Πολλές φορές ακούμε ότι κάποιος μπορεί να γίνει επιχειρηματίας, ακόμα κι αν δεν «το ‘χει» από την αρχή. Διαβάζοντας και μαθαίνοντας πράγματα. Έτσι μπορεί να βελτιωθεί και τελικά να φτάσει στην επιχειρηματική επιτυχία.
Τώρα όμως, θα δούμε την άλλη άποψη. Που λέει ότι επιχειρηματίας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. Αυτή την άποψη παραθέτει σε άρθρο του το αμερικανικό Fortune. Σημειώνοντας μάλιστα, ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει 3 βασικά χαρακτηριστικά.
1. Ηγετική ικανότητα: Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να «βλέπει» αυτό που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να δουν. Να αναπτύσσει ένα όραμα και με βάση αυτό να καταφέρνει να πείθει και άλλους να ενταχθούν στην ομάδα του. Παράλληλα, πρέπει να πείσει τους όποιους επενδυτές, ότι αξίζει να επενδύσουν το χρήμα και το χρόνο τους, έτσι ώστε ένα project να αναπτυχθεί και να ανοιχθούν νέες ευκαιρίες στο μέλλον. Ο ιδρυτής είναι ο ηγέτης και η «σπονδυλική στήλη» του οράματος, όπως λέει το Fortune.
2. Επιμονή: Η οικοδόμηση μια επιχείρησης είναι μια σκληρή δοκιμασία και απαιτεί προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Ο ιδρυτής πρέπει να προσέχει, έτσι ώστε όλα να λειτουργούν σωστά. Ακόμα και στις αποτυχίες, πρέπει να είναι εκεί, έτσι ώστε η εταιρία να συνεχίσει τη διαδρομή της. Ποιο είναι το «κλειδί» σε όλα αυτά; Η επιμονή.
3. Μη παραίτηση: Οι επιχειρηματίες πάντα έχουν άγχος. Προφανώς το να έχεις μια δική σου εταιρία, δεν έχει καμία σχέση με το να δουλεύεις ως υπάλληλος αλλού. Οι δυσκολίες θα προκύψουν και ενδεχομένως σε κάποιες από αυτές δεν θα ξέρεις ποια είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να πάρεις. Το σίγουρο είναι όμως ότι δεν πρέπει να τα παρατήσεις. «Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα», τονίζει το Fortune στο άρθρο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου