Σελίδες

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ο Ηλίας αποδεικνύει καθημερινά ότι η διαφορετικότητα δεν επηρεάζει την παραγωγικότητα


Μπορεί η ελληνική αγορά εργασίας να έρθει πιο κοντά στα άτομα με αναπηρία; Πριν απαντήσεις αφιέρωσε λίγο χρόνο στην ιστορία του Ηλία Αρκουδέα, προϊσταμένου τμήματος της Microsoft και Ambassador του Career Fair.4all που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Τεχνόπολη

Η Πρώτη Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία, Career Fair.4all, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο ξένισε αρκετούς και όχι άδικα, καθώς η χώρα μας δεν φημίζεται για τη μέριμνα σε ζητήματα προσβασιμότητας, υποδομών, πολλώ δε μάλλον ένταξης ΑμεΑ στην αγορά εργασίας. Για τον Ηλία Αρκουδέα ωστόσο η διοργάνωση, που επαναλήφθηκε το προηγούμενο Σάββατο στην Τεχνόπολη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την έμπρακτη ανατροπή της τρέχουσας κατάστασης, στοχεύοντας στην προσωπική επαφή όσο το δυνατόν περισσοτέρων ατόμων με στελέχη εταιριών.

Ο Ηλίας κλήθηκε να αναδιοργανώσει τη ζωή του στα 33 του λόγω της κινητικής αναπηρίας που του προκάλεσε ένας σοβαρός τραυματισμός σε τροχαίο το 2010. Έχοντας ζήσει 11 χρόνια στο εξωτερικό, μπήκε στον πειρασμό να εγκαταλείψει την Ελλάδα για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου έννοιες όπως σεβασμός, πρόσβαση, ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυτονόητες για ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία.

"Όμως αγαπώ τον τόπο μου" είπε ο ίδιος στο News247. "Θεωρώ πως βελτιωνόμαστε συνεχώς στο κομμάτι της αντίληψης και σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία και επίσης πιστεύω πως όταν είσαι παραγωγικός στην ίδια σου την χώρα η συνεισφορά είναι ακόμα σημαντικότερη. Μέχρι στιγμής νιώθω δικαιωμένος με την απόφασή μου και θέλω να πιστεύω πως και στην αγορά εργασίας η κατάσταση θα βελτιωθεί".

Σήμερα είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού της Microsoft. Ξεπερνά τα εμπόδια με άκαμπτη θέληση και δεν σταματά να θέτει στόχους, ενώ προσπαθεί να συνδυάζει την καριέρα με τον αθλητισμό, έχοντας διακριθεί στην κολύμβηση και τη ξιφασκία.

Τον συναντήσαμε στο χώρο εργασίας του και συζητήσαμε μαζί του.


Πώς αποφάσισες να λάβεις μέρος στο Career Fair.4all;

Το πρώτο Career Fair 4 All που πραγματοποιήθηκε το 2016 ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και μόλις το πληροφορήθηκα, ενημέρωσα την εταιρία στην οποία εργάζομαι προτείνοντας να παραστεί ενεργά στο φετινό event. Πέραν της Microsoft που είναι χορηγός, χαίρομαι που μπορώ να συνεισφέρω και εγώ με την παρουσία μου.

Για εσένα, πόσο εύκολο ήταν να επανενταχθείς στην αγορά εργασίας μετά τον τραυματισμό σου; Ποια εμπόδια συνάντησες και πώς τα ξεπέρασες, κατέχοντας πλέον τη θέση του επικεφαλής τμήματος σε μια μεγάλη εταιρία;

Η όποιου είδους επανένταξη είναι δύσκολη ύστερα από μία τόσο μεγάλη αλλαγή, έτσι και στην αγορά εργασίας, αρχικά είχα πολλές αμφιβολίες για το αν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στις εκάστοτε απαιτήσεις. Το βασικό εμπόδιο που αντιμετώπισα ήταν η δυσκολία να μπορώ να εργάζομαι πολλές ώρες όντας συνέχεια καθιστός στο αμαξίδιο. Αυτό όμως αντιμετωπίζεται με σεβασμό στις νέες ανάγκες του οργανισμού και με έξυπνα διαλείμματα αποφόρτισης από την συνεχή αυτή στάση. Από εκεί κ πέρα δεν άλλαξε τίποτα, η επαγγελματική μας πορεία εξαρτάται καθαρά από την θέληση και τους στόχους που βάζουμε.

Σε γενικές γραμμές, το ποσοστό ανθρώπων με αναπηρία εκτός αγοράς εργασίας παραμένει υψηλό, με αποτέλεσμα ένα ενεργό ανθρώπινο δυναμικό να παραμένει αναξιοποίητο. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σου και πώς μπορεί να ανατραπεί;

Οι παράγοντες μπορεί να ποικίλλουν και ακόμη και λόγω ειδικών καταστάσεων (όπως ιατρικών για παράδειγμα) να καθίσταται αδύνατο για κάποια άτομα με αναπηρία να εργαστούν, παρά την θέλησή τους. Αυτό όμως αφορά μόνο έναν μικρό αριθμό και θεωρώ πως υπάρχουν κάποια βασικά αίτια που στερούν την εργασία και παραγωγικότητα από το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑμεΑ.

Αρχικά θεωρώ πως στην χώρα μας δεν έχει επιτευχθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό η εξίσωση μεταξύ ενός ατόμου με αναπηρία και ενός σωματικά ικανού στον εργασιακό τομέα και ας μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες. Φυσικά υπάρχουν εταιρίες που κατανοούν και σέβονται την διαφορετικότητα αλλά ακόμη είναι σε μικρούς αριθμούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερες προσλήψεις αυτών στο γενικότερο σύνολο.

Ένας άλλος λόγος είναι οι πρακτικές δυσκολίες λόγω των ελλιπών υποδομών, το φάσμα του οποίου μάλιστα μπορεί να ξεκινήσει από τα πανεπιστήμια που είναι θεμελιώδη για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία μέχρι και τον ίδιο εργασιακό χώρο, όπου σχετικά λίγες εταιρίες παρέχουν εντελώς προσβάσιμο, καθώς και οι μεγάλες πολυεθνικές.

Θα μπορούσα να προσθέσω και το γεγονός ότι λόγω έλλειψης κανόνων ή μη τήρησης αυτών, δεν υπάρχει κάποια προστασία στο να προβλέπεται ένα ποσοστό ατόμων με αναπηρία να απασχολείται σε έναν οργανισμό, όχι μόνο στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης αλλά και γενικότερα, κάτι που συμβαίνει και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής δομής στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Η ανατροπή όλων αυτών των καταστάσεων (αφύπνιση, υποδομές, νομολογίες σε ισχύ) μπορεί να συμβεί μόνο έμπρακτα και το Career Fair 4 All είναι ένα σωστό και πολύ ενδιαφέρον πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς θα συμβούλευες ένα φίλο, άτομο με αναπηρία, να κινητοποιηθεί προκειμένου να ενδυναμώσει το επαγγελματικό του προφίλ;

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, όπου ακόμη και τα πιο παραδοσιακά εργασιακά περιβάλλοντα δίνουν την θέση τους στα δυναμικά και τα πάντα αλλάζουν σε πολύ μικρά διαστήματα. Συνέπεια αυτού είναι οι γνώσεις, οι ικανότητες και οι συνήθειές μας σε στάσιμα μοτίβα να θεωρούνται σε ελάχιστο χρόνο ξεπερασμένες και αυτό να μας καθιστά πλέον μη ανταγωνιστικούς. Το πιο δυνατό επαγγελματικό προφίλ και αυτό που επιβιώνει σήμερα είναι αυτό της προσαρμοστικότητας στην εκάστοτε αλλαγή. Το (κοινό) μυστικό είναι η συνεχής μάθηση, να βρίσκουμε και να αφομοιώνουμε γρήγορα τα νέα πρότυπα που μας φέρνουν σε πλεονεκτική θέση και να είμαστε “ανήσυχοι”.

Εσύ προσωπικά είχες την ευκαιρία να ακολουθήσεις μια καριέρα στο εξωτερικό, όπου τα πράγματα είναι ενδεχομένως καλύτερα σε ό,τι αφορά τις υποδομές, την προσβασιμότητα κλπ. Γιατί επέλεξες να μείνεις και να προσπαθήσεις στην Ελλάδα;

Έχω ζήσει στο εξωτερικό 11 χρόνια μεταξύ σπουδών και εργασίας. Μετά τον τραυματισμό μου όντως υπήρξαν έντονες σκέψεις να επιστρέψω σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι τόσο λόγω των διαφόρων εμποδίων που οφείλονται στην κρίση αλλά κυρίως λόγω των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία στην Ελλάδα, καθώς σε άλλες χώρες υπάρχει καλύτερη παιδεία και η προσβασιμότητα θεωρείται αυτονόητη. Όμως αγαπώ τον τόπο μου, θεωρώ πως βελτιωνόμαστε συνεχώς στο κομμάτι της αντίληψης και σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία και επίσης πιστεύω πως όταν είσαι παραγωγικός στην ίδια σου την χώρα η συνεισφορά είναι ακόμα σημαντικότερη. Μέχρι στιγμής νιώθω δικαιωμένος με την απόφασή μου και θέλω να πιστεύω πως και στην αγορά εργασίας η κατάσταση θα βελτιωθεί.


Έχεις στο ενεργητικό σου ορισμένες διακρίσεις στη κολύμβηση και στην ξιφασκία. Πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός και πώς συνδυάζεται ο πρωταθλητισμός με την καριέρα;

Εάν ο αθλητισμός θεωρούνταν πάντα ένα σημαντικό στοιχείο στην ζωή μας, στην σημερινή ειδικά ψηφιακή εποχή όπου η καθιστική εργασία και το internet με τα κοινωνικά δίκτυα και τα παιχνίδια μας καθηλώνουν σε ένα γραφείο και έναν καναπέ, αποδεικνύεται ακόμα πιο κρίσιμος όσο και ευεργετικός. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά (θεωρώ ως τα πιο σημαντικά την αυτοπειθαρχία, την σημασία της προσπάθειας και το ότι μαθαίνεις να μην παραιτείσαι) και μας κάνουν πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ο πρωταθλητισμός είναι κατά μια έννοια ο αθλητισμός με αγωνιστικά στοιχεία, προσπαθούμε δηλαδή να βελτιώσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να ανταγωνιστούμε άλλους για να διακριθούμε. Για την καριέρα θα μπορούσα να ισχυριστώ πως είναι και αυτή ένας ορισμός πρωταθλητισμού με παρόμοιες αρχές, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το “άθλημα” είναι το business και η “διάκριση” η επίτευξη υψηλών και απαιτητικών στόχων όχι μόνο ενδοεταιρικά αλλά και εν σχέσει με τον ανταγωνισμό. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η οποιαδήποτε μορφή πρωταθλητισμού προϋποθέτει πολλή κατανάλωση προσωπικού χρόνου καθώς και μεγάλα σωματικά και ψυχικά αποθέματα, το να συνδυάσει κανείς πολύ υψηλούς αθλητικούς στόχους και παράλληλα να κάνει και μια πολύ επιτυχημένη καριέρα είναι πιθανόν όχι αδύνατο αλλά σίγουρα πάρα πολύ δύσκολο, κυρίως λόγω χρονικών περιορισμών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου