Η Silicon Valley είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του San Francisco και φιλοξενεί τις περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο. Facebook, Google, AMD, Apple, Cisco, eBay, Electronic Arts, Hewlett-Packard, Intel, Netflix, Nvidia, Oracle , SanDisk και Yahoo είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες κολοσσούς που έχουν την έδρα τους στην φημισμένη αυτή περιοχή. O όρος αναφερόταν αρχικά στον μεγάλο αριθμό των καινοτόμων εταιρειών σχεδίασης μικροκυκλωμάτων με βάση το πυρίτιο- silicon.
Τι είναι αυτό όμως που έχει αυτή η περιοχή και τραβάει όλους του επίδοξους επιχειρηματίες, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και επενδυτές εκεί σαν ένας πανίσχυρος μαγνήτης ; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Το 1955 ένας από τους δημιουργούς του transistor ονόματι William Shockley μετακόμισε στο Palo Alto όπου είχε περάσει και το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων. Ο Shockley ήταν ένας καταξιωμένος φυσικός (πήρε νόμπελ φυσικής το 1966) ένας σπουδαίος δάσκαλος αλλά και ένας μάλλον αδέξιος επιχειρηματίας. Λόγω του ισχυρού του prestige ως ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής είχε καταφέρει να πείσει μερικά από τα πιο σπουδαία μυαλά της χώρας να μετακομίσουν στην κοιλάδα που ήταν τότε ως επί το πλείστον μια αγροτική περιοχή να δουλέψουν για αυτόν πάνω στην τότε άγνωστη και καινούργια τεχνολογία των transistor. (Σχεδόν όλες οι προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε και θεωρούμε δεδομένες σήμερα όπως τα smartphones ή τα tablets μπορούν να αναχθούν πίσω στην τεχνολογία των τρανζίστορ).
Η κακή όμως διαχείριση όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού από τον Shockley, έκανε πολλούς από τους επιστήμονες να αδημονούν να φύγουν από την εργοδοσία του και να ξεκινήσουν να δουλεύουν με βάση όλα αυτά που είχαν μάθει για την καινούργια αυτή τεχνολογία πάνω σε κάτι δικό τους. Έτσι λοιπόν οι πρώτοι 8 επιστήμονες που έφυγαν ίδρυσαν το 1957 την Fairchild Semiconductor την πρώτη startup εταιρεία στην Silicon Valley. Μολονότι αυτή η εταιρεία διαλύθηκε στα τέλη του 1960 οι εργαζόμενοι της ίδρυσαν οι ίδιοι πολλές από τις σημερινές μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο όπως την Intel, την National και την AMD σηματοδοτώντας την αρχή μια νέας εποχής.
Μεταξύ του 1950 και 1970, ο πληθυσμός της περιοχής τριπλασιάστηκε, από περίπου 300.000 κατοίκους σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο με τους νεοφερμένους να είναι κυρίως νέοι με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Το πανεπιστήμιο του Stanford από την άλλη μεριά προσπαθώντας να αποφύγει την απορρόφηση των αποφοίτων του στην Ανατολική Ακτή (Εast Coast) όπου υπήρχε πληθώρα επιλογών επαγγελματικής αποκατάστασης δημιουργούσε δίκτυα και προγράμματα που ενθάρρυναν τους νεαρούς αποφοίτους να ενταχτούν στο ανερχόμενο οικοσύστημα τεχνολογίας και δημιουργίας startups επιχειρήσεων της Silicon Valley.
Έτσι οι νέοι επιχειρηματίες της Silicon Valley έχοντας αναπτύξει μια μοναδική κουλτούρα και φιλοσοφία έφτιαξαν μοναδικά προϊόντα και καινοτομίες, όπως βιντεοπαιχνίδια, smartphones και προσωπικους υπολογιστές κάνοντας τις προηγμένες αυτές τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.
Πως όμως 65 χρόνια μετά την εκκίνηση αυτού του οικοσυστήματος η Silicon Valley παραμένει ακόμα το μεγαλύτερο κέντρο τεχνολογίας και δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες νέους ανθρώπους με όνειρα και φιλοδοξίες, που απλά δεν τα παρατάνε ποτέ και καταφέρνουν να παράγουν δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας, δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναπτύσουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες;
- Oι επιχειρήσεις στην Silicon Valley λαμβάνουν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης στην χώρα. Το 2014 μόνο έλαβαν συνολικά 14,5 δισ $ σε επενδυτικάκεφάλαια, αντιπροσωπεύοντας το 43 % του συνόλου των επενδύσεων στη χώρα. Έτσι εάν κάποιος θέλει να ξεκινήσει μια εταιρεία που σχεδιάζει να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα σε κάποιο σημείο, τότε οι πιθανότητες να τα καταφέρει είναι μάλλον αρκετά μεγαλύτερες εκεί.
- Γεγονός είναι ακόμα, ότι σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν είναι και το πιο συνηθισμένο κάποιος να εγκαταλείψει την δουλειά του ή μια δυνητικά εξασφαλισμένη επαγγελματική καριέρα για να ξεκινήσει κάτι δικό του. Όμως τα πανεπιστήμια της California στο Berkley και του Stanford στη Νέα Υόρκη έχουν δημιουργήσει στις βάσεις τους μια φιλοσοφία μέσω της οποίας βγάζουν μια σειρά από αποφοίτους που έχουν αποφασίσει από νωρίς να κάνουν το ξεκίνημα τους σε αυτήν την startup κοινότητα. Στην πραγματικότητα, πολλές startups που σήμερα έχουν εδραιωθεί σαν εταιρίες υψηλής τεχνολογίας ξεκίνησαν ως απλά project μέσα στις αίθουσες των πανεπιστημίων αυτών.
- Η κοιλάδα έχει επίσης μια μοναδική κουλτούρα που αγκαλιάζει την αποτυχία. Σκέφτεται περισσότερο για την επιτυχία της καινοτομίας και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, παρά την ίδια την επιχείρηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να αποτύχει. Ακόμα και οι πιο πετυχημένοι και σημαντικοί άνθρωποι εκεί είναι πάντα πρόθυμοι να συναντηθούν και να μιλήσουν για την εταιρεία και τις ιδέες τους, να πάρουν συμβουλές και να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις με άλλους επίδοξους επιχειρηματίες, κάτι που δεν συμβαίνει και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
- Τέλος είναι πολύ δύσκολο να αναδημιουργήσει κανείς μια τέτοια κοινότητα, καθώς χρειάζεται μια κρίσιμη μάζα από νέους επιχειρηματίες, επενδυτές υψηλού ρίσκου και ανθρώπους που νοιάζονται όχι μόνο για την επιχείρηση τους αλλά και για το συνολικό αυτό οικοσύστημα.
Η Silicon Valley αυτή την στιγμή είναι το πιο hot spot σημείο στον πλανήτη για ταλαντούχους και φιλόδοξους ανθρώπους που θέλουν να καινοτομήσουν και να κάνουν κάτι δικό τους. Κάποιος κάνει ωραία πράγματα και έτσι παρακινεί και άλλους οι οποίοι μπορεί να εργάζονται ως υπάλληλοι να αποχωρήσουν από την δουλειά τους και να ξεκινήσουν και αυτοί κάτι δικό τους. Αυτό είναι ο κύκλος πρωτοπορίας της Silicon Valley που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου