Σελίδες

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Τα προβλήματα Ευρώπης και Ελλάδας σε κοινωνιολογικό συνέδριο στην Αθήνα

Παρουσία 3500 συνέδρων, άνοιξε τις εργασίες του στο Μέγαρο Μουσικής το 13ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ένωσης, με προσκεκλημένους από 70 χώρες.

Το Συνέδριο -χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ- θέλει να προάγει τον ευρύτερο προβληματισμό για την Ευρώπη, τις προκλήσεις και τις προοπτικές που διανοίγονται, έχει τίτλο «Unmaking Europe, capitalism, solidarities, subjectivities» και χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές το σημαντικότερο και μεγαλύτερο ως τώρα.

Τα νεωτερικά στοιχεία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Λέανδρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι επίσης η πρώτη φορά που διεξάγεται στην Ελλάδα, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Παντείου Νίκος Λέανδρος, αναπληρωτής πρυτάνεως Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στη θεματολογία διευκρινίζει ότι αφορά τα προβλήματα της Ευρώπης και της Ελλάδας που σχετίζονται με τη μετανάστευση, την οικονομική κρίση και την κρίση του ευρώ και δημιουργούν προβλήματα ταυτότητας, δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν το 10% του συνόλου των ομιλητών και πολλές παρουσιάσεις αφορούν την Ελλάδα, σε όλο το φάσμα της κρίσης, οικονομικής και κοινωνικής τις αιτίες και τις προοπτικές υπέρβασης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε σχέση με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Ερωτηθείς για τη δική του παρουσίαση, μας απαντά ότι αφορά τις εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που αναδεικνύονται. Θέλουμε να δείξουμε, σημειώνει, ότι οι εξελίξεις δεν είναι μόνον η παρακμή αλλά παρέχουν και νέες δυνατότητες, οι οποίες σχετίζονται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο.

Το πρώτο που βλέπουμε, συνεχίζει, είναι ότι υπάρχει μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος στο διαδίκτυο, που δίνει δυνατότητες και στην παραγωγή της είδησης, αλλά και στη διαχείριση του κοινού πχ στοιχεία διαδραστικότητας, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, πολλούς συνδεδεμένους διαδικτυακούς τόπους, νέα εργαλεία.

Ένα άλλο νεωτερικό στοιχείο που επισημαίνει είναι ότι έχουμε αρκετές προσπάθειες στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων που αφορούν εφαρμογές στην κινητή τηλεφωνία, δηλαδή νέα πεδία ανάπτυξης και διαχείρισης της πληροφορίας και νέες μορφές ιδιοκτησίας, όπως η κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Ως ελληνική ιδιαιτερότητα, σημειώνει την κρίση αξιοπιστίας των παραδοσιακών μέσων στην Ελλάδα – εθνικές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια -η οποία προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης.

Αφ ετέρου, λέει, η μεγάλη ένταση της οικονομικής κρίσης, προκάλεσε πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και πιό πολλές δυσκολίες στις επενδύσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η γενική διαπίστωση είναι ότι στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί περισσότερο ο χώρος του διαδικτύου με πολλές παθογένειες, αντιγραφές, προχειρότητα, ανώνυμες ειδήσεις. Ο κόσμος στρέφεται στο διαδίκτυο και στο Facebook ή άλλους διαδικτυακούς τόπους.

Ως προς την έλλειψη αξιοπιστίας που εμφανίζουν συχνά οι ειδήσεις στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι υπάρχει μια τεράστια συζήτηση για τα fake news, καθώς λόγω της ανωνυμίας, πολλαπλασιάζονται οι ψευδείς πληροφορίες.

Και ποιο είναι το αντίδοτο; Εδώ υπογραμμίζει ότι έχουν σημαντικό ρόλο οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, οι δημοσιογραφικές ενώσεις , τα πανεπιστήμια και η πολιτεία που πρέπει να επιμείνουν στην ποιότητα και στην εκπαίδευση του κοινού, ώστε να αποκτήσει πιο απαιτητικά κριτήρια: πχ είναι ενυπόγραφο, το άρθρο; Και αν ναι από ποιόν; Το μέσον είναι υποχρεωμένο να κάνει διασταύρωση γιατί λογοδοτεί, ενώ ένας ανώνυμος μπορεί να γράφει ό,τι θέλει,

Πρέπει να προσπαθήσουμε προς την καλή κατεύθυνση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή καταλήγει ο κ. Λέανδρος.

Η πρώτη συνεδρίαση με Ντέιβιντ Χάρβεϊ και Εύα Ιλούζ

Η πρώτη συνεδρίαση έγινε με τη συμμετοχή του διεθνώς γνωστού καθηγητή Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Χάρβεϊ με την παρουσίαση «Όταν το χρήμα προδίδει την αξία».

Ο κ. Χάρβεϊ θεωρεί ότι η κατάργηση της σύνδεσης χρυσού – δολαρίου το 1971 σηματοδότησε την έναρξη τεράστιων οικονομικών και γεωγραφικών εξελίξεων του καπιταλισμού και έγινε πηγή πολλαπλών ανισορροπιών.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και η καθηγήτρια στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Εύα Ιλούζ με θέμα «Evaluation, valuation and devaluation. Sexuality and the Techno Capitalist Self”, μια παρουσίαση που θέλει να δείξει «πως οι τρεις κύριες δραστηριότητες της καπιταλιστικής οικονομίας μεταφέρονται στο βασίλειο της σεξουαλικότητας».

Χαιρετισμό απηύθυνε πριν την έναρξη των εργασιών ο ΓΓ Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα του συνεδρίου, είπε ότι τις τρεις ημέρες που θα διαρκέσει θα γίνουν συζητήσεις για τις παθογένειες και τις ευκαιρίες του ώριμου καπιταλισμού και τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον για τις κοινωνίες μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνιολόγων Φρανκ Βελτς και ο προεδρεύων της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής Απόστολος Παπαδόπουλος.

Το συνέδριο το οποίο συνδιοργανώνεται από τα Πανεπιστήμια, Πάντειο και Χαροκόπειο, θα συνεχίσει τις εργασίες του επί τρεις ημέρες, στις αίθουσες των εν λόγω πανεπιστημίων, στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιούνται και «κοινωνιολογικοί περίπατοι», όπως μας εξήγησε η συντονίστρια των εθελοντών κ. Δελαπόρτα, τονίζοντας ότι στόχος αυτών των περιπάτων είναι αφ’ ενός να αναδειχθεί η ιστορία και η ομορφιά της πόλης των Αθηνών (πχ Αρχαία Αγορά) αλλά και η πτυχή της πόλης που φιλοξενεί πρόσφυγες (πχ Ομόνοια).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου