Οι οικονομικές δραστηριότητες των ομογενών στη Νίκαια, την Αντίπ και τις Κάννες στην Κυανή Ακτή ήταν στο επίκεντρο της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Εκεί μιλήσαμε με τον Θεόφιλο Πετρίδη που πήγε στην Γαλλία στις αρχές της κρίσης για να ανοίξει το πρώτο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα στην Κυανή Ακτή και τον Ιάσονα Διρμίκη που έχει εταιρεία με ενοικιαζόμενα πολυτελή αυτοκίνητα που μεταφέρουν διασημότητες στην περιοχή.
Γιώργος Πετρίδης- Θεόφιλος Πετρίδης
Ο Θεόφιλος Πετρίδης έφτασε πριν 8 χρόνια στη Γαλλία με τον αδελφό του Γιώργο χωρίς να ξέρει γαλλικά αλλά κατάφερε να ανοίξει το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο, ονόματι Olive, στην Κυανή Ακτή που τα πηγαίνει μάλιστα εξαιρετικά καλά.
Ο ίδιος παραδέχεται πως αυτό που έκανε, να ανοίξει εστιατόριο στη ‘Μέκα’ της εστίασης, θέλει εκτός από θάρρος και λίγη τρέλα. Για κάπου 20 χρόνια είχε εταιρεία διακοσμήσεων στην Θεσσαλονίκη που έκανε δουλειές με 5στερα ξενοδοχεία και βίλες ενώ είχε διακοσμήσει πάνω από 100 καταστήματα εκτός Ελλάδος εκ των οποίων το 80% στην Γερμανία.
Βλέποντας την κρίση, ο ίδιος αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερο να βλέπει που πάει η αγορά παρά να της πηγαίνει κόντρα. ‘Ενας φίλος τον παρακίνησε να πάνε στα δύσκολα στη Γαλλία και να ανοίξουν εστιατόριο αν και θα μπορούσε πιο εύκολα να είχε πάει στη Σουηδία ή την Γερμανία καθώς η σύζυγός τους είναι 3ης γενιάς Ελληνίδα απο την Σουηδία και οι γονείς της ήταν σεφ.
Στη Γαλλία βρήκε ένα μαγαζί κλειστό σε μια μαρίνα στο πρώτο χωριό με λιμάνι μετά τις Κάννες και αποφάσισε να επενδύσει, ανοίγοντας το πρώτο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα στην γαλλική Ριβιέρα σε απόσταση 40 λεπτά απο το Μονακό.
Ερωτηθείς σχετικά με τις γαστρονομικές προτιμήσεις, ο ίδιος ανέφερε πως οι ‘Ελληνες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη γεύση αλλά οι Γάλλοι ξέρουν καλύτερα τι τρώνε και τι πρέπει να τρώνε.
Οι Γάλλοι είναι πολύ φιλέλληνες, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι έχει πελάτες ‘Ελληνες δεύτερης γενιάς και ‘Ελληνες που πάνε εκεί για επιχειρηματικούς λόγους. Το 25% των πελατών είναι Σουηδοί και σ’αυτό βοηθά ότι η σύζυγός του μιλά την γλώσσα τους. Η πλειοψηφία πάντως των πελατών του είναι Γάλλοι.
Τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι ο μουσακάς και το σουβλάκι καθώς και χταπόδι βραστό σε κρασί, που μετά το περνάνε από grill, με σαλάτα που είναι συνταγή από την Κάρπαθο. ‘Ολα τα προϊόντα του εστιατορίου προέρχονται και έρχονται απο την Ελλάδα.
Στους Γάλλους δεν αρέσουν τα μπαχαρικά γιατί θεωρούν πως το προϊόν θα πρέπει να είναι γευστικό από μόνο του.
Αναφορικά με το ελληνικό κρασί, ο ίδιος παραδέχεται πως ήταν δύσκολο να το περάσουν στους πελάτες τους, αλλά πάντως σιγά-σιγά οι Γάλλοι έμαθαν να εκτιμούν και να προτιμούν τα ελληνικά κρασιά.
Το πιάτο κοστίζει 21 ευρώ κατά μέσο όρο ανέφερε, προσθέτοντας ότι η φορολογία είναι υψηλή ενω τα ενοίκια είναι υψηλά αλλά και σταθερά καθώς πολλά επαγγελματικά ακίνητα ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το εστιατόριο προτιμά την εποχική λειτουργία, κλείνει από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και ανοίγει ξανά τον Μάρτιο.
Ο Ιάσων Διρμίκης με τον πατέρα του
Ιάσονας Διρμίκης, λιμουζίνες στην Αντίπ
Ο παππούς του κ. Διρμίκη άνοιξε τουριστικό γραφείο (Classic Tours) στη Γαλλία το 1954 στο Παρίσι. Στο ξεκίνημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχε έλθει στο γραφείο του ο Αριστοτέλης Ωνάσης και είχαν σημαντική συνεργασία, τόνισε.
Το τουριστικό γραφείο έφερνε Γάλλους στην Ελλάδα και το κράτησε μέχρι το 1973 που επέστρεψε στην πατρίδα.
Ο Ιάσων Διρμίκης γύρισε στη Γαλλία με τους γονείς του και έβγαλε σχολή για γυμναστές αλλά δεν είχε δουλειές και από το 2011 άνοιξε την εταιρεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων που του επέτρεψε να γνωρίσει πολλές διασημότητες. Η Μπιγιονσέ, η Σακίρα, ο Αράμποφ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ανάμεσα στους πελάτες της εταιρείας του.
Η συνήθης διαδρομή που κάνουν οι λιμουζίνες της εταιρείας του είναι από την Αντιπ (Αντίπολη) στο Μονακό και αρκετοί πελάτες του είναι Ρώσοι.
Όσον αφορά τις χρεώσεις, μια κούρσα από και προς το αεροδρόμιο από τις Κάννες και το Μόντε Κάρλο με λιμουζίνα κοστίζει 140-150 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου