Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Πόσο καιρό προσαρμογής χρειάζεται ένας νέος Έλληνας στη Γερμανία;


Αλήθεια, πόσο καιρό χρειάζεται ένας νέος Έλληνας για να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα και τα εργασιακά δεδομένα της Γερμανίας; Ένα μήνα, ένα χρόνο ή πολύ περισσότερο;

Κάποιοι ίσως σπεύσουν να απαντήσουν ότι προσαρμόζονται εύκολα σε νέες συνθήκες και ότι τους πήρε πολύ λίγο χρόνο για να συνηθίσουν το νέο περιβάλλον της Γερμανίας. Πρόκειται για την εξαίρεση στον κανόνα αφού κατά μέσο όρο οι Έλληνες χρειάζονται τρία χρόνια για να βάλουν τη ζωή τους σε μία τάξη στη Γερμανία. Βέβαια, αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι απόλυτο αφού ποικίλλει κατά περίπτωση!

Για παράδειγμα κάποιος, ο οποίος έρχεται στη Γερμανία έχοντας ήδη βρει κάποια δουλειά και με συγγενείς και φίλους να τον περιμένουν σίγουρα θα καταφέρει να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στη νέα του καθημερινότητα αφού θα έχει και την πολύτιμη βοήθεια των δικών του ανθρώπων. Αντιθέτως, όσοι έρχονται στη Γερμανία και αρχίζουν εδώ να ψάχνουν για μία δουλειά, ενώ από την άλλη έχουν ελάχιστους γνωστούς ή και καθόλου τότε σίγουρα θα τα βρουν… «μπαστούνια» και θα ξοδέψουν πολλά χρόνια από τη ζωή τους μέχρι να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε ένα επίπεδο, το οποίο θα είναι ικανοποιητικό και θα τους προσφέρει ποιότητα ζωής.

Σίγουρα καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μετανάστευση από μία χώρα σε άλλη με εντελώς διαφορετική νοοτροπία, νόμους, εργασιακά δεδομένα και μία γλώσσα, η οποία δεν είναι και η πιο εύκολη στον κόσμο για να μάθει κανείς.

Το πρώτο διάστημα διαμονής νέων Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία συνοδεύεται από δυσκολίες, απογοητεύσεις,ατέλειωτες ώρες εργασίας και μάλιστα σε δουλειές, οι οποίες μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο, αβεβαιότητα για το αύριο και ανασφάλεια. Τα κυριότερα προβλήματα αναφύονται στους επαγγελματικά ανειδίκευτους, καθώς και σε όσους έρχονται στη Γερμανία χωρίς κάποια μόρφωση και γνώσεις γερμανικών, νομίζοντας ότι έρχονται στη «γη της επαγγελίας» και υπάρχει ψωμί για όλους.

Οι περισσότεροι καταλήγουν –αρχικά- σε ελληνικές ταβέρνες και γυράδικα ενώ παράλληλα προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα είτε μόνοι τους, είτε πηγαίνοντας σε σχολείο. Τα βράδια μπορεί για κάποιους να είναι μοναχικά, χωρίς την παρέα κολλητών φίλων και μελών της οικογένειας χωρίς καν έναν γνωστό για να ανταλλάξουν μία κουβέντα και να βγουν μία βόλτα για έναν καφέ ή ένα ποτό.

Όμως, με το πέρασμα του χρόνου και ενώ οι νέοι μετανάστες έρχονται καθημερινά σε επαφή με το Γερμανικό τρόπο ζωής η ανασφάλεια και η απογοήτευση μετατρέπονται σε εμπιστοσύνη προς το γερμανικό κράτος και κατανόηση των αρχών και των νόμων που το διέπουν.

Πάντως, η μνήμη των Ελλήνων δεν μπορεί να διαγράψει το φως του ήλιου, το οποίο κυριαρχεί στην πατρίδα, την εξωστρέφεια με την οποία μεγαλώνουν, αλλά και την «ανεμελιά» καθώς κατά κάποιον τρόπο έχουν μάθει να λειτουργούν «άνευ προγράμματος» , μια και όλα στην Ελλάδα είναι λίγο πιο ρευστά.

Αντίθετα, οι Γερμανοί και όσοι ζουν στη Γερμανία λειτουργούν με βάση το πρόγραμμα και σχεδόν ποτέ δεν παρεκκλίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί τους χαρακτηρίζουν ως «ρομπότ».

Έτσι, λοιπόν, μπορεί μακροπρόθεσμα η μετακόμιση στη Γερμανία να αποδειχτεί ως η καλύτερη λύση όμως κατά μέσο όρο τα πρώτα τρία χρόνια οι νεοαφιχθέντες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, είτε σε συναισθηματικό είτε σε «πρακτικό» επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου