Σελίδες

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ευρωπαϊκά Βραβεία 150.000 ευρώ για την Κοινωνική Οικονομία


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την Αθήνα για να κηρύξει την έναρξη του διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας, δίνοντας ένα “σινιάλο” για το ρόλο της Ελλάδας στο μέλλον της Ευρώπης, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης. Πρόκειται για τον πέμπτο στη σειρά διαγωνισμό ο οποίος αυτή τη φορά στοχεύει στην ισότητα και στο γεφύρωμα του χάσματος των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Με τίτλο: ”Equality Rebooted”, ο διαγωνισμός του 2017 καλεί τους Ευρωπαίους να προσφέρουν νέες, δυναμικές ιδέες για την ψηφιακή ένταξη, τη συνεργατική οικονομία, τη διασύνδεση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά καινοτομίες σε εργαλεία, υπηρεσίες και μοντέλα που θα επιτρέψουν σε όλα τα μέλη της κοινωνίας να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες και να εκμεταλλευθούν τις πολυάριθμες ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή επανάσταση. 

Θα απονεμηθούν 3 βραβεία των 50.000 ευρώ στις καλύτερες ιδέες.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους εδώ:


Η φετινή έναρξη του διαγωνισμού φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και υποδέχτηκε πρωτοπόρους στην καινοτομία από όλη την Ευρώπη. Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες που εργάζονται στην Ελλάδα και αλλού, όπως οι OpenLab Athens, Ondula, OuiShare, Fairmondo, Im-pact Hub Athens και Nesta.

Κηρύσσοντας την έναρξη του διαγωνισμού, μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ράνια Αντωνοπούλου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε: "Η οικονομική κρίση, η ανάγκη για τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη απαιτούν να βρούμε νέους τρόπους δράσης. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια κοινωνία που να δίνει στον καθένα και στην καθεμία τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να ευημερήσουν. Θα πρέπει να επιδιώξουμε δράσεις που, πέρα από τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης για όλους, να έχουν προστιθέμενη αξία για το κοινωνικό σύνολο και τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να επωφελούνται από αυτές και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Να γιατί η έναρξη, σήμερα, του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2017 είναι εξαιρετικά σημαντική. Αποτελεί ένα σπουδαίο μήνυμα προς όλους τους φορείς κοινωνικής καινοτομίας στην Ελλάδα σε όλους εκείνους τους επιχειρηματίες και παράγοντες αλλαγής που σχεδιάζουν να συνεργαστούν με τις αρχές για να πραγματώσουν την κοινωνική καινοτομία στη χώρα μας. Είμαι ιδιαιτέρα χαρούμενος που ο διαγωνισμός αυτός φιλοξενείται φέτος στην Αθήνα, μια πόλη που εκφράζει όλα όσα η κοινωνική καινοτομία συνεπάγεται για την ανάπτυξη, τη συνοχή και τη δημοκρατία!".

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θεσπίσθηκε το 2012, στη μνήμη του Πορτογάλου πολιτικού και πρωτοπόρου της καινοτομίας Diogo Vasconcelos. Ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας διοργανώνεται κάθε χρόνο με νέο θέμα, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απασχολεί την Ευρώπη.

Οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες μεταλλάσσονται γοργά χάρη στις αλλαγές της τεχνολογίας. Εταιρείες πληροφορικής, ψηφιακές επιχειρήσεις, βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την οικονομία, εκμεταλλευόμενες την τεχνολογική πρόοδο και βελτιώνουν σημαντικά την αγορά εργασίας. 

Ο διαγωνισμός αναζητά εμπνευσμένες ιδέες, μεγάλες και μικρές, από Ευρωπαίους πολίτες που πιστεύουν στη δημιουργία μιας οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς και στην αξιοποίηση δεξιοτήτων και τεχνολογιών ώστε να γεφυρωθούν οι αποστάσεις στην κοινωνία μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί καινοτομίες σε εργαλεία, υπηρεσίες και πρότυπα που θα εφοδιάσουν όλα τα μέλη της κοινωνίας με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι σε θέση να ενταχθούν και να ανταγωνιστούν σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη οικονομία.

Πιθανές ιδέες:

-Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να βοηθήσουν την ψηφιακή οικονομία να γίνει πιο ‘ανοιχτή’ ή χρησιμοποιούν συνεργατικές λύσεις για τη μείωση των ανισοτήτων.

-Καινοτομίες που ενδυναμώνουν τα μειονεκτούντα άτομα ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία και να αποκτούν έσοδα από την απασχόληση ή την επιχειρηματικότητα.

-Πρωτοβουλίες που εφοδιάζουν όσους είναι στα όρια αποκλεισμού από την αγορά εργασίας με τις κατάλληλες δεξιότητες για να διαμορφώσουν την οικονομία της γνώσης, όπως δημιουργικότητα, επικοινωνία ή ευκολία στην επίλυση προβλημάτων.

-Λύσεις για την προστασία και τη στήριξη εργαζομένων με χαμηλή αμοιβή ή κατάρτιση στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε επιχειρηματίες, φοιτητές, φορείς κοινωνικής καινοτομίας, σχεδιαστές, λάτρεις της υψηλής τεχνολογίας, εκπαιδευτικούς, σε άτομα, ή ομάδες ατόμων και οργανισμούς από ολόκληρη την ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020.

Ο διαγωνισμός θα βοηθήσει τις πλέον καινοτόμες ιδέες και προτάσεις να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα. Τριάντα από τις πλέον υποσχόμενες αιτήσεις, θα επιλεγούν για τους ημιτελικούς και οι δημιουργοί τους θα προσκληθούν σε ακαδημία καθοδήγησης για την κοινωνική καινοτομία τον Ιούλιο, στη Μαδρίτη, για να αναπτύξουν τις ιδέες τους.

Τα τρία πιο αποτελεσματικά έργα θα λάβουν, το καθένα, χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ κατά την τελετή απονομής των βραβείων που θα γίνει τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 7 Απριλίου (12:00 μμ ώρα Βρυξελλών). 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση:


Ερωτήσεις για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορούν να υποβληθούν εδώ: info@socialinnovationprize.eu.

Ακολουθήστε στο Twitter: @EUSocialInnov #diogochallenge.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://ec.europa.eu/greece/event/20170228_European_Social_Innovation_Competition_el




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου