Σελίδες

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Τι συμβολίζει το δαγκωμένο μήλο στο logo της Apple;

Ένα από τα πιο διάσημα logo αναμφίβολα είναι αυτό της εταιρείας- κολοσσού Apple. Αν και η επιλογή του μήλου δείχνει αυτονόητη, εξαιτίας του ονόματος της εταιρείας, το γεγονός ότι αυτό απεικονίζεται δαγκωμένο σε ένα σημείο, έγινε αντικείμενο διατύπωσης πολλών θεωριών.

Η πιο δημοφιλής και η πιο σαγηνευτική θεωρία, γύρω από το logo της εταιρίας, υποστηρίζει ότι η επιλογή έγινε ως φόρος τιμής στον Alan Turing, τον σπουδαίο επιστήμονα που έθεσε τις βάσεις για τους σύγχρονους υπολογιστές, έκανε πρωτοποριακές μελέτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και ξεκλείδωσε τους κωδικούς των ασυρμάτων των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο τραγικός του θάνατος συνέβη μια δεκαετία μετά το τέλος του πολέμου. Λόγω του γεγονότος ότι ήταν ομοφυλόφιλος βρέθηκε αντιμέτωπος με την κοινωνική κατακραυγή και εξαναγκάστηκε, προκειμένου να γλιτώσει τη φυλακή, να δεχτεί μια «θεραπεία» ενέσεων οιστρογόνων, που θα κατέστελλαν υποτίθεται την ομοφυλοφιλία του. Η θεραπεία γυναικείων ορμονών διέλυσε σωματικά και ψυχολογικά τον σπουδαίο αυτό επιστήμονα, με αποτέλεσμα να πεθάνει δαγκώνοντας ένα μήλο δηλητηριασμένο με κυάνιο στις 7 Ιουνίου του 1954.


Ο Alan Turing

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο θάνατός του ήταν σκόπιμος οπότε και θεωρήθηκε αυτοκτονία. Η μητέρα του, εντούτοις,  υποστήριξε επίμονα ότι ο θάνατος οφειλόταν στην απρόσεκτη αποθήκευση εργαστηριακών χημικών ουσιών. Οι φίλοι του ισχυρίστηκαν ότι ο Turing είναι πιθανό να είχε αυτοκτονήσει με αυτόν τον τρόπο, για να "δώσει" στη μητέρα του κάποια εναλλακτική αιτία για το θάνατο του. Λέγεται, ακόμη, ότι στον Turing άρεσε από μικρός το παραμύθι της Χιονάτης η οποία δάγκωσε ένα μήλο και έπεσε σε ύπνο μέχρι να την ξυπνήσει ο πρίγκηπας, και με αυτό το τρόπο της χιονάτης επέλεξε να αυτοκτονήσει.

Κι η ιστορία συνεχίζεται ως εξής: Όταν δύο επιχειρηματίας από το Στάνφορντ αναζητούσαν ένα logo για τη νέα τους εταιρεία υπολογιστών, θυμήθηκαν τον Turing και την συνεισφορά του. Έτσι επέλεξαν, ως φόρο τιμής στον τρόπο που πέθανε, ένα logo που να απεικονίζει ένα μήλο με μια δαγκωματιά.

Αυτή, φυσικά, είναι μια πολύ ωραία ιστορία, την οποία ο Steve Jobs απέφυγε να διαψεύσει, ενώ άνθρωποι της Apple διαβεβαίωναν ότι είναι αληθινή. Όμως, όπως φαίνεται, δεν ισχύει. Από ό,τι φαίνεται ξεκίνησε αυτή η φήμη γύρω στο 2001, όταν είχε σκηνοθετηθεί μια ταινία για τους άνδρες που έσπασαν τον Κωδικό Enigma.

Μία άλλη θεωρία που έχει κυκλοφορήσει αναφέρει ότι το μήλο αντιπροσωπεύει τη γνώση, όπως αυτό που δάγκωσαν ο Αδάμ και η Εύα ή το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα. Η δε δαγκωνιά (Bite) συμβολίζει το byte, τη μονάδα μέτρησης ποσότητας πληροφορίας στα υπολογιστικά συστήματα. Σε σχέση με το Νεύτωνα, πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο logo της εταιρίας, που σχεδιάστηκε από τον συνέταιρο του Jobs, Ron Wayne (ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε) έδειχνε ένα δέντρο με ένα μήλο και τον Νεύτωνα να στέκεται από κάτω. 

                                                                                  Το πρώτο logo της Apple

Αυτό το logo κράτησε μόνο ένα χρόνο και στη συνέχεια άλλαξε από τον γραφίστα Rob Janoff. Αυτός, σε συνέντευξή του στο CreativeBits, απέρριψε όλες τις θεωρίες, τον Νεύτονα, τη Βίβλο, το byte και τον Turing ως αστικούς μύθους.

Ο γραφίστας παραδέχεται ότι δεν έλαβε ξεκάθαρες οδηγίες για το logo από τον Jobs. Αν και δεν ξεκαθαρίζει πώς του ήρθε η ιδέα να σχεδιάσει απλά ένα μήλο, ο λόγος που έβαλε εκεί την δαγκωνιά είναι πολύ απλός. Έγινε, όπως εξήγησε για λόγους κλίμακας. Το μήλο φαίνεται δαγκωμένο, ώστε να μπορείς να καταλάβεις, ακόμα κι όταν το logo είναι πολύ μικρό, πως πρόκειται για ένα μήλο και όχι για ένα κεράσι. 

                                                        
                                                        Κάπως έτσι θα έδειχνε το logo χωρίς τη διαγκωνιά

Aυτή φαίνεται να είναι, δυστυχώς η απλή και ελάχιστα ποιητική αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου