεσίες για να ενισχύσει την θέση της, όπως είναι το Apple News+, ένα πακέτο ψηφιακών περιοδικών και το Apple TV +, ανταγωνιστής των Netflix και Disney +. Πέρυσι, η Apple παρουσίασε επίσης την Apple Card, σε συνεργασία την Goldman Sachs.
«Όταν σκεφτόμαστε την Apple, μακροπρόθεσμα, δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτό που εστιάζουν άλλοι αναλυτές, όπως οι πωλήσεις iPhone και οι πωλήσεις συσκευών. Πραγματικά εστιάζουμε στις υπηρεσίες τους» δήλωσε στο CNBC ο Nick Grous της Ark Invest.
Από τον Στιβ Τζομπς στον Τιμ Κουκ
Το 2017, ο Κουκ έθεσε έναν φιλόδοξο αναπτυξιακό στόχο για την εταιρεία από το Κουπερτίνο. Ο ίδιος ήθελε να διπλασιάσει τα έσοδα από τις υπηρεσίες σε διάστημα 4 ετών από το 2016 έως το τέλος του 2020. Και όμως πέτυχε αυτό τον στόχο νωρίτερα από που είχε θέσει, και πιο συγκεκριμένα στο β’ τρίμηνο του 2020, με την εταιρεία να ανακοινώνει έσοδα από υπηρεσίες ύψους 13,16 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 22% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον Tom Forte, αναλυτή της D.A. Ο Davidson, ο νέος θρίαμβος τη Apple υπογραμμίζει τα μοναδικά πλεονεκτήματα του Κουκ σε σύγκριση με τον ιδρυτή της Στιβ Τζομπς. «Ο Στιβ Τζομπς επικεντρωνόταν σε λίγα πράγματα που έπρεπε να κάνει και να τα κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα. Τότε ήρθε ο Κουκ που έδωσε άλλη ώθηση σε διαφορειτικά τμήματα της Apple όπως είναι οι υπηρεσίες. Η Apple δεν πρόκειται απλώς μια εταιρεία hardaware» δήλωσε ο ίδιος στο CNBC. Το κομμάτι των υπηρεσιών της Apple εξακολουθεί να είναι το ήμισυ του μεγέθους των iPhone και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά καθώς πολλές από τις υπηρεσίες της Apple, όπως είναι το AppleCare ή το App Store, στοχεύουν άμεσα στην υπάρχουσα βάση των 1,5 δισεκατομμυρίων συσκευών. Και όμως οι πωλήσεις των συσκευών iPhone αναμένεται να αυξηθούν το φθινόπωρο σύμφωνα με αναλυτές, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα συσκευή με 5G.
Δισεκατομμυριούχος ο Κουκ
Η εκτόξευση της Apple, «έστειλε» τον Κουκ στην ελίτ των δισεκατομμυριούχων με την περιουσία του να ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Billionaires Index. Ο CEO της Apple κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του από τα 350 δισ. δολάρια που ήταν, όταν πέθανε ο ιδρυτής της εταιρείας Στιβ Τζομπς, στο 1 δισ. δολάρια το 2020. Ο 59χρονος ισχυρός άνδρας της Apple κατέχει αυτή τη στιγμή 847.969 μετοχές, ή περίπου το 0,02% των μετοχών της Apple, αξίας περίπου 375 εκατ. δολαρίων. Τα έσοδα από προηγούμενες πωλήσεις μετοχών, μερίσματα και άλλες αποζημιώσεις προσθέτουν άλλα 650 εκατ. δολάρια στην περιουσία του, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Το «άλμα» της Apple στα 2 τρισ. δολάρια κεφαλοποίηση -αφήνοντας πίσω της την Microsoft- σηματοδοτεί μια επιβράβευση από τους επενδυτές στην αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας, με τον Τιμ Κουκ να καρπώνεται την επιτυχία από το ρίσκο που πήρε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου